נקניקייה בלחמנייה עולה באיקאה סכום חד־ספרתי של חמישה שקלים. אם תוסיפו לזה צ'יפס ושתייה קלה תשלמו עוד 10 שקלים - ואתם, או הילד שאתכם, תחזיקו מגש עם ארוחה, שעל הרכיבים התזונתיים שלה לא נדון בכתבה זו, אבל המחיר שלה צנוע לכל הדעות - 15 שקל.

את המחירים האלה אל תצפו לראות כשאתם מזמינים משהו לאכול בחופשה הבאה בישראל, כשאתם שוכבים על שפת הבריכה. שם הבחירה בנקניקייה מהתפריט היא כבר לא בחירה של מה בכך, ודורשת חישוב הוצאות אמיתי. במלון לאונרדו פלאזה באשדוד, למשל, תצטרכו לשלם כמעט פי שלושה על ארוחה דומה, בלאונרדו פלאזה אילת תשלמו 30 שקל על נקניקייה בלחמנייה וצ'יפס, ובמלון דן תל אביב - רק על נקניקייה בלחמנייה תתבקשו לשלם 25 שקל. במלון בראשית במצפה רמון ארוחת נקניקיות עוף, שמוגשות עם צ'יפס וקלח תירס, תעלה לכם 43 שקל.

>> בואו לפייסבוק של mako חופש

קשה מאוד להגיד לא לילדים. במיוחד כשמדובר באוכל, ועוד יותר קשה לעשות זאת בחופשה משפחתית כשהם רואים שילדים אחרים קיבלו את מה שהם רוצים. בתי המלון יודעים זאת ומפעילים בר־מסעדות לצד הבריכה, שמגיש ארוחות צהריים, קינוחים ושלגונים. מצד אחד, הדבר מקל על האורחים שלא צריכים לצאת מהמלון ולחפש היכן לסעוד - מצד שני, הדבר מגדיל את עלויות החופשה במאות שקלים מעבר לאלה ששולמו על החדר.

לא רק מחירי הנקניקיות יגרמו לכם להרים גבה כשתסתכלו בתפריט של בתי המלון. גם המחירים של מנות האוכל האחרות גבוהים יחסית, במיוחד מנות השווארמה: שווארמה, צ'יפס וקלחי תירס ב–66 שקל במלון ישרוטל ים המלח, שווארמה בלאונרדו פלאזה אילת ב–50 שקל, או שווארמה בצלחת, ציפס ומשקה ב–65 שקל בדן פנורמה תל אביב. על סלט ירקות קצוץ תשלמו 37 שקל בלאונרדו פלאזה אילת (לעומת סלט ירקות קצוץ בהולידיי אין אשקלון, שעולה רק 20 שקל, או 15 שקל ברימונים אילת).

אפילו מנות הילדים, שאמורות להיות בסיסיות למדי וקטנות יותר, עולות הרבה בחלק מבתי המלון. כך למשל, מנת ילדים, הכוללת שניצל עוף עם צ'יפס וירקות עולה 72 שקל במלון המלך דוד בירושלים, נקניקיות עוף, צ'יפס ושתייה ב–55 שקל או המבורגר 120 גרם עם צ'יפס ושתייה ב–60 שקל בישרוטל ים המלח. אם תרצו להוסיף שתייה בצד, תגלו שבמרבית המקרים מחירו של בקבוק מים מינרליים או קולה מתחיל ב–10 שקלים - ויכול להגיע גם ל–15 שקל.

לצד המנות היקרות יחסית ניתן גם למצוא ארוחות במחירים דומים לאלה שיבקשו מכם במסעדות הסמוכות לבתי המלון. כמו למשל סלט קיסר וחזה עוף בדן תל אביב שעולה 48 שקל, שווארמה וצ'יפס ב–45 שקל בלאונרדו פלאזה אשדוד, או מנת פרגית עם צ'יפס וסלט ירקות ב–45 שקל ברימונים חוף התמרים. כשמזמינים חופשה בבית מלון בישראל על בסיס לינה וארוחת בוקר, או אפילו חצי פנסיון, יש להביא בחשבון את העלויות של ארוחות הצהריים, בבריכה או מחוץ למלון שיכולות להקפיץ את עלות השהייה בעד 200 שקל ליום למשפחה.

מלכודת המיני־בר

גם מי שמצליח לא להתפתות לארוחות על שפת הבריכה, צריך להיזהר לא להתפתות בין כותלי חדרו. סכנת המיני־בר, שמציע חטיפים מתוקים ומלוחים, ומשקאות קלים ואלכוהוליים נראית אולי תמימה ברגע הראשון, כי הסכומים של כל מוצר אינם גבוהים בפני עצמם, אבל כשתעשו צ'ק אאוט ביום העזיבה, אתם עלולים לגלות שאתם צריכים לשלוף את כרטיס האשראי כדי לכסות את העלויות המצטברות של התענוג הפזיז.

בראיון לוול סטריט ג'ורנל ב–2011 הסבירה בת' סקוט, סגנית נשיאת תחום מזון ומשקאות ברשת הילטון, כי "אנשים חושבים שבתי מלון מנסים להונות אותם עם מחירי המיני־בר, אבל למעשה מיני־ברים אינם רווחים". לדבריה, גניבות ובעיות בחיוב האורחים בחשבון המיני־בר מובילים לנגיסה בהכנסות מהמקרר הקטן בחדר. מחקר שערכה חברת הייעוץ הבינלאומית בתחום האירוח PFK ב–667 בתי מלון ברחבי העולם, מאשש את דבריה, וקובע כי בין השנים 2007 ל–2012 חלה ירידה של 28% ברווחי המיני־בר בבתי המלון. זו בין היתר אחת הסיבות לכך שבתי מלון רבים מוותרים על מלאכת מילוי המיני־בר, ומשאירים מקררים ריקים בחדרים לשימוש האורחים.

"יש נטייה לחשוב שאפשר להרוויח מתחום המזון והמשקאות בבתי המלון, אבל המקום היחיד שאפשר להרוויח בו בקטגוריה הזו הוא ארוחות הבוקר, שכבר כלולה במחיר החדר. הגורם השני שאפשר להרוויח ממנו הוא האירועים - כנסים, חתונות וסמינרים", אומר בכיר בתחום ברשת מלונות ישראלית מובילה. "מכל שאר הפעילות בתחום המזון והמשקאות אי־אפשר להרוויח בבתי מלון. לא משנה כמה המוצרים יהיו יקרים - אי־אפשר להרוויח מהם. הסיבה היא שהתפעול מייקר את זה, במיוחד שירות חדרים. אם השירות הזה פועל עד השעות המאוחרות של הלילה, צריך להחזיק טבח ומלצרים, וזה רק מייקר את עלויות כוח האדם של המלון".

משלמים על המקרר הריק

יש בתי מלון שמצאו דרכים נוספות להרוויח עוד כמה שקלים מהלקוח. כך למשל במלונות דן והרודס בתל אביב, אורח של המלון שירצה לרוקן את המיני־בר כדי שיוכל להשתמש בו כמקרר קטן, יצטרך לשלם. כמה? בדן תל אביב זה יעלה לו לארבעה דולרים ליום ואילו בהרודס תל אביב 2 דולרים ליום. אם בנוסף למקרר המיני־בר הקיים, האורח יזדקק למקרר פרטי נוסף לאחסון מוצרי מזון או שתייה אחרים שרכש מחוץ לבית המלון, בלאונרדו בוטיק בתל אביב למשל, הוא ישלם 15 שקל למקרר קטן בחדר ובדן פנורמה 40 שקל לחדר.

במקרים רבים מגלים מנהלי המלון כי האורח עשה שימוש במיני־בר לאחר שכבר עשה צ'ק אאוט, ולא שילם על המוצרים. בסקר שערך אתר lastminute.com ב–2012 בין 500 מלונאים ברחבי העולם, טענו 84% מהם כי נתקלו במקרים שבהם אורחים מילאו במים בקבוקי שתייה חריפה ששתו, כדי להימנע מתשלום עבור משקאות אלוכוהוליים שצרכו במהלך שהותם בחדר המלון, וכך גילו העובדים תה בבקבוק וויסקי ומי ברז בבקבוק וודקה.

זו הסיבה שבלא מעט בתי מלון מופיע על גבי תפריט המיני־בר משפט שמזהיר את האורח, כי עם כל הוצאת מוצר מהמיני־בר יחויב חשבונו באופן מיידי. זאת אומרת, שהלקוח אפילו לא יכול לבחון את המוצר או להוציא אותו מהמיני־בר ואחרי דקה להתחרט - כי מבחינת המערכת הממוחשבת העלות כבר נרשמה לחובתו והוא יצטרך לשלם על המוצר בעת הצ'ק־אאוט מהמלון. את המשפט הזה רואים בבתי מלון שונים בישראל כמו הרודס ודן פנורמה בתל אביב, ישרוטל ים המלח וגם מלון בראשית, אך התופעה הזאת לא נולדה בישראל. היא קיימת בכל רחבי העולם ונועדה לעזור לבתי המלון להתמודד עם החיובים הכרוכים בהפעלת מיני־בר פעיל בחדרים.

דרך נוספת בעזרתה מנסים בתי המלון להתמודד עם החיובים של המיני־בר היא רכישה מראש של חבילה מובנית במחיר קבוע עם מספר מוצרים כמו שני משקאות קלים, שני בקבוקי מים מינרליים ושני חטיפים במחיר מסוים. כך הלקוח משלם מראש לבית המלון וגם אם לא השתמש העלות נגבית ממנו מראש.

עוד לפי הסקר של האתר, התגלה כי הפערים במחירי המיני־בר בין הערים השונות בעולם מגיעים לאלפי אחוזים. כך למשל, בקבוק מים מינרליים עולה בז'נווה פי שישה יותר מאשר בפראג (6 יורו לעומת יורו אחד). המחיר הגבוה שנסקר לבקבוק בירה הוא 12 יורו במלון בוונציה לעומת יורו אחד במדריד. גם הקולה התגלתה כיקרה ביותר בוונציה - במחיר של 10 יורו לעומת יורו אחד בפראג, ובקבוק יין קטן שעלה בניו יורק 31 יורו - עלה רק 1.59 יורו בפראג.

מקור רווח נוסף: חדרי הכושר

מקור רווח נוסף עבור בתי המלון הם חדרי הכושר. רבים מהאורחים בבתי המלון, בין היתר אנשי עסקים שמגיעים לתקופה של כמה ימים, רוצים לשמור על מסגרת של פעילות גופנית סדירה ומבקרים בחדר הכושר.

בחלק מבתי המלון החליטו לגבות תשלום נפרד עבור הכניסה והשימוש במתקנים. כך למשל, בהילטון מלכת שבא הכניסה היומית עולה 45 שקל והיא כוללת גם כניסה לספא. בהרודס תל אביב העלות היא 35 שקל ליום, למעט למזמיני חדרי הקלאב במלון שלהם הכניסה חופשית ללא עלות נוספת. במלון דן ירושלים הכניסה לחדר הכושר כולל הבריכה עולה 30 שקל ליום. עם זאת, רבים מבתי המלון בישראל אינם גובים סכומים נוספים עבור השימוש בחדר הכושר, אם מדובר באורח של המלון.

הכתבה התפרסמה במקור באתר The Marker. עוד באתר:
ת"א שוברת את שיאי השכירות: 45 אלף דולר בחודש
"הכוח מתעורר" שובר את האינטרנט: אתרי מכירת הכרטיסים בארה"ב קרסו