הבז האדום הוא אחד מהיפים והפוטוגניים בעופות הדורסים בישראל. הוא הבז הקטן ביותר שמקנן אצלנו, לרוב במושבות שמכילות בין זוגות בודדים לעשרות זוגות, על שטח מצומצם ביותר. הבז המיוחד מבקר בישראל רק בעונת הקינון, החל מאמצע פברואר ועד סוף יוני ואת חודשי החורף הוא מבלה באפריקה המזרחית והדרומית.

בימים אלו, הבזים נמצאים בשיא עונת הקינון ומאכילים את הגוזלים שבקעו במהלך אפריל. פעילות הקינון תימשך בחודש הקרוב ובשליש הראשון של חודש יוני, ואז הם יעזבו אותנו. לכן, מרכז הצפרות הישראלי ובית ספר שדה חוף כרמל של החברה להגנת הטבע, יקיימו במהלך החודש סיורים מיוחדים לצפייה בבזים, מבלי להפריע לפעילות הקינון. בסיורים תוכלו לצפות בבזים המקננים בגגות הבתים ולשמוע את סיפור ההצלחה שלהם, תסיירו בשטחים הפתוחים (הבתות) של רמות מנשה ותגיעו לשכשוך במעיין האולמוסים.

הסיור יעשה בהליכה המתאימה לילדים מגיל 5 וקטנטנים במנשאים, אורכו כ-2 ק"מ ומשכו כ-3 שעות. הוא יתקיים בתאריכים הבאים: 17.5, 18.5, 22.5, 29.5 ויחל בשעה 8:00.

בז אדום (צילום: מידד גורן, החברה להגנת הטבע)
בז אדום | צילום: מידד גורן, החברה להגנת הטבע

מעיין האולמוסים (צילום: החברה להגנת הטבע)
מעיין האולמוסים | צילום: החברה להגנת הטבע

לדברי דן אלון, מנהל מרכז הצפרות הישראלי בחברה להגנת הטבע, כיום, רוב מושבות הקינון של הבזים נמצאות בתוך ישובים כפריים או קהילתיים, כיוון ששם הם מוצאים אתרי קינון נוחים. "הבז מוצא את מזונו בבתי גידול של בתה ושטחים עשבוניים, וניזון בעיקר מחרקים ופרוקי רגליים. כמחצית מאוכלוסיית הבז האדום מקננת ביישובי רמות מנשה ואלונה וכן מוכרות אוכלוסיות באזור מעלה אדומים, באר שבע, להבים ומיתר בדרום. מרבית אתרי הקינון נמצאים ביישובים, בעיקר על גגות הבתים וחלקם בתיבות קינון מיוחדות שנבנו במסגרת פרויקט שימור הבזים."

אלון מוסיף: "עד לפני פחות מעשור הוגדר בעולם כמין בסכנת הכחדה, בעיקר כתוצאה מהרס בתי גידול ומשימוש מוגבר בחומרי הדברה בחקלאות, שגרמו לפגיעה ישירה ועקיפה בבזים. כיום, בעקבות התאוששות והתייצבות, מין זה כבר אינו מוגדר בסכנת הכחדה עולמית, וגם בישראל נצפית מגמת ההתייצבות. יחד עם זאת, האוכלוסייה עדיין קטנה בהרבה מזו שקיננה בישראל במחצית הראשונה של המאה ה-20".

בז אדום (צילום: מידד גורן, החברה להגנת הטבע)
בז אדום | צילום: מידד גורן, החברה להגנת הטבע

כאמור, ריכוז הקינון הגדול ביותר של הבז האדום בישראל נמצא ברמות מנשה וישובי אלונה, כ-300 זוגות. אלון מספר כי מושבות קינון רבות נעלמו, והידועה ביותר בהן היא המושבה הירושלמית, שהכילה יותר מ-100 זוגות, אבל פיתוח העיר והעלמות בתי הגידול חיסלה את מושבת הבזים של ירושלים כמעט לחלוטין. עפ"י צפרים וזואולוגים, בשנות ה-50 היו בישראל אלפי זוגות של בזים אדומים, שבין השאר קיננו במצוקי ראש הנקרה, חיפה, יפו, עכו ועוד. "בין השנים שנים 1996-2005 מרכז הצפרות של החברה להגנת הטבע הפעיל תוכנית מחקר וממשק שסייע רבות לייצוב האוכלוסייה של הבז האדום, שכללה תוכניות חינוכיות שנמשכות עד היום בישובי אלונה, בהפעלת בית הספר האזורי והמועצה ובתמיכת פרויקט פורשים כנף. בזכותן, הבז שהוגדר כמין בסכנת הכחדה, מוגדר כיום על סף סיכון ולא בסכנה מידית", מסכם דן אלון, מנהל מרכז הצפרות הישראלי בחברה להגנת הטבע.

>>לעוד פרטים והרשמה מהירה לסיורי הבזים האדומים