הקורונה תפסה את דינה (שם בדוי)' רווקה בת 30 תושבת חיפה' בהפתעה גמורה. היא תכננה לרכוש בית ואוטו חדש אבל ברגע אחד חייה התהפכו מהקצה לקצה. היא פוטרה מעבודתה בחברה בתחום המחשבים, החלה לקבל דמי אבטלה והחליטה להקפיא את רכישת הבית ושדרוג המכונית הישנה והתחילה לעבוד ב'שחור' בתיקון ומכירת מחשבים ניידים.

"נכנסתי לתקופה קשה בחיים. צמצמתי הוצאות, אבל הייתי חייבת לטוס לחו"ל לנקות את הראש. לא יכולתי נפשית להישאר בארץ, אז החלטנו כמה חברות טובות שפוטרו מהעבודה שלהן לטוס לחמישה ימים לדובאי", סיפרה דינה. "למה אני כמובטלת צריכה אישור מיוחד משירות התעסוקה לטוס? לכולם מותר לטוס לדובאי, לטורקיה ואני צריכה להיקבר בארץ? אז מה אם אסור למקבלי דמי אבטלה לטוס? טסתי וזהו. אני ממש לא פושעת. כל השנים שילמתי ביטוח לאומי, קרעתי את התחת בעבודה, מגיע לי גם ליהנות. כל המובטלים והאנשים בחל"ת טסו אז ייקחו מהם את הכסף?"

דובאי (צילום: אילן ארנון)
"מה יעשו ייקחו מאיתנו את הכסף"? למצולמים אין קשר לכתבה | צילום: אילן ארנון

על פי נתוני שירות התעסוקה, כ-3,500 מובטלים שהו בחו"ל והמשיכו לקבל דמי אבטלה בתקופת הקורונה. מדובר בסביבות 50 מיליון שקלים. על פי הנהלים אסור לאדם המקבל דמי אבטלה לטוס לחו"ל ללא אישור מיוחד ורק בתנאים חריגים מאוד.  בימי שגרה, שלא במשבר קורונה, מובטל צריך להגיע פיזית ללשכת התעסוקה ולחתום על נוכחות. רק במקרה של אבל או מסיבות רפואיות ניתן להימנע מהגעה ללשכת התעסוקה. אדם שלא עומד בתנאים אלה ניתן לשלול את דמי האבטלה שלו.

למרות כל זאת, ל-mako נודע שלא רק מובטלים טסו לחו"ל אלא גם כי עשרות אלפי אנשים שהוצאו לחל"ת וקיבלו כסף מהמדינה טסו לחופשות מפנקות בחו"ל.

אחד מהם הוא אלי, בן 45 מבאר שבע, נשוי ואב לשניים, שפוטר מעבודתו כטבח באחד המסעדות בעיר והחליט לטוס עם אשתו לדובאי ובורגס למרות שהיה מובטל. "מה רצו? שנתחרפן בבית ונשתגע?  אתה יודע מה זה לשבת בבית עם אישה ושני ילדים במשך שבועות ארוכים בלי עבודה? זה המון ויכוחים, מריבות על כל דבר קטן. היינו חייבים להתרחק מהבלגן של הקורונה כדי לשמור על השפיות שלנו. פתאום אני קורא שעברנו על החוק. נו באמת. כולה טסנו לכמה ימים. 20 שנה המדינה לוקחת ממני המון כסף, ביטוח לאומי ומס הכנסה מגיע לנו קצת חופש."

משרדי ביטוח לאומי בחולון, אוקטובר 2020 (צילום: Roman Yanushevsky, shutterstock)
בביטוח הלאומי לא דרשו ממקבלי דמי האבטלה להתייצב | צילום: Roman Yanushevsky, shutterstock

יורם מנהריה, שעבד באחד הקיבוצים באזור והוצא לחל"ת, הוסיף: "נכון שיש חוקים אבל אנשים רצו להתאוורר מכל השנה הארורה הזו. לא גנבתי כסף מהמדינה. גם אם קיבלתי כסף בגלל שהייתי בחל"ת, מותר לי לעשות מה שבא לי. אז מה אם אני בחל"ת? מה אני אזרח סוג ב'? טסתי לטורקיה ומשם לסיני ולבלגרד. שבועיים הייתי בחו"ל וחזרתי לארץ."

"לא יקרה כלום אם המדינה תעלים עין"

מבדיקה של mako, היעדים אליהם טסו אלפי המובטלים והעובדים שהוצאו לחל"ת הם: בורגס, אתונה, בלגרד, סיני, דובאי, לרנקה, איסטנבול, ניו-יורק וברלין. המובטלים עצמם לא חוששים שידרשו מהם לקבל את הכסף בחזרה בגלל שלא הגיעו לחתום בלשכה וטסו לחו"ל.

"לא יהיה להם מאיפה לקחת ממני כלום. אני גר אצל ההורים שלי", ציין י', מובטל ממרכז הארץ שהיה בסיני כשלושה שבועות. "היה לי כיף בסיני. שיגידו לי איך הם רוצים את הכסף במטבעות של עשר או חמש אגורות. בשנה כזו מטורפת לא יקרה כלום אם המדינה תעלים עין ותעזוב אותנו המובטלים ולא תחפש לעשות עלינו כסף."