ענף התיירות הישראלי נלחם בתקופה האחרונה נגד אחת ההחלטות של משרד האוצר במסגרת חוק ההסדרים המלווה את תקציב המדינה לשנת 2023 - ביטול הפטור ממע"מ לתיירים. בכך למעשה, רוצים במשרד האוצר להכניס עוד כסף לקופת המדינה. גורמים בענף התיירות מכנים את ההחלטה המסתמנת כ"גזירה קשה לענף", היות ותוביל לטענתם לירידה בכמות התיירים שיגיעו לארץ, היות ויאלצו לשלם עוד 17 אחוזים למחיר החופשה הגבוה גם ככה.

על פי חוות הדעת של ד"ר אסף אילת, לביטול הפטור צפויה כאמור להיות השפעה מהותית על כמות התיירים ועל הפדיון מתיירות, תוך פגיעה משמעותית בתוצר. מבדיקתו של ד"ר אילת עולה כי תחת הנחות סבירות, כמות התיירים תצטמצם בשל ביטול הפטור ביותר מ-5 אחוזים, תוך ירידה של מעל מיליארד שקל בהכנסות. 

> המלונות הכי טובים בארץ

> אלה המלונות שהם באמת 5 כוכבים בארץ

> אלה האתגרים של שר התיירות הנכנס

"לדעתנו ביטול הפטור ממע"מ לתיירים, יהיה מהלך פוגעני ובלתי הפיך עבור תעשיית התיירות הישראלית, עבור המשק הישראלי ועבור תדמיתה של ישראל בעולם", כותב מיקי פדרמן יו"ר לשכת התיאום של ארגוני התיירות, במכתב ששיגר לאגף התקציבים של משרד האוצר. "אנו סבורים, כי לא ניתן לקבל החלטה בעניין, מבלי לקבוע מדיניות ממשלתית בנושא התיירות הנכנסת ומבלי שבוצע מחקר עדכני על קהלי היעד, רמת הביקושים, תרומת התיירים ועוד", . "כמו כן, הנתונים עליהם מתבססת ההחלטה (של האוצר) הם על סמך מחקר לא רלוונטי שנערך בין השנים 1997-2008 והתפרסם לפני למעלה מעשור בשנת 2011. מאז השתנה עולם התיירות לבלי הכר. על סמך כל אלה, דעתנו היא כי נפל פגם מהותי היורד לשורש העניין וכי מדובר בהליך קבלת החלטות פגום, ללא תשתית עובדתית, לא ענייני ובלתי סביר".

"מובן כי ייקור עלויות הלינה והאירוח בישראל תפחית את התיירות הנכנסת"

עו"ד אילת יצחקי, שותפת מסים עקיפים בפירמת הייעוץ וראיית החשבון BDO, מסבירה למה ההחלטה המסתמנת של משרד האוצר יכולה להזיק לעולם התיירות בארץ ולעסקים שמקיפים אותו. על פי עו"ד יצחקי ביטול מע"מ אפס לתיירים, הולכת לכלול לינה בבית מלון, השכרת רכב, הסעדה, הדרכה, שירותי סוכנות תיירות, כנסים בינ"ל ותיירות מרפא.

נתב"ג - אוגוסט 2021 (צילום: אבשלום ששוני, פלאש/90 )
נתב"ג יתרוקן מתיירים? אילוסטרציה | צילום: אבשלום ששוני, פלאש/90

"מובן כי ייקור עלויות הלינה והאירוח בישראל, שכבר כיום לא נחשבת כזולה במיוחד, ב-17 אחוזים, תפחית את התיירות הנכנסת", אומרת עו"ד יצחקי. "לפי התוכנית, הפגיעה מוערכת בסך של כ-130 מיליון שקל בתוצר הריאלי של ענף התיירות (על פי משרד האוצר). מצד שני, צפויה הגדלת הכנסות המדינה פי כמה. אך האם אכן הובאו בחשבון מלוא ההשפעות על המשק הישראלי"?

עו"ד יצחקי מציינת כי אמנם רוב מדינות העולם לא מעניקות מע"מ אפס על שירותים לתייר, אך הן גובות מע"מ מופחת על אירוח בבית מלון, נסיעות, אירועי תרבות, הסעדה ועוד, לטובת כלל הצרכנים, כולל תיירים. כך למשל, בהולנד גובית רק 9 אחוזים מתוך 21; בספרד גובים 10 אחוזים מתוך 21; ביוון גובית 13 אחוזים מתוך 24; בקפריסין גובים 9 אחוזים מתוך 19; בניו זילנד גובים על שירותים תיירותיים 9 אחוזים מתוך 15 ועוד.

בנוסף, מדינות רבות מאפשרות לעסקים זרים לקבל החזרי מע"מ, בין היתר, על הוצאות לינה במלון, נסיעות וכיו"ב, במסגרת נסיעות עסקיות. זאת, בהתקיים הדדיות. "ישראל אמנם לא מחזירה מע"מ ישראלי לזרים, אך בשל הטענה שמשיתה מע"מ אפס על שירותים לתיירים, זכתה במדינות רבות להכרה כי מתקיים תנאי ההדדיות ולפיכך עסקים ישראליים זכו להחזרי מע"מ בחו"ל".

בתוך כך, ביטול הקלת מע"מ אפס לתיירים עשוי להביא לביטול החזרי מע"מ בגין הוצאות עסקיות, בהיעדר הדדיות, מה שעלול לייקר הוצאות עבור עסקים ישראלים, לעומת מתחריהם הבינלאומיים הזכאים להחזרים.

View this post on Instagram

A post shared by Israel Tourism (@visit_israel)

יחד עם זאת, עו"ד יצחקי מוסיפה שההצעה לחייב במע"מ ישראלי ספקים בינלאומיים המוכרים שירותים לצרכן הישראלי באמצעות האינטרנט או פלפטורמות דיגיטליות, בדומה למקובל בעולם - הינה נכונה ויפה שעה אחת קודם. "מזה שנים, מרבית מדינות העולם מחייבות ספקים זרים של שירותים דיגיטליים במע"מ מקומי (עפ"י עקרון מקום הצריכה). ישראל נותרה הרחק מאחור. כך, למעלה מעשור, העסקים הישראליים נפגעים מתחרות בינלאומית שנהנית ממכירת שירותים לצרכן הישראלי ללא מע"מ. שיקולי יוקר מחייה פחות רלוונטיים כאן, מכיוון שממילא אין מדובר על מוצרי צריכה בסיסיים.

"הצורך בתיקון קיים, הרצון לשיפור מבורך - אך יש לעבור דרך טיפול יסודי ומקיף במכלול של היבטים בעלי ממשק, כדי להגיע לתוצאה מיטבית עבור העסקים הישראליים המתמודדים מול תחרות גלובלית".