לאחר שטראמפ הכריז בסוף שנת 2017 על כוונתו להעביר את השגרירות של ארה"ב מתל אביב לירושלים, כצעד של הכרה רשמית בירושלים כבירת ישראל, הצוותים המקצועיים החלו כבר בהכנות ובעוד כחודש (14.5), שגרירות ארה"ב תעתיק את מקומה לירושלים. מהן ההשלכות של המעבר הזה, והאם זה אומר שמעתה נצטרך לעלות לבירה על מנת לקבל ויזת תייר לארה"ב?

>> כך תוציאו ויזה לארה"ב בצורה עצמאית

בישראל קיימות שתי קונסוליות, האחת בתל אביב והשנייה בירושלים. לדברי עו"ד צבי קן - תור, יו"ר ועדת אשרות בלשכת המסחר ישראל – ארה"ב ושותף במשרד עוה"ד קן תור & עכו, כל נושא האשרות כלל לא מטופל על ידי השגרירות אלא על ידי הקונסוליה של ארה"ב, והמעבר הוא צעד הצהרתי יותר מאשר מעשי. "בדקנו מול דרגים מקצועיים בקונסוליה והם אישרו בשיחות בעל פה שלהערכתם לא צפוי לחול שום שינוי. נכון להיום, יש חלוקת עבודה בין שתי הקונסוליות, אשרות מסוימות מטופלות בתל אביב ואחרות בירושלים. החלוקה שהייתה עד היום תהיה גם לאחר המעבר". 

בשורה התחתונה: מי שירצה להוציא ויזה לארה"ב בתל אביב, יוכל לעשות זאת כרגיל, כפי שהיה עד עכשיו. 

בשורות טובות: הקלה בהוצאת הויזות

לאחרונה הודיעה שגרירות ארצות הברית על השקת התוכנית "ללא ראיון", שתאפשר חידוש אשרת תייר ללא צורך בהתייצבות לראיון אישי. השינוי חל על מגישי בקשה שהמחזיקים באשרת תייר תקפה או כזו שתוקפה פג במהלך 12 החודשים האחרונים. תנאי נוסף הוא כי האשרה הקודמת הונפקה לאחר ה 1/01/2008 כאשר בעת הנפקתה גילו של המועמד/ת היה 14 ומעלה.

עו"ד קן-תור מבהיר שההתגמשות במתן האשרות מצד הקונסוליה היא לבעלי אשרת תייר, אשר ביקרו בארה"ב ולא שהו יתר על המידה ולא עברו על החוק. "זוהי יוזמה של הקונסוליה המקומית, בעבר הקריטריונים היו יותר קשוחים בעניין זה".

שגרירות ארצות הברית בתל אביב (צילום: By Dafna A.meron, shutterstock)
לא חייבים להוציא ויזה בירושלים. שגרירות ארה,ב בתל אביב | צילום: By Dafna A.meron, shutterstock

לפני מספר חודשים אף פורסם כי הושגה התקדמות משמעותית במתן פטור לוויזה לישראלים שמבקרים בארצות הברית. אולם, להערכת לשכת המסחר ישראל – ארה"ב, הפטור לא יינתן, וזאת משני טעמים. ראשית, מבהיר עו"ד קן תור, אחד מהקריטריונים לקבלתו הוא שעל ישראל לעמוד בתנאי הסף של 3 אחוז סירובים אותם מקבלים ישראלים שרוצים לטוס לארה"ב, לבקשתם לקבלת ויזה. נכון להיום, שיעור הסירובים גבוה מהרף שהוצב. כמו כן, לאחרונה פורסם כי בכוונת האמריקאים לבטל כלל את התוכנית שמעניקה את הפטור שניתן למספר מדינות שאזרחיהן פטורים מהשגת ויזה לכניסה לארה"ב.

בשורה החתונה: הסבירות כי ישראלים יוכלו להיכנס לארה"ב ללא צורך בהוצאת ויזה – נמוך ביותר. אך יחד עם זאת, חידוש ויזה יהיה תהליך פשוט יותר.

האם זה נכון שמחטטים לנו ברשתות החברתיות?

נכון להיום, התקנות בארה"ב קובעת כי בסמכות פקידי הממשל לאסוף על מבקש האשרה מידע שמופיע ברשתות החברתיות, ככל שמתעורר חשד משיקולי ביטחון. אולם תקנות חדשות שאמורות להיכנס לתוקף בעת הקרובה יצריכו מכל מבקש אשרה למסור את פרטי החשבונות הנוכחיים שהוא מחזיק בכלל הרשתות החברתיות, לרבות ב-5 השנים שקדמו לכך וכן את כל כתובת הדוא"ל שמשמשות אותו. התקנה צפויה לחול על מבקשי אשרת עבודה כמו גם אשרת תייר.

נתניהו יבקר בבית הלבן ביום שני. ארכיון (צילום: החדשות‎)
הקלות למבקשי הויזה מישראל. טראמפ וביבי | צילום: החדשות‎

בנוסף, שורה של מקצועות והכשרות מקצועיות נקבעו על ידי האמריקאים ככאלו שמחייבים בדיקות ביטחוניות מעמיקות. בדיקות אלו לא נעשות בקונסוליה אלא על ידי גורמי בטחון בארה"ב, ואין זה משנה מהי מטרת הנסיעה לארה"ב. בין מקצועות אלו ניתן למנות את העוסקים בכימיה, רעלים, הצפנה, לייזרים, ועוד, גם אם אנשים אלו עבדו בתפקיד כמו לדוגמא מנהל כספים בחברה אשר עסקה בלייזרים, יידרשו בדיקות בטחוניות טרם אישור הויזה. עו"ד קן-תור מסביר שלמרות זאת, עדיין חלו שיפורים גם בנושא זה: כ-95 אחוז ממגישי הבקשה, יקבלו בסופו של דבר אשרות ויזה, ובנוסף, אם בעבר מגיש הבקשה נדרש להמתין כ- 10 חודשים עד תום הבדיקה הבטחונית, כיום 95 אחוז מהבדיקות הביטחוניות מסתיימות בפרק זמן של עשרה ימים. "לכן, אני ממליץ להגיש בקשה לאשרה מראש, בטרם תזדקקו לכך בדחיפות".

מקצועות נוספים שאותם סימנו האמריקאים ככאלה אשר מעמידים בסימן שאלה את קבלת הויזה, הם תעשיית הגיימינג והפורקס, חברות של מובינג ועגלות. "כל מי שעבד בחברה כזו, יש סיכוי שלא יקבל אשרה. האמריקאים אספו רשימות של כל האנשים שעבדו בחברות אלו, ולרוב הפרו את דיני הכניסה לארה"ב בכך שעבדו באשרת תייר. הם ידועים כלא סלחנים בעניין זה, גם אם ההפרה הזו הייתה לפני עשור, הם עדיין ימנעו את מתן האשרה. בעקבות 9/11 הם בנו מאגר נתונים שהוצלב ממספר מקורות פדראליים, ואפשרו גישה למאגר לכל הקונסוליות בעולם. בניית המאגר והטמעתו ארכה שנים, אך כיום הוא מניב להם פירות".

עו"ד צבי קן תור (צילום: סיון פרג')
עו"ד צבי קן תור | צילום: סיון פרג'

לסיום, בשורה משמחת לישראלים, פרי פרויקט שעליו עמל כ-12 שנים עו"ד קן-תור הוא חוק E2, עליו חתם אובמה לפני כ- 6 שנים. חוק זה אומר שמשקיעים ישראלים אשר משקיעים בארה"ב בעסק שמניב הכנסות ומעסיק עובדים אמריקאיים, יוכלו לקבל אשרת עבודה להם ולבני זוגם לשהייה בארה"ב לתקופה בלתי מוגבלת.  "אנחנו נמצאים לפני מהלך אחרון של אישור ועדת הפנים של הכנסת, החוק יביא לשינוי משמעותי למשקיעים ישראלים", מוסיף עו"ד קן-תור. 

בשורה התחתונה: ארה"ב תבדוק עלינו יותר דברים, אך תעניק את האישור המיוחל מהר יותר וליותר אנשים.