"האיש שלנו בדמשק" - אלי כהן, שהיה גדול המרגלים של ישראל, נולד במצרים ומגעיו עם המודיעין הישראלי החלו ב-1952 כשהיה בן 28. הוא התיידד עם הצמרת הפוליטית והצבאית של סוריה והמידע שמסר בזכות קשריו אלו סייעו רבות לצבא הישראלי להתמודד עם ההתקפות הסוריות בין השנים 19621964 .

ראש הממשלה באותה תקופה, לוי אשכול, אמר כי המידע שמסר אלי כהן שיפר את היערכות מדינת ישראל למערכה עם סוריה שהביאה לכיבוש רמת הגולן וכי "מעשיו חסכו את חייהן של חטיבות רבות של חיילים".

רקע כללי על השביל

בשנת 2013 נחנך "שביל אלי כהן" ביזמתו של מורה הדרך גיל ברנר. ברנר, תושב מסד שבגליל התחתון, יזם את השביל לאחר שקיבל את ברכתה של נדיה, אלמנתו של אלי. הוא גם שיתף אותה בתיעוד נדיר של אדם שנכח בעת תלייתו של אלי כהן בתאריך ה-18 למאי 1965 וסיפר על עובדות שלא הכירה.

השביל מתחיל בחמת גדר ועולה עד לצפון רמת הגולן על בסיס כביש 98 המקביל לקוו הגבול עם סוריה. בכל תחנה בשביל יש הסבר היסטורי על המקום, פינות ישיבה, מסבירן קולי ואף מסמכים מרתקים. הפסל יובל לופן מגינוסר נרתם לפרויקט המיוחד הזה ויצר מספר פסלים בעלי משמעות רבה.

בדרך (צילום: ארז דגן)
75 ק"מ שמתחילים בדרום רמת הגולן | צילום: ארז דגן

תחנה-8 (צילום: ארז דגן)
ומסתיימים בצפונה | צילום: ארז דגן

 

ארז דגן - טייל ויזם, הקים את אתר הטיולים "ארץ דגן", המנגיש טיולים ואטרקציות לכל מי שמעוניין לצאת החוצה ולעשות הפסקה מהנטפליקס. להמלצות נוספות עקבו אחריו גם בפייסבוק ובאינסטגרם     


סיפור דרך

מצורפות 2 מפות ייחודיות. 6 התחנות הראשונות נמצאות בדרום רמת הגולן ותחנות 7+8, שהן המיוחדות ביותר, נמצאות בצפון הרמה, סמוך למרום גולן. כל התחנות מתאימות לרכב רגיל ובהם יש ספסלי ישיבה לנוחיותיהם של המבקרים.

אורך המסלול - 75 ק"מ
משך הטיול - 2-4 שעות
מספר תחנות בדרך - 8
דרכי הגעה בווייז: בכל נקודה יש להקליד "שביל אלי כהן נקודה מספר X"

מפת שביל אלי כהן (צילום: צילום מסך)
צילום: צילום מסך
מפת שביל אלי כהן (צילום: צילום מסך)
צילום: צילום מסך


תחנה מספר 1 - חמת גדר

מלון אל-חמה בתוך אתר המרחצאות חמת גדר (אין צורך בקניית כרטיס) בו נהג אלי להתארח ולרכוש את אמונם של חבריו, קצינים סורים בעלי השפעה. במקום תבליט של מרגלים הנושאים אשכול ענבים עם הכיתוב מספר במדבר "וישלח אתם לתור את הארץ" לזכרו של אלי כהן.

יש להגיע אל מגרש החניה הראשי, לפנות שמאלה עד קצהו ולנסוע לכיוון מסעדת "המחבת" בתוך החורשה, שם מחנים ומתקדמים לכיוון הגדר ההקיפית ומזהים את המלון ההיסטורי בצד ימין, ששם אלי כהן נהג להתאכסן. המקום נמצא בשטח צבאי סגור, אך אפשר בהחלט להתקרב לאנדרטה לזכרו.

תחנה-1 (צילום: אבי פולמן)
צילום: אבי פולמן

ווויז: שביל אלי כהן נקודה 1.


תחנה מספר 2 - נקודת הביקורת ליד חמת גדר

על הכביש הראשי שעולה לרמת הגולן שוכן בית מכס צרפתי, ששימש כנקודת ביקורת סורית בו נבדקו רישיונותיהם של הנכנסים למתחם חמת גדר, שהיה בשליטה צבאית מלאה. על הקיר שפונה לכביש מוצבים רישיונות המעבר עבור אלי כהן בעברית ובערבית. אלי כהן, שהזדהה בשם "כאמל אמין תאבת" היה נוהג לעבור במחסום זה בדרכו לרחצה בחמת גדר.

המתחם מכיל כמה חדרים, שבהם צילומי ארכיון וכותרות בעיתונים אודות גורלו. במקום חניה מאולתרת בצד הכביש ויש לחנות בזהירות בדרך שאינה מפריעה לתנועה. 

נקודת בונוס - בין נקודה 1 ל- 2 בצד ימין (צפון) יש אנדרטה בשם "יד לשבעה" לזכרם של 7 חיילי צה"ל שנהרגו ע"י הסורים בתקרית אל-חמה בעת שחצו את האזור המפורז שהיה לגביו מחלוקת. אתר ההנצחה מורכב מכמה סלעים ועל המרכזי שביניהם חקוקה מנורה בעלת שבעה קנים שבראשם שמות הנופלים. מאחורי הסלע המרכזי, תזהו פיסול של שבע נעליים של חיילים כשמעליהם שבע קסדות פלדה. גם את הפסל הזה כמו את יתר הפסלים בשביל אלי כהן פיסל יובל לופן מקיבוץ גינוסר.

תחנה-2 (צילום: ארז דגן)
צילום: ארז דגן

תחנת-בונוס (צילום: ארז דגן)
צילום: ארז דגן

וויז: שביל אלי כהן נקודה 2.


תחנה מספר 3 - מחסום הטנקים

בסוף העלייה לרמת הגולן, סמוך ליער מבוא חמה, מוצבות קוביות בטון מתקופת המנדט אותן אימצו מאוחר יותר הסורים. מטרת הצבתן בשטח לבצע חסימה לטנקים בדרך העיקרית לדרום רמת הגולן.

על אחת הקוביות מוצב פסל של ראש בעל ארבע פרצופים המביטים לכל כיוון ועליו הכיתוב "אלי כהן-פורץ הדרך". פסל זה סימל את אלי כהן שהביט לכל כיוון בעת שאסף מודיעין. במקום ספסל ישיבה תחת עץ ותצפית נהדרת על הכנרת.

לבאים מדרום במקום קוו לבן רצוף ועל כך יש להתקדם ולפרסס היכן שניתן.

תחנה-3 (צילום: ארז דגן)
צילום: ארז דגן

וויז: שביל אלי כהן נקודה 3.


תחנה מספר 4 - מועדון הקצינים במחנה פיק

בתוך קיבוץ אפיק, מול נחל עין גב והכנרת, מוצב לו בגאווה מועדון קצינים סורי אשר היה בנפת פיק - מתחם סורי אזרחי ואלי כהן היה מוזמן לבוא ולנוח במועדון בדרך הארוכה בין דמשק לחמת גדר. בתצפית הנדירה הזו, אלי כהן תצפת לעבר הכנרת מספר פעמים.

על קיר המבנה מודבקת לוחית שעליה נכתב "מרפסת הר נבו" המסמלת את משה שצפה מהר נבו על ישראל, אך לא יכול היה להגיע אליה. במקום מסבירן קולי, ספסלים ונוף נהדר על הכנרת.

המועדון לא תמיד היה ככה, אך הודות לאילנה לבנה, חברת קיבוץ אפיק, שגייסה את תלמידי מכינת מיצר וגורמים נוספים, המועדון יפהפה, נקי ולפי דעתי זו אחת התצפיות היפות בשביל אלי כהן.

תחנה-4 (צילום: ארז דגן)
צילום: ארז דגן

וויז: שביל אלי כהן נקודה 4.


תחנה מספר 5 - צומת אליעד

מושב אליעד קרוי על שמו של אלי כהן. לוחם המוסד ביקר במחנה הצבאי אל-על במהלך שירותו בסוריה וחצה את דרך זו מספר פעמים. במקום שנמצא סמוך לתחנת אוטובוס, מוצב סלע עליו חקוק גזר דן המוות, בשל כניסתו לשטח צבאי סגור לשם השגת מודיעין על אויבו. כמו ביתר הנקודות, גם פה מוצב ספסל ישיבה ומסבירן ובה הקלטה של נדיה כהן, אלמנתו של אלי כהן.

תחנה-5 (צילום: ארז דגן)
צילום: ארז דגן

וויז: שביל אלי כהן נקודה 5.


תחנה מספר 6 - חניון פיקניק כביש קונטרה

מעט אחרי היישוב חיספין לכיוון צפון, ליד הכביש הסורי הישן קונטרה-אל חמה, הוקם חניון פיקניק קטן. במקום נשתלו שני ברושים המוצבים בגאון סמוך לסלע הבזלת שמספר על מעברו אל אלי כהן במקום.

מלבד שולחנות הפיקניק, יש במקום מסבירן קולי ובו הקלטה מיוחדת מעדויותיהם של אנשי מוסד, שעבדו עם אלי ובהם הנציג הישראלי האחרון שפגש בו ונסע עימו במכונית במשך שלושה ימים מפאריז להמבורג. המוסד שחרר את ההקלטות האלה לציון חמישים שנה לאירוע תלייתו של אלי כהן.

תחנה-6 (צילום: ארז דגן)
צילום: ארז דגן

וויז: שביל אלי כהן נקודה 6.


תחנה מספר 7 - המפקדה הסורית

במרחק עשרות ק"מ צפונה מנקודה 6 נמצא מבנה מפקדת הצבא הסורי בקונטרה. אלי כהן ביקר במפקדה זו מספר פעמים, בעת שהיה זקוק לאישור מקצין המודיעין להיכנס לבסיסים סוריים ברמת הגולן.

ברחבת החניה מוצב סלע שעליו ציטוטים מספרי משלי ותהילים העוסקים בענייני תחבולות, סוד ומודיעין. המנעול המוצב על סלע הבזלת מסמל את עבודת המודיעין שמטרתה פריצת המנעול של ארגונים אחרים. המבנה בעל ארבע קומות וכולל קומת מרתף ועליה לגג. בכל הקומות אין מעקות או חלונות, לכן יש להיזהר ולא מומלץ להגיע עם ילדים.

במקום אתר גרפיטי פעיל.

תחנה-7 (צילום: ארז דגן)
צילום: ארז דגן
תחנה-7 (צילום: ארז דגן)
צילום: ארז דגן

תחנה-7 (צילום: ארז דגן)
צילום: ארז דגן

וויז: שביל אלי כהן נקודה 7 או המפקדה הסורית.


נקודה 8 - "מחכים לאלי"

בצפון רמת הגולן במרחק 75 ק"מ מדמשק, הוצב פסל של נדיה כהן ושלושת ילדיה. זה הפסל שהכי ריגש אותנו. בפסל, רואים אם המביטה לעבר דמשק ושלושת ילדיה מחבקים אותה בציפיה לאביהם והכיתוב "מחכים לאלי" חקוק בסלע.

מאחורי הסלע, מוטבע התאריך 17.11.1964, יום אשר יצא אלי כהן מביתו ברחוב התחייה 11 מבת ים בשליחות מדינת ישראל למשימה בסוריה. אלי עדיין לא שב מהמשימה וגופתו טרם הובאה לקבר בישראל. בתחתית הפסל מופיע הפסוק "כה אמר ה' מנעי קולך מבכי ועיניך מדמעה כי יש שכר לפעלתך נאם ה' ושבו מארץ אויב".

במקום שולחנות פיקניק, ונוף מרהיב לעבר אגם בנטל והר החרמון.

תחנה-8 (צילום: ארז דגן)
צילום: ארז דגן

 

ארז דגן - טייל ויזם, הקים את אתר הטיולים "ארץ דגן", המנגיש טיולים ואטרקציות לכל מי שמעוניין לצאת החוצה ולעשות הפסקה מהנטפליקס. להמלצות נוספות עקבו אחריו גם בפייסבוק ובאינסטגרם