החופש הגדול עוד רגע נגמר (ואז מתחילה חופשת החגים), הטמפרטורות בחוץ עדיין בשיאן ויש מקומות מושלמים לנצל בהם את הימים הללו, מבי לשלם או להציג תו ירוק. קרן קיימת לישראל ריכזה מספר המלצות לטיולים קלילים ומוצלים או בקרבת מקורות מים לטובת מי שמחפש להתרענן וליהנות עכשיו מחוץ לבית.

"קק"ל מזמינה אתכם לצאת לטיול ביערות והפארקים", אומרת לאה פדידה, מנהלת אגף קשרי ציבור בקק״ל. "במיוחד לכבוד ימי הקיץ החמים ריכזנו את ההמלצות לטיולים קרירים ומוצלים שיכולים להתאים גם בימים החמים. רק לא לשכוח להשאיר אחריכם נקי, כי הטבע הוא שלנו ובשבילנו".

צפון

פארק גורן

פארק גורן, המשתרע על כאלפיים דונמים, שוכן בראש מצוק אדיר המתנוסס מעל לגדתו הצפונית של נחל כזיב. מקצה המצוק נשקפים הנופים המרהיבים של שמורת נחל כזיב. בין עצי החורש הירוקים מתנוסס המבצר הצלבני מונפור.

יופיו המיוחד של פארק גורן טמון בעובדה שצומחים בו עצי בר. בחורש הוצבו שולחנות פיקניק, הותקנו ברזי שתייה ושירותים, הוקמו מצפורים, נפרצו שבילי הליכה וסומנו מסלולי טיול. כל אלה, יחד עם הנוף הטבעי, הפכו את פארק גורן לאחד ממוקדי הטיולים החשובים בישראל.

פארק גורן מצפור מונפור (צילום: יעקב שקולניק, קק"ל)
פארק גורן מצפור מונפור | צילום: יעקב שקולניק, קק"ל

פארק גורן מצפה מונפור תצפית על נחל כזיב (צילום: יעקב שקולניק, קק"ל)
פארק גורן מצפה מונפור תצפית על נחל כזיב | צילום: יעקב שקולניק, קק"ל

מסלול מחניון הזיתים לעין טמיר

חניון הזיתים נמצא כ-3.2 ק"מ ממזרח לחניון המצפור. זהו חניון קטן ויפה, השוכן בין עצי זית ומשקיף על צוקיו התלולים והמרהיבים של נחל כזיב. בשוליו המזרחיים של החניון נחבאים שרידי כפר ומבנה מבוצר מתקופת הברונזה התיכונה (מאות 18-17 לפנה"ס). המקום זכה לשם מצד עין טמיר, משום שלמרגלותיו, בקרקעית נחל כזיב, נובע מעיין בשם זה.

איך הולכים?

מחניון הזיתים יורד שביל רגלי, שאורכו מעט פחות מקילומטר, לעין טמיר. השביל מסומן בצבע כחול.

המעיין נובע מתוך נקרת סלע ומימיו זורמים בין מכתשות אבן גיר שמי הנחל שחקו וגילפו בהם חמוקי סלע חלקים ומבהיקים מלובן. בריכות מים צלולות ועצי דולב משלימים את התמונה. טיול מחניון הזיתים לעין טמיר נמשך כשעתיים (הלוך ושוב). בדרך חזרה יש להתגבר על מדרון תלול.

נחל כזיב, טיולים צפון (צילום: איל שפירא)
נחל כזיב | צילום: איל שפירא

מעין טמיר אפשר לצעוד במורד נחל כזיב (סימון ירוק) כ-1.5 ק"מ, לבקר במבצר מונפור, לשוב לנחל כזיב ולעלות לחניון המצפור שבפארק (סימון אדום). משך הטיול במסלול הזה כ-4­-5 שעות. 

מסלול טיול אפשרי אחר הוא לצעוד מעין טמיר במעלה נחל כזיב (סימון ירוק) ולאחר כ-2 ק"מ להמשיך בשביל מסומן שחור, שני ק"מ נוספים, למצד אבירים (כשעתיים). בשני המקרים יש לדאוג לרכב מאסף בסוף המסלול.


אמות המים בפארק הירדן - מסלול הליכה משפחתי

שלושת הנחלים: דן, חרמון (בניאס) ושניר (חצבאני) מצטרפים זה לזה ליצירת נהר הירדן. לאחר שהירדן חוצה את בקעת החולה, הוא מתחתר בעוז בתוך אפיק בזלתי צר ומתפרץ מתוכו אל בקעת בית צידה ואל הכנרת. פארק הירדן שוכן בדיוק כאן, בבקעת בית צידה, רגע לפני שהירדן נשפך לכנרת. הבקעה היא אגן שהתמלא בסחף מנהר הירדן ומהנחלים היורדים מן הגולן. בגלל השטח המישורי והסחף הרב, נוצרים בבקעה אפיקים משניים העוקפים את המחסומים ומחפשים מוצא אל הכנרת. אפיקים אלה מתאחדים בהמשך דרכם אל הכנרת.

פארק הירדן שוכן בצד האפיק המזרחי של הירדן. צידי האפיקים והאיים הקטנים שביניהם מכוסים בסבך צפוף של צמחייה, בעיקר של קנה מצוי ועצי ערבה, היוצר "יער" של גדות נחלים. בנוסף לערבה בולטים כאן צמחי גדות אופייניים כמו העץ מילה סורית, בעל העלים המשוננים; הרדוף הנחלים, הפורח בקיץ בפרחים ורודים גדולים; ופטל קדוש, המעניק בקיץ פרי כהה וטעים.

פארק הירדן (צילום: כאמל עליאן)
צילום: כאמל עליאן

פארק הירדן (צילום: מיכאל חורי)
צילום: מיכאל חורי

איך הולכים?

אורכו של המסלול שלנו הוא כ-400 מ' לכל כיוון, יש לנעול נעלי הליכה במים ולהביא מים לשתייה.

מרחבת החניה המרכזית בפארק, ליד המזנון, יוצא שביל סלול ונגיש מערבה המגיע לאחר כ-150 מ' אל אתר טחנות הקמח. כאן אפשר ליהנות ממראה המים הגולשים מהטחנות אל הבריכה היפה ולחצות בגשרון את התעלה שבקצה הבריכה. מעבר לגשרון נמצאת נקודת המוצא לכל מסלולי פארק הירדן.

פונים ימינה, עוקבים אחר המסלול המסומן כחול וצועדים צפונה כשבריכת הטחנות מימין. לאחר כ-50 מ' אפשר "להתקלח" במפל מים שנוחת מאמת המים המובילה מים לטחנה. כמה צעדים הלאה משם חוצים את האמה ופונים שמאלה בדרך סלולה ונגישה, המלווה את האמה לאורך של כ-100 מ'. אפשר להיכנס לאמה בזהירות בכל קטע מקטעי השביל. גובה המים באמה הוא כ-40 ס"מ לכל היותר.


שביל שמשית-נחל ציפורי

רחבת החניה הגדולה גובלת בנחל ציפורי. שביל קצר וסלול, נגיש לאנשים עם מוגבלות, מוביל ממנה צפונה לגשרון הנטוי על נחל ציפורי המתחיל את דרכו בהרי נצרת, עובר כאן וממשיך בדרכו אל בין יישובי הבדואים כעביה, חג'אג'רה ואחרים, מגיע לעין יבקע ולטחנת הנזירים, מבצע את העיקול המדהים בגבעת עליל ונשפך לבסוף לנחל קישון. בתום הביקור בגשר יש לשוב לרחבת החניה ולנקודת המוצא לטיול, מקום שמוצב בו שלטי הסבר של קק"ל.

נחל ציפורי (צילום: ישראל פרץ)
צילום: ישראל פרץ

איך הולכים?

שבילנו עולה מעט במדרון בין עצי אלון תבור ולאחר כ-60 מ' מתעקל ימינה. חדי עין יבחינו, אם  יתבוננו לימין ולשמאל, במישור צר וארוך, ריק מצמחיית חורש, ולצדו נדבך בנוי של אבנים. זהו קטע מדֶרך רומית קדומה שעברה במקום. הדרך יצאה מעכו, הגיעה לכפר לגיו (מגידו), המשיכה כאן ועלתה לציפורי ואחר כך הלאה לבית שאן ולג'רש בעבר הירדן.

הדרכים הרומיות נועדו בראש ובראשונה לגייסות הרומאיים אך גם למסחר ולתנועת בני אדם. הרומאים ניצלו את הדרכים גם להמחיש את עוצמת שלטונם. באבני המיל שהוצבו לאורך הדרכים נחקקו כתובות המפארות את הקיסרים שבזמנם הותקנה הדרך או זכתה לשיפוץ.

ההליכה בשביל מעניקה הזדמנות לערוך היכרות עם כמה ממיני עצי החורש הנפוצים בגליל התחתון. העץ המושל בכיפה הוא אלון התבור. זהו עץ נשיר הניכר בקיץ בעליו הגדולים והרכים בעלי האונות. הבלוט הגדול של אלון התבור, שאורכו יכול להגיע ל-5 ס"מ, משמש מזון לעורבני – עוף ססגוני המתקיים גם הוא במקום. מיני עצים נוספים שצומחים לצד השביל הם אשחר ארצישראלי, עוזרר קוצני, אלה ארצישראלית, לבנה רפואי ואלון מצוי.

מרכז

פארק איילון - קנדה

פארק איילון-קנדה, הנקרא על שם עמק איילון הנח למרגלותיו. הפארק משתרע על פני 12 אלף דונם מצפון לכביש ירושלים-תל אביב, בין שער הגיא למחלף לטרון. הפארק עשיר בנופי חורש טבעי, יערות נטע אדם ובמיוחד בעצי בוסתן, וקיימים בו אתרים היסטוריים מרתקים כמו אמת מים, מערות קבורה, מחילות מסתור, מבצר צלבני ושרידי כנסיות. 

פארק קנדה (צילום: נטע לסקה מזרחי)
צילום: נטע לסקה מזרחי

פארק קנדה (צילום: אדווה ברעם)
צילום: אדווה ברעם

דרום

פארק בן גוריון בדימונה

פארק בן גוריון נמצא בפאתיה של העיר דימונה. חלקו העיקרי משתרע על פני כ-370 דונם ברצועה שאורכה כ- 1.7 ק"מ בצפון העיר דימונה. עוד 250 דונם גובלים במערבה של העיר ובהם צומח יער ללא שבילי הליכה וחניונים. הפארק מנציח את זכרם של ראש הממשלה הראשון דוד בן גוריון ואשתו פולה, שהתגוררו לא הרחק מכאן, בקיבוץ שדה בוקר.

בכניסה לפארק מקדם את פני הבאים אגם יפהפה המשתרע על פני כ-10 דונם. בניית האגם, חמוקי גדותיו המתפתלות מעוטרים במדשאות ובעצים צעירים שעוד יצמחו ויעניקו צל. הגדות המעוקלות נבנו כדי שמקצה אחד של האגם יהיה קשה לראות את קצהו האחר, דבר המעניק תחושה של אינסופיות. עומק המים באגם הוא כ-70 ס"מ, ובשלב זה הוא מלא במים שפירים, אך הכוונה היא למלא אותו בעתיד במים מטוהרים ממתקן טיהור השפכים של דימונה.

האגם והפיתוח שמסביבו יעלו את דימונה על מפת התיירות בישראל. כבר היום אנחנו ממליצים למי שמחפש מקום לפיקניק באזור או למי שעושה את דרכו לדרום הרחוק, לעצור כאן לשעה קלה וליהנות מן המראות

פארק בן גוריון (צילום: דודו גרינשפן)
צילום: דודו גרינשפן
פארק בן גוריון (צילום: דודו גרינשפן)
צילום: דודו גרינשפן


הכניסה למים והדיג אסורים.


בריכת צאנן ביער מראשה

אימוץ יער מראשה והפיכתו ליער קהילתי הולידו מסלול טיול שנקרא "דרך צנובר", על שם החורבה שלמרגלותיה הוא מתחיל. ניסע בדרך העפר היוצאת דרומה מכביש 35 ונעקוב אחר הסימון הכחול. נחל גוברין צמוד לכביש וזו הזדמנות לעצור ולהתבונן בעצים הנטועים לאורכו.

כ-300 מ' מהכביש נמצא הבוסתן, שבנטיעתו החלו בני נחושה בט"ו בשבט 2006. הנטיעות בבוסתן נמשכות מדי ט"ו בשבט. כ-400 מ' מזרחה משם נמצאת באר נאוה (ביר נבעה). החוליה שבראש הבאר חרוצה בחריצים עמוקים. אלה הם סימני החבלים שמשכו הרועים כששאבו מים מן הבאר, שעומקה כ-25 מ'.

בריכת צאנן (צילום: יעקב שקולניק)
צילום: יעקב שקולניק

כ-250 מ' הלאה משם נמצא השביל הקצר היורד לבריכת צאנן. השם נותן את הכבוד לראשונים שביקשו לרכוש את אדמות המקום. במקום זה מתחתר נחל גוברין במי תהום וסכר מלאכותי קטן חוסם את זרימת המים. בשלוש השנים הקודמות הייתה הבריכה יבשה לגמרי בקיץ. ביקרנו במקום ביוני 2021 ומצאו בה בריכה רדודה באורך כ-10 מ', מלאה מים צלולים. ראשנים ושאר יצורי מים היו בה בשפעמכאן יש לשוב לכביש ולסיים את הסיור.