יום כיף עם הילדים: טיגריס בגן החיות התנכ"י בירושלי (צילום: רויטרס, רויטרס1)
טיגריס | צילום: רויטרס, רויטרס1

טיגר רק בן ארבע שבועות וכבר אימו הצעירה, נטשה אותו. בטבע לא היה לו סיכוי. אבל בגן החיות התנ"כי, לכל החיות בנוסף לאמא הביולוגית שלהם יש עוד אמא - "אמא" נילי, הווטרינרית של הגן. היא זאת  שקמה כל שעתיים בלילה, מאכילה את טיגר ומלטפת ברוך את אחוריו הרכים במגבון, מדמה את ליקוק אימו, כדי לעודד אותו לעשות צרכים.

תגידו מה שאתם רוצים. אני משוכנעת שנילי, אוהבת חיות לפחות כמו הבן שלי שטוען ש"לחיות עדיף לחיות חיי הישרדות בטבע מאשר חיי נוחות בשבי", באותו להט השמור רק למי שעדיין לא הפנים שהחיים הם לא "שחור-לבן" (ויסלחו לי כל הזברות).

דייג אוהב דגים?

ופתאום, בלי שהתכוונתי, מצאתי עצמי ניצבת מול דילמה חינוכית. כי הילדים שלי אוהבים חיות. וכלל ראשון באהבה הוא שכדי לאהוב מִשהו, עליך להכיר אותו. אז נכון שלא תמיד נוח לי עם גני חיות, אבל עוד פחות נוח לי עם ילדים שמשוכנעים שג'ירף היא מסעדת נודל'ס. וככה, בשביל המצפון, נסענו לגן החיות התנ"כי בירושלים.
אם כבר גן חיות, אז כזה שעושה כדי להיטיב את מצבן העגום, ששותף למחקרים, לשימור גזעים, להשבה אל הטבע ולטיפוח לימוד וחינוך לשמירה על חיות הבר. אותן חיות שהולכות ונכחדות בגלל כל מה שאנחנו בני האדם מעוללים לבתי הגידול שלהן, עד שהסיכוי שההיפופוטם יהפוך בקרוב לדינוזאור הבא, הולך והופך מאיום להבטחה.

כל מה שרציתם לדעת על הסיור בגן

כדי ליהנות מהביקור בגן החיות התנכ"י, כדאי לשנן את הדברים הבאים:
ראשית, מדובר באחד המקומות היפים והמושקעים בארץ, העשוי לפרטי פרטים באופן שמתאים לבילוי משפחתי ולכל גיל. שנית, מומלץ לפנות יום שלם ולהצטייד כראוי, כולל בגדי החלפה ואוכל למי שלא בונה על המזנון, שנמצא בקצה המרוחק של הגן.

אבל הכי חשוב זה לדעת, שהגן בנוי על חתיכת צלע הר. זה נחמד ומגוון, אך מתיש למי שמצויד בקטנטנים שזה עתה למדו ללכת ולא הפנימו את ההבדל בין אמא לריקשה. ולכן, אחד הרעיונות היותר מוצלחים בגן הוא הרכבת שמיועדת לסייע למבקרים שלא יצאו זה עתה מסיירת גולני. ההמלצה שלי, היא להעפיל אל ראש ההר בעזרת הרכבת ולהתחיל את הסיור הפוך – כלומר במקום לעלות ולנפוח את הנשמה, פשוט לדלג בירידות. שימו לב – הרכבת, אינה פועלת בשבתות ובחגים וזאת הסיבה שאנחנו, הגענו בשישי.

כיוון שבמקום אין הרבה פינות מוצלות ומקורות, יום גשום, או שרבי, עשוי לחרב את הביקור כולו וחבל.

אין תמונה
פילים בגן החיות התנכ"י

אז מה יש שם בכלל, באותו מקום משגע מלבד חיות, חיות ועוד חיות?

מרכז המבקרים תיבת נוח: נוח, היה האדם הראשון ששימר גזעים והחזיר אותם לטבע. מאז אותו מבול, ירדו כמה טיפות, וגן החיות התנכ"י שחרט על דיגלו את מסר אהבת החיות והדאגה לשלומן, יחד עם הרשות לשמירת הטבע והגנים וגופים נוספים, מקיים תוכניות ייחודיות במטרה להשיב לנופי הארץ חלק מבעלי החיים ולהבטיח את המשך קיומם. ב"תיבה" תמצאו אודיטוריום, גלריה ופינת מחשבים ובקומה העליונה מזנון שפעיל בחופשות ונוף עוצר נשימה.

גן הפסלים: הגן הכולל 22 פסלי בעלי-חיים מרהיבים עשויים מוזאיקה צבעונית, שעיצבה הפסלת ניקי דה-סנט-פאל ומשמשים כגן הרפתקאות. זה המקום המושלם לעצור, לאכול משהו ולצלם.

קולנוע תלת מימדי: למרות שהמקום מציע יום גדוש בחוויות ואפשרויות, הוסיפו גם קולנוע תלת מימדי שמשלים את חווית הביקור ומאפשר הפוגה וגיוון. (מגיל 5 ובתוספת תשלום).

נשמע מקסים?! בצדק. גן החיות התנכ"י הוא מקום מופלא. התחושה היא שמישהו השיג את הסקיצות של אלוהים לגן העדן ובנה על פיהן את הגן. ועדיין, למרות שהתנאים להם זוכים דיירי המקום הם מהטובים בעולם ביחס לגני חיות רבים אחרים - חירות, היא צורך קיומי. אחרת, איך אפשר להסביר שחרף אין ספור ניסיונות ומחקרים, חיות רבות לא מתרבות בשבי?

"אנחנו", אומרות לנו החיות בשתיקה עצובה, "מעדיפות למות עריריות ובלי דור המשך, מאשר להביא צאצאים לעולם 'המושלם' הזה, שיצרתם עבורנו", ומעבירות בשתיקתן מסר דומם ומחריש אוזניים.

קחו את הילדים לגן החיות התנכ"י. אבל אל תסתפקו בללמד אותם שהאף של הפיל נקרא חדק. תגידו להם, שהפיל הזה, שייך למקום אחר. ושעל כולנו לעשות הכול, כדי לשמור על הכדור הזה כדי שימשיך להיות של כולנו. שאולי זה לא תמיד נוח, אבל שנוח, נמצא בכל אחד מאיתנו. צריך רק לתת לו הזדמנות.

אין תמונה
גן החיות התנ"כי - יש גם סיורים בלילה

כרטיס ביקור

אמא משעמם לי: שעות פתיחה א'-ה' 9:00 - 17:00 ו' וערבי חג - 9:00 - 16:30 שבת וחג 10:00 - 17:00
אמא אפשר שקל?: עלויות - ילד (מגיל 3-18) - 34 ₪, מבוגר (מעל גיל 18) - 42 ש"ח. חייל, פנסיונר, נכה, נכה צה"ל (עם הצגת תעודה) - 34 ₪
אמא אפשר צ'יפס?: במקום פועל מזנון בסיסי שכולל פיצות, כריכים, צ'יפס ושתיה קלה, וגם בית קפה חלבי קטן שמציע כריכים, סלטים, טוסטים ומשקאות חמים.
אם בכל זאת חשקה נפשכם לסיים יום מושלם בארוחה טובה – להלן שתי אופציות ראויות:
עזורה - מסעדת הפועלים הוותיקה שוכנת בשוק מחנה יהודה ומציעה מבחר תבשילי קובה, אורז, מרקים וחלקי פנים. לילדים שלא מפריע להם שהאורז נוגע בקציצה או בקיצור, בשוק כמו בשוק, זורמים. מחנה יהודה 8, שוק העיראקים, ירושלים, 02-6235204
איוו מיטבורגר – המבורגר מבשר איכותי המגיע היישר מהמעדנייה שבבעלות אבי הבעלים המיט-טולוגי. טעים ומתאים בהחלט גם לילדים שמעדיפים שניצלונים וקטשופ. מנות נדיבות, מדוייקות וטעימות להפליא. הלל 28, ירושלים, 02-6222513
אמא מתי מגיעים?: הכתובת היא: דרך אהרון שולוב, פארק מנחת, ירושלים. בכניסה לירושלים ימינה לציר הרצל, לכיוון הר הרצל. ברמזור השני שמאלה, ומייד שוב ימינה לכביש ''בגין דרום''. על כביש ''בגין דרום'' ישר עד לצומת גולומב. בצומת גולומב ישר לכיוון קניון מלחה, ומשם ימינה לגן החיות בהתאם לשילוט.
לרכבת ישראל יש תחנה ממש בסמוך לגן החיות מה שיכול להפוך את הטיול למרגש אפילו עוד יותר.