הלמידה הכי טובה היא, בדרך כלל, דרך חוויות. תכנית "ציוני דרך" שבאגף מורשת במשרד ירושלים ומורשת, נועדה לחשוף, לשמר ולחדש נכסי מורשת לאומית, ולהנגיש אותם לציבור. הנה חמישה מקומות שמתאימים לביקור משפחתי.

טחנת הרוח

את טחנת הרוח היפה במשכנות שאננים קשה לפספס. הטחנה הוקמה במאה ה-19 על ידי משה מונטיפיורי, במטרה לספק למתיישבים פרנסה. לאחר כמעט שני עשורים פסקה פעילות הטחנה ובמשך שנים עמדה נטושה, עד שבשנת 1948 ארגון ההגנה הקים עמדה צבאית על גג המגדל.

בקרן לירושלים החליטו לתמוך בפרויקט שחזור הטחנה, בהתאם למראה שהיה לה בשנת הקמתה. לשם כך נוצר קשר עם בן למשפחת הולמן, שבנתה את הציוד לטחנה בשנת 1857, והתוכניות המקוריות שלה אותרו בספרייה הלאומית בלונדון. בשנת 2012 שוחזרה הטחנה ושק הקמח הראשון יוצר במאי 2013. כיום המבקרים במקום יכולים להיכנס לטחנה ולצפות בסרט קצר שמסביר על בנייתה.

טחנת הרוח: היינריך היינה, ירושלים

בית הכנסת עדס (צילום: יחסי ציבור)
בית הכנסת עדס | צילום: יחסי ציבור

בית הכנסת עדס

בית הכנסת עדס של הקהילה החלבית, המרהיב ביופיו, נוסד בשנת 1901 בזכות תרומה של בני משפחת עדס והוא ממוקם בשכונת נחלת ציון שבאזור נחלאות בירושלים, שעל מקימיה נמנו גם יהודים רבים שעלו מחאלב בסוריה. בבית הכנסת נמצא ארון קודש שעשוי עץ אגוז משובץ בצדפת הפנינה, מלאכת מחשבת דמשקאית וקירות המבנה ותקרותיו מכוסים ציורים מונומנטליים של האומן יעקב שטארק.

למעשה, לאורך שנים חלקם הגדול של ציורי הקיר נחבא תחת שכבות הצבע המאוחרות, אבל בשנים האחרונות החלו בביצוע פרויקט שנועד לשמר את הציורים ולחשוף אותם - שהוצגו מחדש לציבור באפריל 2015. כיום בית הכנסת פעיל ופתוח לקהל הרחב, מוכן לספר את סיפורה של הקהילה חלבית וזיקתה לציון.

בית הכנסת עדס: באר שבע 1, ירושלים

אין תמונה
בית לוי אשכול

בית לוי אשכול

בית לוי אשכול הוא למעשה המבנה ששימש כמשכן ראש הממשלה בתקופת חייו וכהונתו של לוי אשכול בראשות הממשלה. כיום, הפך המבנה למרכז חינוכי להנצחת זכרו של אשכול, הממוקם בשדרות בן מימון בירושלים, ותוכלו למצוא בו מוזיאון אינטראקטיבי המשמש להנחלת רעיונותיו ופעילותו של אשכול. המוזיאון עצמו נמצא בקומת הקרקע של המבנה, ואילו הקומות העליונות של הבית משמשות כמשכנה החדש של החברה להגנת הטבע בירושלים.

בית לוי אשכול: שדרות בן מימון 44-48 ירושלים

הקסטל

במהלך מלחמת העצמאות, בגבעה עליה ממוקם הקסטל, התחוללו קרבות עזים שהפכו לחלק ממורשת הקרב הלאומית מאחר שהמוצב חלש על הדרך לירושלים במלחמת השחרור. היום, רגע לפני הכניסה לירושלים, תוכלו לטייל ב-150 הדונם של הקסטל, שהוכרז כאתר לאומי בשנת 1980. בנוסף לשילוט עם סיפור הקרב ותצוגה אור קולית, נבנו במקום מתקנים המאפשרים פעילויות קבוצתיות (ODT) במסלול עם תחנות הקשורות לערכי המקום. בכל תחנה מתקיימת פעילויות שנועדו לחזר ערכים כמו נחישות, פיקודיות, רעות ואמינות.

הקסטל: הגישה לאתר היא מכביש תל אביב-ירושלים (כביש 1). במחלף הראל פונים דרומה למבשרת ציון (כביש 3965). במעגל התנועה הראשון פונים ימינה לרחוב מעלה הקסטל ומשם ימינה לרחוב ראשונים ושמאלה לרחוב קרן קיימת לישראל, והוא מוביל לרחבת החניה של האתר.

גבעת התחמושת (צילום: יחסי ציבור)
גבעת התחמושת | צילום: יחסי ציבור

גבעת התחמושת

אחד הקרבות הקשים של מלחמת ששת הימים התחולל במוצב הירדני בצפון ירושלים, שזכה לשם "גבעת התחמושת" והפך לאתר הנצחה לאומי למורשת המערכה על ירושלים במלחמה. עבור המבקרים הרבים שפוקדים את גבעת התחמושת התבצע פרויקט שבמסגרתו שומרו ושוחזרו התעלות, העמדות והבונקרים, וכך גם אווירת הקרב. במקביל, המוזיאון בגבעת התחמושת עבר שיפוץ מקיף. רחבת התצפית מוקדשת לחטיבת הראל במלחמת ששת הימים ונושאת את השם ”תצפית הראל". ביום ירושלים הזה ייחנך במקום המרכז למורשת ששת הימים, שחרור ירושלים ואיחודה.

גבעת התחמושת: זלמן שרגאי 5, ירושלים