חופש
חופש

רקמה אנושית גדולה: היערות הקהילתיים של קק״ל משנים את הנוף בישראל

אולי תופתעו לדעת אבל 90 אחוז מתושבי מדינת ישראל חיים בשטחים עירוניים, לשמחתנו קרן קימת לישראל פועלת מאז הקמתה להכנסת ״ריאות ירוקות״ לחיים שלנו. זה הזמן לצלול לעבר, להווה ולעתיד של היערות הקהילתיים

בן בירון | בשיתוף קק"ל | mako | פורסם 27/07/20 07:57 

״יער״ ו״קהילה״, אם היינו משחקים במשחק האסוציאציות, בוודאי היו עולים לכל אחד ואחת מכם, עשרות כיוונים שמתחברים למילים הגדולות האלה, אז מה קורה כאשר מחברים ביניהן ויוצרים ״יער קהילתי״?

יער רמות
צילום: יוסי זמיר

בקק״ל (קרן קימת לישראל) הבינו את מה שידוע כבר שנים רבות מסביב לעולם, חגורת היער המקיפה שטחים בנויים, היא משאב סביבתי חיוני לאיכות החיים של התושבים שחיים בקהילות הסמוכות אליהם. אל תתבלבלו, בשביל להיקרא ״יער קהילתי״, אין צורך להיות שטח מיוער בקנה מידה נרחב. הכוונה היא למכלול ירוק של העיר והסביבה הקרובה אליה, לעיתים קרובות מה שמכונה יער הוא חורשה, שדרה או גן.

 

יערות קק
צילום: יוסי זמיר

אחרי שעשינו סקירה קצרה על הרעיון שמאחוריו, כדאי להבין למה היער הקהילתי חשוב כל כך, בשורה התחתונה? יש לו הרבה ערכים, ביניהם ערכים סביבתיים, חברתיים, חינוכיים ולא פחות חשוב - כלכליים. הערכים האלה דואגים שאנחנו, האנשים העירוניים, נרגיש קרבה גדולה יותר לטבע ולמורשת המקומית ונחוש צורך אמיתי לשמר אותם (במקום החלופה הגרועה של להרוס אותם). עבור התושבים שחיים בקרבת היער הקהילתי, סטטיסטית מדובר בלמעלה מ-80 אחוז מתושבי המדינות המפותחות (בישראל הקטנה מדובר ב-כ-90 אחוז), היער הקהילתי מאפשר ליהנות מחלקת יער נגישה, זמינה, כזאת שמעניקה מפלט מזיהום אוויר.

 

יערות קק
צילום: אלבטרוס

ליערות הקהילתיים של קק״ל, יש אחריות מוכחות בשיפור איכות האוויר, היות והעצים סופחים את המזהמים ומקבעים פחמן דו-חמצני, גז שהוכח כגורם משמעותי בהתחממות כדור הארץ. בנוסף, העצים מסייעים להקטנת החום והקרינה בעיר הסמוכה ליער, תורמים לקיום של מגוון ביולוגי שכולל צמחי בר ובעלי חיים ובצורה שטחית יותר - הופכים לתענוג אמיתי לעיניים.

 

יער רמות
צילום: יוסי זמיר

במיוחד בימים אלה בהם כולנו נדרשים לשמור על ריחוק חברתי, בילוי באוויר הפתוח של היער הקהילתי תורם לבריאות. קק״ל שדואגת לרווחת התושבים מפתחת ביערות אלה שבילי הליכה, מסלולי רכיבה על אופניים ומסלולי ניווט לטיילים מתקדמים יותר. היער הוא מקום אידאלי לפעילויות חברתיות חינוכיות וגם מאפשר לקיים אירועים קהילתיים בחיק הטבע.

 

יערות קק
צילום: יוסי זמיר

לצערנו עד לפני מספר שנים, תמונת המצב ביערות הקהילתיים נראתה קצת אחרת. שטחי טבע רבים בסמוך לערים, הפכו ל״מזבלות״ לא רשמיות כאשר נתפסו כחצר האחורית של ערים ויישובים רבים. בהתאם, גם בני האדם שגרו באזורים אלה הקפידו להתרחק מהם וגם בעלי החיים שסבלו קשות מתוצאות הזיהום, לא הצליחו לשרוד בהם.

 

יער עין כרם
צילום: יוסי זמיר

מתוך החלטה אסטרטגית של קק״ל להפוך את מה שהיה קודם אזור עזוב לחלון ראווה, היא החליטה לקיים שותפות מלא עם תושבי הקהילה והרשויות המקומית בהקמת היערות הקהילתיים ובתחזוקתם. הקמה של יער קהילתי היא לא תהליך חד פעמי, אלא עבודה שוטפת שנועדה לקרב את התושבים לערכי טבע והסביבה ולקיים ביערות אלה חזון סביבתי משותף.

 

יערות קק
צילום: אבי חיון

כאמור, יש יערות קהילתיים רבים ברחבי ישראל, במיוחד יחסית לשטח הקטן של המדינה. ביער הקהילתי שבראש העין למשל תוכלו למצוא רצועה ירוקה המשתרעת על פני כ-1050 דונם על גבעות בשיפולי הרי השומרון, ומגיעה עד לשכונות החדשות בעיר כמו גבעת הסלעים, גבעת טל ונווה אפק. כיום ראש העין היא עיר נחשבת ופופולרית אבל בקק״ל ראו בה כאזור ששווה להשקיע בפיתוחו כבר לפני שנים רבות, אז החלו בבניית התשתית ליער בשנת 1976. לאורך היער תוכלו למצוא את אחד מיובליו של נהר הירקון, לצד אתרים ארכיאולוגים חשובים ביניהם עזבת צרטה שתחזיר אתכם אחורה עד לימי היישוב המקראי אבן העזר. אגב, לא צריך להצפין עד עמק החולה בשביל לראות את נדידת הציפורים, ביער ראש העין תוכלו למצוא נקודות תצפית נהדרות.

 

יער רמות
צילום: יוסי זמיר

אם תרצו לנשום אוויר פסגות ולהתקרב לירושלים, תוכלו למצוא בה את יער ירושלים, מה שללא ספק מהווה את הריאה הירוקה של העיר הכי מאוכלסת בישראל. בקק״ל דאגו לפרוץ ביער הסבוך לשעבר, דרכי הגעה לפינות ירוקות רבות, לצידן ניתן לראות ביער מגוון של עצים, פרחים ובעלי חיים. בהתאם לאווירה ההיסטורית של העיר הקדושה בעולם, בתוך יער ירושלים המשתרע על פני שטח של 4,700 דונם, תוכלו למצוא שאריות של חקלאות עתיקה ואפילו מערות קבורה. אם תרצו לצאת לטיול רגלי ביער, תוכלו למצוא מגוון מסלולים המתאימים להולכים ולרוכבים כאחד, הבולט בהם הוא שביל הארז - מסלול הליכה מעגלי באורך של 4 ק״מ בדרגת קושי בינונית שייקח לכם כשעתיים-שלוש (אל תשכחו להצטייד בכמות מים מספקת ולעקוב אחרי ההנחיות).

 

יער אלעד כח
צילום: יעקב שקולניק

דרומית לעיר אלעד, נמצא יער הכ״ח המוכר גם בשם יער קולה. מדובר ביער קהילתי שנועד לרווחתם של תושבי העיר אלעד והסביבה ונטיעתו התחילה להתבצע על ידי קק״ל עוד בשנות ה-50 של המאה הקודמת. לצד אתרי מורשת כמו מבצר קולה ואנדרטת חטיבת אלכסנדרוני, יער הכ״ח מהווה דוגמא להתנהלות של יער קהילתי: יש בו צוות מתנדבים המשלב בין אנשי קק״ל, תושבי הקהילה והרשות המקומית.

עשינו לכם חשק? ישנם יערות קהילתיים נוספים ברחבי הארץ שמחכים רק לכם. הציצו באתר של קק"ל, אנחנו בטוחים שתמצאו יער קהילתי גם בסמוך ליישוב שלכם.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

תגובות סגור
...טוען
מקרא: = תגובה ללא תוכן   = תגובה עם תוכן