כולנו מכירים את המועצה המקומית שהם, אבל מתי בפעם האחרונה ביקרתם ביער מלא הפריחה שבסמוך אליה? מדרום לאזור התעשייה מודיעין (בין כביש 6 לכביש 444), נמצא יער שהם, או בשמו המלא ״יער קהילתי שהם״, שבשטחו אפשר למצוא מלבד חניונים למטיילים, מסלול סינגל לרכיבה על אופניים וגבעת ירוקות גם פריחה יפה של כלניות ורקפות (בעונה כמובן) ואתרים היסטוריים מרהיבים.

היער, שמוגדר כיער קהילתי, הוקם ביוזמה משותפת של קק״ל, המועצה המקומית שהם ותושביה, והם פועלים יחד לטיפוח היער הייחודי, מה שהופך אותו לא רק לריאה ירוקה, אלא למרכז טיילות שמשרת את כל תושבי הסביבה. אז רגע לפני שנכיר את היער ואת הסיפור שלו, חשוב שנבין מה זה בכלל יער קהילתי.

היער הקהילתי הוא המכלול הירוק של העיר וסביבתה, כאשר לעתים קרובות מדובר בחורשות, בשדרות ובגנים. ברחבי העולם מייחסים חשיבות רבה לחגורת היער המקיפה שטחים בנויים ורואים בה משאב סביבתי חיוני לאיכות החיים בקהילות הסמוכות. גם בקק"ל, הגוף הירוק הגדול במדינה שתורם רבות לסביבה בישראל בעיקר בתחום הייעור, המים והקרקע, רואים זאת באותה צורה ומתוך האמונה הזו, קק"ל הציבה לעצמה יעד אסטרטגי להפוך את היערות הסמוכים ליישובים לחלון ראווה ירוק, והיא מקדמת את הטיפול ביערות אלה כחלק מפעילותה לשמירה על ערכים אקולוגיים-סביבתיים.

העיקרון המנחה הוא שותפות מלאה עם תושבי הקהילה והרשות המקומית בהקמתו של היער ובתחזוקתו. היער הקהילתי הוא מוקד בילוי בטבע ומקור גאווה והזדהות של התושבים עם סביבת מגוריהם, והשותפות עם הקהילה המקומית נעשית לאורך כל הדרך. יחד קובעים את חזון היער, מתכננים, מפתחים ומתחזקים ועורכים פעילויות ביער. מעורבות הקהילה נועדה לקרב את האדם לערכי היער והטבע, ליצור את תחושת השייכות של כל תושב ותושב ליער שלו ואת מחויבותו לשמירה על ערכיו.

יער שהם (צילום: רוני קינדרמן)
שותפות מלאה עם תושבי הקהילה והרשות המקומית בהקמתו של היער ובתחזוקתו | צילום: רוני קינדרמן

דור חדש של נאמני יער

יער שהם הוא אחת הדוגמאות היפות ליערות הקהילתיים של קק"ל שמדי שנה נערכים בו אירועים קהילתיים ביניהם חגיגה בט"ו בשבט, הפנינג אופני ההרים "סובב שהם", סיורים של בתי ספר ומבצעי ניקיון. קק"ל נטעה ביער עצי יער, בוסתן וחורש, הציבה שלטים והכשירה חניונים לפיקניק, הכול בשביל להנגיש את המקום למבקרים.

מתנדבי היער, שנקראים גם "נאמני היער הקהילתי", הם תושבי הקהילה והם לוקחים חלק גדול בכל מה שנעשה במקום. שוחחנו עם נטע מזרחי, רכזת קהילה ויער אזור שפלה וחוף בקק"ל, מי שאחראית בין היתר על ״נאמני היער״ איך זה בדיוק עובד. "מיזם היערות הקהילתיים של קק"ל נבע מרצון של הקהילה המקומית להכניס יותר את הנוער ואת בתי הספר אל היער״, אומרת לנו מזרחי בגאווה, ״קבוצה של תלמידים שמשתתפת בפרויקט מנהיגות צעירה בחטיבת הביניים בישוב, רצתה להצטרף ולקחת חלק בטיפוח ושמירה על היער״. ובאמת, בזמן שחלף השתנו פני היער לטובה כתוצאה מהעבודה של הנאמנים הצעירים.

בואו להכיר את היערות הקהילתיים של קק"ל>>

״יש שני סוגים של נאמני יער״, מסבירה לנו מזרחי, ״יש את הנאמנים הוותיקים שפועלים ביער כבר שנים רבות, שגם עושים בו הדרכות לאורך כל השנה, כולל הדרכות ללא תשלום בסופי השבוע. הם גם אלה שדואגים לניקיון היער, גיזומים ומלווים את המתנדבים שמגיעים אליו. בנוסף אליהם, יש גם נאמנים צעירים שהם חלק מהיוזמה החדשה״. קק"ל היא זו שמפעילה את תוכנית הנאמנים ומובילה אותה כחלק משיתוף הפעולה עם הקהילה ועם תושבי המקום. עיקר העבודה שלה היא להדריך את הנאמנים ולסייע להם לשמר את היער ולטפח אותו.

יער שהם (צילום: באדיבות אנשי שקק"ל)
נאמני היער הקהילתי | צילום: באדיבות אנשי שקק"ל

"בין הפעילויות שמובילים הנאמנים הצעירים קיים יום נחשון - בו הם מגיעים אל היער כדי ללמוד על מגוון נושאים ולעבוד בשיקום החניונים, עבודה שכוללת את צביעת החניון, שיקום נזקים עונתיים והנגשתו לסביבה", מסבירה מזרחי. "בנוסף, באזור היער יש מסלול סינגל שמשמש את רוכבי האופניים הרבים שגרים בסביבה וגם בו הושקעה עבודה רבה על ידי הנאמנים שכוללת גיזום, הנגשה והפיכתו לאטרקציה לחובבי הרכיבה. בני הנוער כמובן מחפשים את הדרכים להפוך כל דבר לקצת יותר דיגיטלי, ולכן הקימו גם אפליקציה בשם Treasure It שהיא בעצם משחק חפש את המטמון וירטואלי שמזמין את המבקרים ביער לפעילות אינטראקטיבית עם היער, כזאת שמאתגרת את הגוף ואת המוח גם יחד". כדי להשתתף בפעילות - שנבנתה אחרי תחקיר מעמיק שביצעו הנאמנים הצעירים ביחד עם אנשי קק״ל - צריך להוריד את האפליקציה ואז לסרוק את קוד ה-QR שמופיע ברחבי היער.

אתרים היסטוריים שכדאי לראות

לצד טיולים, סיורים מודרכים ופיקניקים, יש ביער כאמור גם אתרים היסטוריים. חורבת תנשמת למשל הוא אתר עתיקות שהתגלה עוד בשנת 1986 (לפני כ-34 שנים), כחלק מהפעילות הייחודית שלה לשימור אתרי מורשת בישראל, סייעה קק״ל בשיקום האתר. חוקרים גילו באתר כנסייה מהתקופה הביזנטית ששירתה ככל הנראה תושבים מהישוב הנוצרי הסמוך והוקדשה לקדוש בכחוס. אתר מעניין נוסף בשטחו של היער הוא ״גבעת הספלולים״, שזכתה לשמה המצחיק בזכות סלעים רבים הנמצאים בשטחה בהם גומות עגולות המכונות ״ספלולים״. אל חשש, הגומות האלה לא נוצרו על ידי כוח על טבעי אלא על ידי תושבי המקום הקדומים שנעזרו בסלעים לכתישה של גרעינים ועשבי תבלין באמצעות חפצים כבדים.

יער שהם (צילום: ששון תירם)
חורבת תנשמת | צילום: ששון תירם

כפי שהבנתם, ביער הקהילתי שהם יש לא מעט עבר אבל גם הווה ובעיקר הרבה עתיד, כולם תלויים בעבודה המשותפת של קק״ל ונאמני היער שדואגים לשימורו. בקיץ הקרוב הם יהיו שם כדי לשמור על היער מפני מפגעים ואם יזדמן לכם במקרה לבקר באזור או שסתם יתחשק לכם להכיר מקום טיול חדש ונטול צפיפות - זה המקום בשבילכם.