בלב השרון, בין מושבים כפריים, פרדסים, מטעים ושדות חקלאות, חבויה מחרוזת פניני חן פסטורליות השזורה בחוויות, אטרקציות תיירות וקולינריה שחובה להכיר.

שירת ציפורים עליזה התנגנה מעל כמו מוסיקת רקע המקבלת את פני האורחים ועוטפת באווירת טבע. המיקום, חורשה קטנה בכניסה למושב בני דרור, שצמרות העצים מהווים עבורן מפלט והן מצייצות להנאתן בחן. בתי המושב הראשונים ניצבים במרחק נגיעה, ובין העצים ניצבת עגלתא וסביבה שולחנות, כסאות ופינות זולה אקלקטיות. עגלת הקפה שנפתחה לפני תשעה חודשים, הפכה לאייקון אזורי אהוב מהרבה סיבות. למקומיים היא נקודת מפגש קהילתית עם מיני יוזמות כמו הרצאות, אירועים, שיעורי יוגה ועוד. לאורחי חוץ היא הכי אסקפיזם ומובילה את גלי האלפא המרגיעים במוח מטרפת לשאנטי. אמיר ליפשיץ היזם, ג'ינג'י עם אופי, הוא כדור מרץ. ביומיום הוא בכלל קבלן גינון ואת העגלה הקים כדי להביא מהעיר לכפר את הקפה הכי טוב שיש – בהתחייבות. ואכן הקפה מעודן להפליא, נטול מרירות ולצדו מגישים רק דברים שהולכים עם קפה, עוגות שמרים לחיזוק הנפש, קרואסונים ממולאים, כריכים, סלטים ועוגות. חוץ מזה הוא איש של מעשים טובים, תורם לחיילים, מארח אירועי קהילה, מסייע ליזמים ולעסקים של מפונים ותומך ביצרנים מקומיים. המרחב מעוצב בחן כי ליפשיץ הוא אגרן חובב וינטייג' וזה הסגנון הבולט, צבעוני, היסטורי ומלא קסם (א-ה, 7:00-18:00, שישי עד 15:00. לעוד פרטים).

עגלתא  (צילום: אורלי גנוסר)
צילום: אורלי גנוסר
עגלתא 2 (צילום: אורלי גנוסר)
צילום: אורלי גנוסר

> לטיול התרעננות באזור הכי יפה באזור ים המלח

שיטוט באזור השרון מגלה שבליבת השטח המוריק מטבע וחקלאות, נח מרחב כפרי רוגע, ועל אף הקרבה לגוש דן הסואן, הוא פועם בקצב איטי משלו. ביום טיול באזור מגלים שאפשר להתנהל בעצלתיים כמו באזור זמן מקביל ועדיין להספיק לא מעט ולחקור את המרחב. אחרי קפה ונשנוש, אפשר לצאת אל הטבע שנמצא מתחת לאף. סמוך למושב נמצאת גבעת אלון התבור (או גבעת דרור) שלמרגלותיה מתנוסס העץ הענק שגילו מוערך בכמה מאות שנים. בצלו שולחן פיקניק ושביל מעפיל לראש הגבעה ובה פרגולה ותצפית נהדרת לסביבה. הכניסה היא דרך גשר מעל נחל דרור השוצף בחורף או אז הפריחה כאן היסטרית. פק"ל קפה או פיקניק הם אופציה נהדרת ואם לא חם מדי, אפשר עדיין לשוטט בין השבילים.

אלון התבור (צילום: אורלי גנוסר)
צילום: אורלי גנוסר

אלון התבור (צילום: אורלי גנוסר)
צילום: אורלי גנוסר

טיול עם אדרנלין מוביל עופר רוקנשטיין מקדימה-צורן, שמגיל צעיר חי את האקסטרים וכבר שנים מפעיל אטרקציות עתירות אקשן: מצנחי רחיפה וטרקטורונים מעופפים. אחרי שנשאל שוב ושוב אם יש עוד אטרקציות באזור הבין את הרמז ולפני שנתיים הקים את איזי ריידר השרון. נפגשנו בחצר ביתו לתדריך וסיבוב הסתגלות ויצאנו דרך הרחובות בפאתי היישוב אל יער קדימה הסמוך. זהו אזור נהדר לטיולים ויש בו מסלולים מסומנים אבל השטח החולי פחות נוח להליכה אך מושלם לאיזי ריידר. בכניסה לשטח הוא חידד הנחיות להתמודדות עם החול ופצחנו בדהירה. איזי ריידר הוא כלי חשמלי ישראלי שובב אך בטיחותי במיוחד שכיף לנוע בו. מתג הגז בכידון שמזכיר אופניים, נשלט באגודל וחשוב ללחוץ בעדינות כי כל נגיעה מקפיצה אותו בשעטה מפתיעה קדימה. מצד שני כשצריך להאט בסיבוב או מכשול, די להרים את האצבע וכוח הבלימה האדיר של המנוע מאט באותה מהירות שבה קפץ קדימה. לוקח זמן להתרגל ולמצוא איזון ואז מגיע הכיף. חלפנו בחורשות עם מיני דיונות חוליות והגענו אל בריכת החורף של לב השרון, שבימים אלה נותרה רק שלולית קטנה. זהו פארק עם שביל הליכה היקפי, פרגולות למנוחה, צמחייה טבעית של השרון לצד גינת תבלינים ועצי פרי. קסם של מקום שמתאים גם לפיקניק. משך הטיול שעה עד שעתיים, נוהגים מגיל 16 ויש כסאות לילדים. (250-350 שקלים לאדם, ילד 50 שקלים. לעוד פרטים).

איזי ריידר (צילום: אורלי גנוסר)
צילום: אורלי גנוסר

חודש מאי הוא החודש הכי חשוב בשנה לחובבי תותי עץ שכמותי, ועונת הפרי הקצרה הופכת את החיפוש אחריו לאינטנסיבי במיוחד. בשנים האחרונות נפוץ הזן האפגני הארוך והמשוגע שממלא את תאוות הפרי שבעתיים. גם משפחת יצחקי מכפר הס גילתה את הקסם. לפני שש שנים היה להם עץ אחד בחצר. איתמר הבן החקלאי התחיל לשחק אתו, השביח ופיתח ושתל בחלקה החקלאית שורת עצים. בהדרגה נוספו עוד והיום היא מונה מאות עצים ולראשונה נפתחה לקטיף עצמי. איתמר עיצב את נוף העצים שיהיה נוח לקטיף, רובם מהזן האדום, אחדים מהלבן הפחות פופולרי. יוס אחיו ממונה על הארגון והשיווק, האחות יעל על הקטיף והסושיאל וגם האחים אלה ורועי וגם ההורים מגויסים כשצריך. הקטיף העצמי זמין בחודש מאי בלבד, יש עוד שלושה סופי שבוע, כדאי ממש למהר ולהכין את הקיבה למנת המתוק המענגת. (שישי-שבת 9:00-15:00, 40 שקלים לאדם, ניתן לרכוש קופסאות הביתה. לעוד פרטים).

קטיף עצמי משק יצחקי  (צילום: אורלי גנוסר)
צילום: אורלי גנוסר

עלי התות גדולים ומרהיבים והטבע עשיר במגוון עלים בתצורות פיסוליות וגדלים משתנים ויש מי שמשתמשות בהן ליצירה ואומנות. סטודיו גילתיקה בעין ורד של גילת לוין ואיקה פלור עוסק בהדפס בוטני המוכר גם כאקו פרינט. הרעיון הוא העתקה של עלים ופרחים טבעיים על בדי טקסטיל או ניירות, בתהליך הכולל בישול עם 'צורבן' חומר שגורם להפרשת התנינים מהצמח ולריאקציה כימית המקבעת צורה וצבע. מסתבר שיש שורת 'צורבנים' כמו חומץ, משרה רימונים, קליפות פקנים ואחרים, לכל אחד השפעה שונה ותוצאה ייחודית. השתיים מארחות סדנאות למיחדוש בגדים, הכנת מפה מפיסות בד, חופה ועוד, ומשלבות אלמנט של קיימות. התהליך כולל כמה שלבים ומתחיל באיסוף עלים מהחצר הנחה על בד או נייר גלגול קשירה ובישול לכן הסדנא ארוכה, כשלוש שעות וכוללת גם את הסיפור האישי וכיצד הגיעו לתחום. בסטודיו מגוון פריטים למכירה כמו חולצות, צעיפים, תיקים, כריות ומפות, ועושר הדוגמאות משמח עין ולב. רוצים סדנא? ניתן לתאם כל השבוע (260-290 שקלים למשתתף, כולל כיבוד, לעתים יש תוספת עלות על חומרים. לעוד פרטים).

סטודיו גילתיקה (צילום: אורלי גנוסר)
צילום: אורלי גנוסר

במושב חרות, החבוק כמו סוד בין מקבץ יישובים, יש מרכז מבקרים שלא רבים מכירים - חנן הגבן. זהו משק חקלאי משפחתי וותיק שקורותיו מתוארות בסרטון מרגש המוקרן לכל באי המרכז ויש לו את כל המרכיבים של המתכון הציוני הקלאסי: חלוציות, קושי, הקרבה, חקלאות, התמדה והצלחה. סיפור המגבנה השזור בסרטון, מגלה שהמפעל המפואר החל במקרה ממתכון לגבינה. מאז חלבו הרבה חלב ברפת ובדיר וחנן סופר הגבן מכין את הגבינות בשיטות מסורתיות ידניות לכן התקבל לגילדת הגבנים העולמית. הביקור במרכז כולל סיור, לרוב עם חנן שאוהב את המפגש עם הקהל והמגע הבלתי אמצעי, והוא מציג את ויטרינות חדרי ההבחלה, מסביר מה ההבדל ביניהן, מצביע על הזוכות במדליות במונדיאל הגבינות הנחשק בצרפת, ומוסיף שהסוגים משתנים לפי העונות ויש 25-30. בתום הסיור ולהשלמת החוויה, נהנים מארוחה מקומית עם מגש גבינות, סלט, אנטיפסטי, לחם ומטבלים, משקה טבעי או יין. הסיורים מתקיימים מדי יום בשעות 9:00 ו-11:30, ברישום מראש (120 שקלים למשתתף). אם יש מקום פנוי אפשר להגיע ולהזמין מתפריט אך עדיף ליהנות מהחוויה המלאה. יש גם סלסלות שי או פיקניק שניתן לצאת לטבע ובחנות מבחר למכירה מכל הטוב של המשק: גבינות, ריבות, אבוקדו (בעונה), יין, לחם, שמן זית ועוד. המתחם שוכן במטע אבוקדו וכיף לשבת בצל העצים ליהנות מזמרת הציפורים שאתה גם התחלנו את היום ולהודות על הטוב (לעוד פרטים).

חנן הגבן (צילום: אורלי גנוסר)
צילום: אורלי גנוסר
חנן הגבן (צילום: אורלי גנוסר)
צילום: אורלי גנוסר

חנן הגבן (צילום: אורלי גנוסר)
צילום: אורלי גנוסר