ירושלים היא עיר של ניגודים, שבה מסורות עתיקות מתקיימות יחד עם החיים המודרניים. העיר הבירה פועמת חיים לאורך כל השנה, אבל במיוחד עכשיו מזג האוויר נעים, עם ימים חמים ולילות קרירים. ההמונים עדיין לא ממש הגיעו לשיא הטירוף של הקיץ, ויש מספר פסטיבלים ואירועים המתקיימים במהלך התקופה הקרובה ובייחוד לקראת חג הפסח.

יצירה וזיכרון במוזיאון ישראל

תערוכת "שקיעתה של הזריחה", שנפתחה במוזיאון ישראל ב-15 במרץ 2023, מתמודדת עם נושא טעון רגשית: אבל וזיכרון. באמצעות יצירות אומנות מורכבות ומגוונות, התערוכה מבקשת ליצור מרחב בטוח שבו יוכלו הצופים לחקור את רגשותיהם האישיים הקשורים לאובדן, פרידה ואבל. התערוכה החדשה מנסה להוביל להתמודדות של המבקרים עם אירועי 7 באוקטובר דרך אומנות שלאו דווקא נוצרה בתקופה המלחמה.

תערוכת שקיעתה של הזריחה מוזיאון ישראל ירושלים (צילום: דניאל ארזי)
עיבוד תחושות של אובדן ושכול דרך האומנות. תערוכת "שקיעתה של הזריחה" | צילום: דניאל ארזי

 

למעשה, היצירות בתערוכה הן יצירות קיימות משלל תקופות, שנאצרו יחדיו כדי ליצור חוויה שלמה שמכילה רגשות של אבדן, שכול וגעגוע כתחושות על-זמניות שאינן קשורות באופן פרטיקולרי לאירוע ספציפי. הצופים ביצירות יכולים לעבד את תחושותיהם האישיות בראי האומנות, וכך לתת דרור למורכבות של החוויה הפרטית שלהם מול המציאות העכשווית.

התערוכה נאצרה על ידי סוזן לנדאו, אוצרת בכירה במוזיאון ישראל, לצד אורלי רבי כאוצרת משנה ומיכל אלדור המעצבת, והיא מאגדת עבודות מהאוסף הקבוע של המוזיאון לצד תרומות של אומנים ישראלים ובין-לאומיים כאחד. בין היצירות הבולטות גם "ביוטי" של האומנית אניה גלאצ'יו, שנוצרה לראשונה בשנת 1991 ובה כ-900 פרחי גרברה אדומות המוצגות בתוך חלל שקוף. בולטת גם היצירה GHARDY של האומנית יהודית סספורטס משנת 2009, שעוסקת באובדן האישי של משפחתה לאחר חטיפתו של אחיה החייל אבי סספורטס ורציחתו בשנת 1989.

מיצג ביוטי בתערוכת שקיעתה של הזריחה מוזיאון ישראל ירושלים (צילום: דניאל ארזי)
כ-900 פרחי גרברה. היצירה "ביוטי" של האומנית אניה גלאצ'יו | צילום: דניאל ארזי

> התערוכה תימשך עד 16 בנובמבר 2024 | לפרטים נוספים על תערוכת "שקיעתה של הזריחה" ולרכישת כרטיסים היכנסו לאתר מוזיאון ישראל

מעבר לתערוכה החדשה, במוזיאון ישראל ישנן תערוכות נוספות ובהן גם תערוכת הקבע בנושא ארכיאולוגיה, שמציעה מבט מקיף על המורשת הארכיאולוגית העשירה של ארץ ישראל לאורך ההיסטוריה. התערוכה לוקחת את המבקרים לחקירה כרונולוגית, המציגה חפצים שנחשפו מחפירות ברחבי ישראל. המסע מתחיל בתקופת האבן ומתפתל בתקופות שונות לאורך ההיסטוריה של האזור.

עיר של אורות: מופע היי-לייט ירושלים

עם רדת החשכה על חומות ירושלים העתיקות מתגלה מחזה שובה לב. מופע היי-לייט שהושק בחודש שעבר הוא אקסטרווגנזה מהפנטת של קרני אור צבעוניות שמאירות את ציוני הדרך האייקוניים של העיר בקליידוסקופ של אור, קול ואנימציה. החוויה הסוחפת הזו היא לא רק הצגה; זהו מסע דרך העולם ההיסטורי והתרבותי של ירושלים שכולה נפרשת לקהל מהטיילת של ארמון הנציב.

מופע היילט ירושלים (צילום: באדיבות הרשות לפיתוח ירושלים )
האורות זוהרים מעל שמי עיר הבירה. מופע היי-לייט ירושלים | צילום: באדיבות הרשות לפיתוח ירושלים

מופע היי-לייט ירושלים, ביוזמת ובתמיכת משרד התיירות, ומשרד ירושלים ומסורת ישראל ובוצע על ידי הרשות לפיתוח ירושלים בשיתוף עיריית ירושלים, משלב בצורה חלקה טכנולוגיה חדשנית עם העבר העתיק של ירושלים. לאורך הטיילת נבנתה מערכת שמע מתקדמת המאפשרת פיזור סאונד אחיד ועוצמתי לכל אורכה, ליצירת חוויה היקפית ומלאה עבור הצופים.

מופע היי לייט ירושלים (צילום: דניאל ארזי)
שילוב של עולמות בתוך מופע מרהיב. היי-לייט ירושלים | צילום: דניאל ארזי

התוכנית האמנותית כוללת מוזיקה מקורית שהולחנה כדי לספר את סיפורה של העיר ואת תולדותיה. ניתן לשמוע בה מוטיבים מתרבויות ומדתות שונות לצד שירים שהם נכס צאן ברזל לעם היהודי. השילוב בין מערב ומזרח, עתיק וחדש יוצרים אטרקציה ברמה בין-לאומית שמציבה את ירושלים עם הערים הבולטות בעולם.

> המופע פתוח לקהל הרחב ללא תשלום וללא צורך בהרשמה מראש | אורך כל מופע 20 דקות, ויתקיימו שלושה מופעים בערבים של הימים שלישי, חמישי, שבת בשעות 20:00, 21:00, 22:00

הצצה מחוץ לשביל המוכר: "בתים מבפנים ירושלים"

ירושלים מתכוננת לארח את אירוע "בתים מבפנים" השנתי שלה באפריל 2024, שמציע הזדמנות ייחודית להציץ מאחורי הדלתות הסגורות של כמה מהחללים המרתקים ביותר בעיר. האירוע החינמי הזה, שנפרש על פני שני סופי שבוע (4-6 באפריל ו-11-13 באפריל), מאפשר למבקרים לחקור מבחר של פנינים אדריכליות, אתרים היסטוריים ואפילו כמה פרויקטי בנייה מסקרנים.

בתים מבפנים ירושלים (צילום: דניאל ארזי)
נכנסים לתוך הבתים של התושבים המקומיים. בתים מבפנים | צילום: דניאל ארזי
בתים מבפנים משרד ירושלים (צילום: דניאל ארזי)
מקבלים הצצה לחיים בירושלים. בתים מבפנים | צילום: דניאל ארזי

האירוע יוצא באופן מכוון מנקודות הציון האייקוניות ופותח את דלתותיהם של בתי מגורים פרטיים, חצרות נסתרות וחללי עבודה ייחודיים, ומציע הצצה לסגנונות האדריכליים המגוונים של העיר ולחייהם של תושביה. בין אם אתם חובבי אדריכלות או סתם סקרנים לגבי המרקם האורבני של ירושלים, בתים מבפנים הוא פינוק לעיניים ולרוח.

בין מבחר הנקודות גם לופטים מעוצבים, עיצובים חדשניים של מבנים עכשוויים, שיטות שימור מסורתיות ואפילו ביקור בבית מסוג אחר – מתחם האקווריום של ירושלים, ביתם של מגוון יצורים ימיים שבו מתקיים סיור אל מאחורי הקלעים של האטרקציה והסברים אודות תחזוקה, ניקוי ושמירה על איכות בעלי החיים. בתים מבפנים היא בעיקר סיפורים על האנשים שחיים בתוך אותם בתים מרתקים ודרך החיים הייחודית של כל אחד ואחת מהם.

אקווריום ירושלים (צילום: דניאל ארזי)
מגלים את מאחורי הקלעים של האקווריום בירושלים | צילום: דניאל ארזי

> השתתפות בסיורים ללא עלות | ההרשמה לסיורים נפתחת בדרך כלל כמה שבועות לפני האירוע והמקומות נתפסים במהירות לכן כדאי להיכנס לאתר הרשמי של "בתים פתוחים ירושלים" לפרטים אודות תאריכים

איפה ישנים?

מקומות הלינה המגוונים בירושלים נותנים מענה לכל צורך. בין אם פינוק יוקרתי, אינטימיות בוטיקית או נוחות למי שמגיע עם תקציב מוגבל יותר – לירושלים יש מה להציע לכולם. כאמור, ירושלים מתגאה במספר רב של מלונות, אך אף אחד מהם לא ממש תופס את רוחה של העיר כמו מלון המלך דוד של מלונות דן. מאז חנוכתו ב-1931, ציון דרך איקוני זה התעלה מתפקידו של אירוח בלבד, והפך לחלק בלתי נפרד מהנוף העשיר של ירושלים.

חזית מלון המלך דוד ירושלים (צילום: דניאל ארזי)
מהנקודות הבולטות בנוף הירושלמי. מלון המלך דוד | צילום: דניאל ארזי

המלון היה אחד ממלונות היוקרה הראשונים שנבנו בישראל, והוא מציע נוחות ושירות ללא תחרות. דמויות בולטות כמו מנהיגי עולם, סלבריטאים ומכובדים אחרים התארחו בחדריו של מלון המלך דוד, וחיזקו את המוניטין שלו ככתובת יוקרתית ללינה בעיר הבירה. 

העיצוב של המלון הוא שילוב  של מודרניות וקלאסיות היסטורית. המלך דוד נבנה מאבן גיר ורודה שנחצבה באזור וכבר כשנכנסים פנימה מקבל את פני האורחים הלובי המפואר הכולל נברשות מפוארות ופסיפסים מורכבים. המלון משלב בצורה חלקה מתקנים מודרניים כמו בריכות וחדרי טיפול עם הקסם ההיסטורי שלו, ומבטיח שהות נוחה ואלגנטית.

לובי מלון המלך דוד ירושלים (צילום: דניאל ארזי)
אלגנטיות על-זמנית. לובי מלון המלך דוד | צילום: דניאל ארזי
חדר מלון המלך דוד ירושלים (צילום: דניאל ארזי)
חוויה ירושלמית ייחודית. חדר סטנדרט במלון המלך דויד | צילום: דניאל ארזי

צפו שתעריפי לילה במלון המלך דוד ירושלים לא יהיו זולים במיוחד, ויתחילו בסביבות 3,700 שקלים ללילה בחדר זוגי סטנדרטי ועשויים להגיע למעל 5,000 שקלים לחדרי דלוקס ואף יותר לסוויטות. התמחור הסופי כפוף כמובן לזמינות החדרים ולמבצעים שמוצעים בתאריכים מסוימים. לפרטים נוספים היכנסו לאתר מלון המלון דוד.

איפה אוכלים?

הסצנה הקולינרית של ירושלים מלאה בטעמים שמשקפים את ההיסטוריה העשירה של העיר ואוכלוסייתה המגוונת. המטבח הירושלמי הוא שילוב מרתק של השפעות ים-תיכוניות, מזרח תיכוניות ואירופאיות. מסורות קולינריות יהודיות, ערביות וארמניות מתחברות יחד ליצירת פרופילי טעם ייחודיים עם שפע של ירקות טריים, תבלינים ריחניים כמו זעתר וסומאק, ובשרים בגריל. שום חקר קולינרי של ירושלים אינו שלם ללא ביקור בשוק מחנה יהודה, הידוע גם בשם השוק. השוק ההומה הוא חגיגה לחושים, שופע תוצרת טרייה, תבלינים ריחניים, מעדנים מקומיים ודוכני אוכל רחוב.

View this post on Instagram

A post shared by ג'קו סטריט | Jacko's Street (@jackosstreet74)

מסעדה מומלצת בירושלים היא "ג'קו סטריט" ברחוב אגריפס, מרחק הליכה משוק מחנה יהודה. המסעדה הטרנדית הזו, עם השף החדשני זכאי חוג'ה, טבעה לעצמה נישה עם התפיסה היצירתית שלה על המטבח הישראלי והפכה לאהובה על ידי מקומיים ותיירים. המסעדה הכשרה משלבת מנות מוכרות מהמטבח הישראלי והירושלמי, עם שילוב של טכניקות חדישות וטייקים עכשוויים על המנות המסורתיות. הבר של המסעדה מציע מבחר מוקפד של יינות ישראלים, בירות וקוקטיילים יצירתיים. לפרטים נוספים היכנסו לאתר מסעדת "ג'קו סטריט".

*הכותב היה אורח של הרשות לפיתוח ירושלים (הרל"י) ועיריית ירושלים