מרחבי הר הנגב עשירים בתופעות טבע מרתקות, באנשים יצירתיים בעלי יזמות חדשות ובהיסטוריה שמשליכה על ההווה. לולא אירועי השבעה באוקטובר, היו נערכים בימים אלה חגיגות לכבוד 70 שנה לעלייתו של בן גוריון אל אדמת הנגב, בקיבוץ שדה בוקר, ובאותה נשימה היו מציינים גם 50 שנה למותו, ומתרפקים על אחד ממנהיגי האומה הדגולים שחסרונם מורגש בימים אלה.

אך הזמנים חורגים וחריגים, אין חגיגות וגם לא אירועים גדולים, ועם זאת מציינים את המאורע בכמה חידושים ב'צריף בן גוריון', הבית שבו התגורר 'הזקן' לצד צעירי הקיבוץ החלוצים. הצריף הוא אתר מורשת חשוב שעוסק בהנגשת חייו ומשנתו של דוד בן גוריון, ראש הממשלה הראשון של מדינת ישראל, שהבין שעתיד המדינה טמון בנגב ובמהלך נועז בחר להעתיק אליו את מקום מגוריו. הצריפים אותם צריפים, אבל התכנים והתצוגות מתעדכנים כל הזמן. במהלך המלחמה, ומתוך הבדידות התיירותית באזור, אירח הצריף מפונים מהאזור, ובאופן אירוני למדי, סיפורי ההיסטוריה הרחוקה נשזרו תוך כדי התהוותה של היסטוריה עכשווית.

כל מקום זהב: הגיע הזמן להכיר את חבל הארץ של לכיש

> אי ירוק: האזור להירגע באזור עמק חפר

> יקום מקביל: ביקרנו בערבה - אחד המקומות הכי שקטים בארץ

לכבוד האירועים הפיקו באתר סיור אזניות חדש שמוביל את המבקרים במסע חייו של בן גוריון בנגב. החוויה עצמאית ומתחילה בכניסה לאתר, ותוך כדי סיפורי ההתיישבות בקיבוץ, ההיכרות עם השכנים הלבטים וההתרחשויות, יש גם הנחיות כיצד להתקדם, לאן לפנות, מה רואים ובאיזו דלת להיכנס. כל הצריפים באתר אותנטיים ושומרו כפי שהיו ומכילים תצוגות אינטראקטיביות מדליקות, מסכי משימות, משחקים, צילומים והסברים. משך הסיור המודרך כשעה והוא כלול במחיר הכניסה לאתר. הסיור זמין גם באזניות אישיות, וקטעי השמע זמינים להורדה מאתר הצריף. (פתוח כל השבוע, 15-20 שקלים לאדם. לעוד פרטים באתר הצריף).

התחדשות בהר הנגב (צילום: אורלי גנוסר)
צילום: אורלי גנוסר

התחדשות בהר הנגב (צילום: אורלי גנוסר)
צילום: אורלי גנוסר

בביקור הקודם שלי באזור, התוודעתי להשלמת הטיילת החדשה על מצוק המדרשה, וכעת גם חנכתי אותה אבל מהכיוון ההפוך. הטיילת מתחילה סמוך לצריף, אליו הגיע בן גוריון לפני 70 שנה, ומסתיימת בחלקת הקבר בה נטמן לפני 50 שנה, מגשרת בין חייו ומותו בטיילת סלולה המתפתלת בנופים שאהב וצופה אל מרחבי המדבר. אפשר לחצות אותה בצעידה נמרצת, כפי שבן גוריון נהג לעשות מדי פעם, או ברכיבה על אופניים. חברת גאו פאן משכירה אופניים והרכיבה מאפשרת לכל דיכפין להתמזג עם השקט המדברי ולהתמוגג מנוף מונוכרומטי עשיר ומרגש. בטיילת כמה  גשרים ונקודות תצפית והושקעו בה כמעט 20 מיליון שקלים. כשעומדים מעל נחל צין, אל מול מצוק הצינים, כשבאופק חוד עקב, הר צרור ואתרי טיול נוספים, חשים בעוצמת המדבר, בטבע הפראי שמאפשר לריאות לנשום עמוק ולהשקיט כאב וסערות פנימיות וברגע אחד מצליחים לקבל פרופורציות על החיים ואפילו נחמה.

התחדשות בהר הנגב (צילום: אורלי גנוסר)
צילום: אורלי גנוסר

התחדשות בהר הנגב (צילום: אורלי גנוסר)
צילום: אורלי גנוסר

את כל אלה הבינו גם במשרד התיירות, שהחל לקדם לפני שנים מוצר של תיירות מדבר אך נעצר. במועצה האזורית רמת נגב התומכת במהלך, מתרגמים זאת לצורך בתשתית פיזית שתאפשר ליזמים לקדם רעיונות בעלי השפעה על האזור וקידום תיירות פנים וחוץ. ערן דורון, ראש המועצה מוסיף שמדובר במדבר הידידותי בעולם, יש בו שירותי תיירות, הוא בטוח, נגיש, עם שבילים מסומנים ולתיירים צעירים יש גם נגישות לאלכוהול. דוגמא ליוזמה חדשה שכזו היא מלון אדמה במצפה רמון שנפתח להרצה ברובע הבשמים. בעליו, היזם סמי אלקרנאווי, שהחל כמתדלק בעיירה, חולש היום על אימפריה תיירותית בעיירה הדרומית של אתרי לינה והסעדה. במלון החדש, שהחליף האנגר ישן, 16 חדרים משפחתיים. צד אחד של המבנה פונה לרחוב ובחזית פינת ישיבה אל החוץ ובשני מתקבלים בחלל פרטי מופרד בבמבוק ובו ג'קוזי. בכל החדרים גלריה לילדים, ועיצוב שקט בגוני המדבר. במתחם אוהל בדואי רצוף מזרנים וכריות להתפרקדות בנחת (700-900 שקלים לזוג, ועד 1200 שקלים לזוג+2 כולל ארוחת בוקר. טלפון להזמנות: 0774610963).

התחדשות בהר הנגב (צילום: אורלי גנוסר)
צילום: אורלי גנוסר

התחדשות בהר הנגב (צילום: אורלי גנוסר)
צילום: אורלי גנוסר

הרובע הוא אזור תיירות שוקק בדרך כלל, בתקופה הזו מעט פחות אך יש התעוררות. בין היזמות החדשות במקום אתם מוזמנים להכיר את מדבר יין – בר יין חינני שנפתח לפני כשנה על ידי שני יזמים שותפים ומארח בסופי שבוע (רביעי עד ראשון). הבר מביא את בשורת יקבי הנגב ומציע יינות מכ-20 יקבים שונים. מצד אחד יש בנגב היסטוריה של יין מתקופת הנבטים, אך בעת החדשה מדובר על אזור יין צעיר יחסית, רק 30 שנה כך שעדיין אין 'טרואר' של ממש. אך יש מחקר וצפוי לו עתיד מבטיח כולל הכרה כאזור יין 'אפלסיון' ייחודי. היינות מוגשים עם הסבר על היין והיקב, ומלווים בפלטת גבינות, קישים או לזניה. השירות האישי מתכתב עם החלל המעוצב בחמימות ומוצגות בו למכירה עבודות של אמנים מקומיים, לוקל פטריוטיזם בתקופה מאתגרת.

התחדשות בהר הנגב (צילום: אורלי גנוסר)
צילום: אורלי גנוסר

האירוח במלון כולל ארוחת בוקר אך זו מוגשת כעת במסעדת צוקים הסמוכה למרכז המבקרים של מצפה רמון. למרות שהיא מרוחקת כמה דקות נסיעה, הנוף עוצר נשימה ומצדיק את המאמץ. הארוחה בסגנון מלונאי של מזנון, לא כמו מלון גדול אבל בהחלט עם כל מה שצריך לבוקר, כולל מאפים אותנטיים. אפשר לשבת בפנים או בחוץ כשהשמש זורחת ומלטפת. מהמצוק נחשפים לשתי תופעות מרהיבות, הראשונה דורשת קצת מזל וכמה תנאים שיתקיימו בו ברגע וכך בשעת הבוקר זכינו למחזה מלבב של גלישת עננים. זו תופעה מרתקת של ערפל בוקר נמוך שנוצר מלחות וקור, ובשילוב רוח קלה נע וגולש בכבדות כמו מפל על קירות המצוק, נצמד אליו כמו המים הזורמים והמראה יפהפה להפליא.

לתופעת היעלים לא צריך מזל, הן שם רוב ימות השנה, מגיעות לביקור ומככבות בתמונות משל היו דוגמניות. זהבה סיגל, מרשות הטבע והגנים, מסבירה שיעל נובי הוא בע"ח נדיר בסכנת הכחדה שחי באזורי מדבר מצוקיים. כיוון שבני האדם 'השתלטו' על שטחים טבעיים והתקרבו לבית הגידול, נוצרה מצוקה של מזון ומים, והיעל כחיה סתגלנית, אמצה את היישובים וכיום משגשגת בהם. מהצד זה מחזה מרשים של חיית בר גדולה, אך בסיטואציה טמון סיכון לעצמה ולסביבה. בתוך הקונפליקט פיתחו לתושבי האזור אפליקציית דיווח שמסייעת לעקוב, להרחיק מסכנות וכך להגן עליהם ואם פגשתם ביעל, שמרו מרחק ובעיקר אל תאכילו.

התחדשות בהר הנגב (צילום: אורלי גנוסר)
צילום: אורלי גנוסר

התחדשות בהר הנגב (צילום: אורלי גנוסר)
צילום: אורלי גנוסר

שעה קלה אחרי, כשהעננים התפזרו מעל דרך הפסלים, עשינו בה את דרכנו למאהל 'בן מדבר' של עאדל וואלידי, צעיר בדואי נדיר באיכויותיו ובגישתו למדבר. הוא עבד בחאן בארותיים בעזוז שנים רבות והבין שהדרכה היא הייעוד שלו, אבל לא ידע איך. אז הוא עבד בבי"ס שדה הר הנגב של החברה להגנת הטבע ובחר להמשיך בחינוך וכך הגיע ללימודי טיפול וניהול באמצעות שטח לאוכלוסיות בסיכון בסמינר הקיבוצים. "חיפשתי את האמצע בין התרבות שלי למציאות" הוא אומר. כעבור זמן מה זה קרה, הוא מצא את דרך המלך ומאז חושף את המדבר באמצעות מפגשים חווייתיים ומסעות גמלים בשטח. הידע שלו מרתק ואפשר להאזין לו שעות. הסיפורים שלו מתחילים בחיבור למדבר והוא טוען שכאן לא מתנתקים אלא מתחברים. מניחים את השעון והטלפון בצד, שוכחים את ממד הזמן ורוכבים אל האופק. הוא ממשיך ומתאר את מאפייני הגמלים ויכולותיהם הפנומנליות לשרוד במדבר ואיך זה קשור לפיזיולוגיה.

וואלידי הוא איש מדבר הארד קור, ומסע בחברתו חושף פנים אחרות של מרחבי השממה, שנדמה כאילו אין בהם דבר, אבל העושר טמון בפרטים הקטנים. המסעות שהוא מוביל מתחילים בארבע שעות ויכולים להמשך גם כמה ימים. במסע הקצר שמתאים למשפחות, חווים את הדינמיות המדברית ולומדים להכיר את השטח באמצעות רמזים. כשהוא בוחן את האדמה הוא מאמץ הליכה חתולית, שקטה וזהירה אך דרוכה. בתוך רגע הוא מזהה עקבות בעלי חיים, מצביע על כיוון ההליכה, על גודל החיה ומהמר על המועד שבו חלפה במקום. תוך כדי הוא מדבר על כוונות ותודעה במדבר שעיקרן ערנות ותשומת לב לפרטים באדמה שמסגירים מידע כי בכל קפל קרקע טמון סיפור. המסע כולל גם ארוחת רועים בשטח, שהמטיילים שותפים להכנתה. אחרי שפרקנו ציוד מהגמלים, הבעירו אחיו הצעירים מדורה עליה צלו חצילים, עגבניות ופלפל חריף. חברי הקבוצה סייעו בחיתוך סלט, הכנת טחינה ושבירת עפיג – אבן יוגורט שנטבלה בשמן זית. במקביל הוכן בצק 'ליבה' לחם המדבר, שנכנס כלאחר כבוד לאפייה בין גחלים רוחשות. זו הייתה הארוחה הכי פשוטה והכי טעימה והיא נאכלה, כמיטב המסורת, בידיים חשופות. רוצים גם? המסעות בתיאום (280-370 שקלים לאדם, 4-5 שעות), יש גם אופציה לטיול קצר של חצי שעה עד שעה (70-140 שקלים). דברו עם עאדל: 054-4609027.

התחדשות בהר הנגב (צילום: אורלי גנוסר)
צילום: אורלי גנוסר

התחדשות בהר הנגב (צילום: אורלי גנוסר)
צילום: אורלי גנוסר

אם עבור ילדיכם, מדובר במשימה הרת אתגר, קחו אותם לקיר הטיפוס במדרשת בן גוריון. גלעד חיות בנה בקורונה מתחם טיפוס מגניב בהאנגר ריק שהיום נותן מענה לשלל סגנונות טיפוס כולל בולדרינג שזה טיפוס פרי סטייל עד גובה 4.5 מטרים. בחללים המלהיבים מתארחים חוגים וקהילת טיפוס, אבל גם עוברי אורח מוזמנים לאתגר את עצמם. המסלולים מסומנים בגוונים שונים לפי רמות קושי ודורשים גם חשיבה אסטרטגית לבניית המסלול, כי כפי שמטפסים לגובה, צריך גם לחזור לקרקע. הידיים מזהות מאמץ חדש, ומרגישים שרירים לא מוכרים, אבל כשמצליחים להעפיל, הסיפוק אדיר. אגב למלווים יש בחוץ עגלת קפה, להנעים את ההמתנה (א'-ה' 14:00-21:00, שישי 10:00-16:00 סגור בשבת,. 60 -40 שקלים לאדם, ללא מגבלת זמן. השכרת נעליים 10 שקלים, לעוד פרטים).

התחדשות בהר הנגב (צילום: אורלי גנוסר)
צילום: אורלי גנוסר

התחדשות בהר הנגב (צילום: אורלי גנוסר)
צילום: אורלי גנוסר