אין תמונה
מטיילים ושומרים על הכללים
לאסוף מידע
לפני היציאה לטיול, על ההורים להצטייד במפה מעודכנת. יש לאסוף מידע ולהתייעץ על פרטי המסלול - משך זמן הליכה, התאמת גיל ומספר המטיילים לקשיים, כמות מים נדרשת, מזג האוויר הצפוי וכו' - עם גורם מוסמך כמו מרכזי המבקרים, אתרי רשות הטבע והגנים או ספרות מקצועית.

להצטייד ב- 3-5 ליטר מים לאדם
על המטיילים לשאת עימם בין 3-5 ליטר מים לאדם, בהתאם למזג האוויר ואורך המסלול וללא קשר לכושר בו נמצא המטייל. בשום פנים ואופן אין להתבסס על מקורות מים טבעיים לשתייה. מי שמתכוון לבצע עם המשפחה מסלול הליכה של מספר שעות כדאי שיארוז גם סנדוויצ'ים ופירות לכולם.

להתלבש בהתאם
בימים חמים חשוב במיוחד להלביש את הילדים ואת עצמכם כמו שצריך: נעלי הליכה נוחות או וסנדלים למים אם צריך, חולצה אוורירית (רצוי ארוכה) ומכנסיים מתאימות, וכמובן כובע רחב שוליים על הראש. חשוב להצטייד גם בפנס וטלפון סלולרי.

הישמעו להנחיות והסבירו אותן לילדים
בכניסה לשמורת טבע או לגן לאומי, תיתקלו בכניסה לשטח בשילוט של רשות הטבע והגנים ובו 20 כללי בטיחות. הקפידו לקרוא ולקיים את הנחיות השילוט המוצב בכניסה ובשטח בכלל. עצרו למספר דקות והסבירו את הכללים לילדים: כך תהיו רגועים גם בעתיד. במידה ואינכם עומדים בכללי הבטיחות המוגדרים למסלול, תוכלו להחליט על ביצוע מסלול אחר מתאים יותר. מומלץ להשאיר הודעה בכתב באתרי הרשות או על חלון הרכב בה יפורטו המסלולים המתוכננים, מספר המשתתפים ולו"ז משוער על מנת שפקחי רשות הטבע והגנים יוכלו להגיע אליכם במהירה במקרה צרה.

לא לסטות מהדרך
ההליכה והתנועה ברכב מותרת בשבילים המסומנים בלבד, והכוונה היא לשביל המופיע במפה או שמסומן בשטח בשילוט ובחיצים. במקרים רבים נפגעו מטיילים שסטו מהשביל ונדדו עקב כך לאזור שאינו בטיחותי. קיימת גם סכנת פגיעה בערכי טבע מוגנים. בכל מקרה אין להתקרב לשפת מצוק, בשל סכנת נפילה או דרדור אבנים. הרכיבה באופניים מותרת בדרכי רכב מסומנות בלבד ועל אחריות הרוכב. בימים אלו מגבשת רשות הטבע והגנים מדיניות חדשה ובמסגרתה יאושרו מסלולים מיוחדים לאופניים בשמורות הטבע והגנים הלאומיים.

מטיילים בשבילי תל נפוליאון (צילום: איל שפירא)
ואו, כתוב פה שזה אזור מסווג של צה"ל. בא לך להיכנס לראות? | צילום: איל שפירא
לא להיכנס למקומות שאינם מורשים
אין לטפס על קירות מבנים עתיקים ואין להיכנס לחללי מבנים שאינם מורשים לכניסה. גלישה וטיפוס צוקים מותרת במקומות המאושרים בלבד ורק למי שעבר הכשרה מתאימה ומשתמש בציוד תקני בלבד. גלישה זוויתית (אומגה) אסורה בהחלט, ועם מישהו מציע לכם שירות שכזה בתוך שמורת טבע, סביר להניח שהוא עובר על החוק ורצוי שתדווחו על כך לפקחים בטרם מישהו ייפגע. הרחצה בנחלים, בגבים ובמקווי המים מחייבת לעיתים שחייה והכניסה למים הינה על אחריותו של המתרחץ. בררו מראש האם המסלול מחייב מעבר במים והתאימו עצמכם לכך. בכל מקרה: הקפיצה למים אסורה.

"אל תגרעו ואל תוסיפו"
שמרו על החי, הצומח והדומם, שמרו על הניקיון וקחו את האשפה עמכם. רצוי לשתף בכך את הילדים - אין דבר פשוט יותר מאשר איסוף אשפה מהטבע בכדי לחנך את הילדים לאהבת הטבע. שריפות לעולם לא מתלקחות "מעצמן" -  זוהי כמעט תמיד תוצאה של התרשלות בני אדם. השימוש בצומח טבעי יבש והבערת אש  אסורים בהחלט, אלא בחניונים ובמקום המיועד לכך. 

אב מטייל עם שני ילדיו (צילום: istockphoto)
חבר'ה, לצמצם פערים אנחנו נכנסים לחשכה | צילום: istockphoto
להיזהר מנחשים
במיוחד בקיץ ובדרום הארץ יש להישמר מהכשת נחשים ועקרבים. אלו מתרחשות בעיקר בשעה שאנחנו יושבים לנוח בצל או על סלע. אם ישנתם בחניון לילה בשטח - נערו בבוקר את הנעליים, הגרביים והשק"ש.

לחזור לפני החשיכה
חשוב להקפיד כי טיול ברגל יתחיל בשעות הבוקר המוקדמות ויסתיים טרם חשכה, וזאת מאחר וההליכה בשעות החשיכה אסורה בהחלט. השהייה בטבע בלילה בהחלט מהווה חוויה בלתי נשכחת עבור הילדים, אך החשיכה טומנת בחובה לא מעט סכנות שיכולות לגרום לפציעה, ולכן ההליכה בשעות החשיכה מותרת אך ורק בחניונים המיועדים לכך. חשוב גם לזכור כי חיות בר רבות פעילות בשעות החשיכה ונוכחות בני אדם בשטחן יפריע להן בחיפושן אחר מזון.

במידה ונתקלתם בחיית בר פצועה או במפגע בטיחותי, אנא העבירו את המידע לרשות הטבע והגנים למען נוכל לטפל בבעיה:  *6911.

טיול מהנה ובטוח!

עוד במדריך החגים של ערוץ החופש:

>> האם שווה לקנות בדיוטי פרי?

>>8 טיפים לטיול עם הילדים באוטו

>> מדריכי יעדים לכל העולם

>> הנחות והטבות לעשרות אטרקציות ברחבי הארץ