שנת הלימודים האקדמית נפתחה בשבוע שעבר כש-308,335 סטודנטים החלו את לימודיהם ב-66 מוסדות ההשכלה הגבוהה הפרושים ברחבי הארץ.  
בין שלל הסטודנטים והסטודנטיות שצעדו דרך שערי האוניברסיטאות נמצאת גם כמות לא מבוטלת של סטודנטים חדשים הפוסעים לראשונה אל בין כותליה של האוניברסיטה ומתחילים בקריירה האקדמית שלהם.

 הם מבולבלים, מפוחדים, הם לא מוצאים את הידיים והרגליים שלהם, הם מסתובבים סהרוריים במסדרונות האוניברסיטה בחיפוש אחר כיתות עם שמות מוזרים, משמשים השראה לעשרות בדיחות של הסטודנטים העייפים משנים ג' ו-ד' וממש כמו טירונים שזה התגייסו – לא תזיק להם מעט עזרה והכוונה בהבנת המערכת המפחידה והמסורבלת שהולכת להיות מנת חלקם בשנים הקרובות.

 בין אם אתם מתחילים השנה תואר בפיזיקה גרעינית בטכניון או מתכננים להעביר את ארבע השנים הקרובות על הדשא מול הבניין למדעי הרוח באוניברסיטת תל אביב, כינסנו עבורכם את וותיקי הסטודנטים מהאוניברסיטאות הגדולות והמרכזיות בישראל וביקשנו מהם שיעזרו לכם, מניסיונם, להפוך את הנחיתה באקדמיה לנעימה, נוחה ורכה יותר.

אוניברסיטת תל אביב, ארכיון (צילום: גוגל ארת')
אוניברסיטת תל אביב | צילום: גוגל ארת'

אוניברסיטת תל אביב

איך מגיעים?
"באופן כללי התחבורה סבירה" מספרת חגית דהאן, שמתחילה עכשיו את השנה השלישית שלה בלימודי כימיה וביולוגיה באוניברסיטה, "לאלו שבאים ברכבת, האוטובוסים באים פעם במיליון שנה כבר עדיף ללכת ברגל"

"ממרכז תל אביב מגיעים קווים 25 ו24 ממסוף ארלוזורוב 274, 71 ו 171" מספר אלי וידאל, שסיים בשנה האחרונה 3 שנים של לימודי עבודה סוציאלית באוניברסיטה, "עדיף לצאת כשעה לפני בשעות העומס כדי להגיע בזמן"
תום גבעול, שמתחיל השנה תואר שני בלימודים אירופיים, מוסיף: "קו 289 הוא המהיר מכולם, אבל נוסע רק על אבן גבירול - המקצוענים לוקחים אוטובוס עד כיכר רבין ושם מחליפים ל289"

יש חנייה?
ילנה גורביץ', סיימה בשנה שעברה תואר בתקשורת ומדעי המדינה ולימודי תעודה בבית הספר כותרת: "יש מלא חניות של 'אחוזת החוף' בסביבת האוניברסיטה, שעולים בין 10-20 שקלים. הכי זולה לדעתי זו החנייה שהכי קרובה לרכבת: חניון דרום. הכי יקר זה החניון של מדעי החברה, והכי משתלם לחנות בכחול לבן בתוך השכונה, בצד שמאל של האוניברסיטה. מהצד השני של הכביש ברחוב קלצ'קין יש שכונה שבה  הכל כחול לבן. אבל הכי הכי משתלם זה להגיע ממש מוקדם ולחנות באפור (!) שמקביל למרכז הספורט - או להיות מנוי למרכז הספורט ולקבל תו חנייה בפנים"

מה אוכלים?
אלי: "אישית לא התרשמתי לטובה מהקפיטריות שבתוך האוניברסיטה. המחירים אומנם נמוכים טיפה יותר מבחוץ, כ- 30 ש"ח לארוחה, אבל האיכות נמוכה. עדיף לאכול במסעדת קינג גו'רג שליד השער הראשי. המחירים טיפה יותר גבוהים אבל האיכות שווה את זה"

חגית דווקא לא ממהרת לקטול: "הקפיטריה בגילמן, היא הסבירה ביותר- אחלה מחירים אבל רצוי לא לגעת בשולחנות. הקפיטריה שליד הנדסה היא אחלה מקום לאכול בו ארוחת צהריים מלאה, אם רוצים משהו מעבר לנישנוש קל. ממליצה להתרחק מהקפיטריה שליד בית הספר לשפות - אף פעם אין להם עודף. או מים קרים. או שוקו קר"
ותום מוסיף: "'נפתלי' זולה יחסית ובעלת מבחר עצום, השמועה על הטוסטים שלהם הגיעה למרחקים. ב'קקאו' מוכרים אוכל צמחוני זול ומשביע והכריכים הלא מפוקחים שלהם משתלמים'"

איך מעתיקים?
מחירי הצילומים באוניברסיטה נעים בין 16 אג' לדף באמצעות הטענת כרטיס צילום או 22 אג' לדף באשראי. לדברי אלי "זה יותר זול מבשאר הסביבה"

 " 'קופי סנטר'' הרבה יותר זולים מ'ספרות זולה' אם אתם צריכים לצלם הרבה דפים בשחור לבן" חולקת חגית את הטיפ שלה, "לגבי צילום בספריות, המקום היחיד שאני יודעת שיש בו מכונות שמקבלות מטבעות הוא המרתף של הספריה במדעים מדויקים. שווה לקנות כרטיס צילום שישמש גם להדפסות בספריה - הרבה פחות כואב לגלות ששכחת במכונה כרטיס צילום שנשארו בו ארבעה שקלים מאשר לגלות ששכחת שם את כרטיס האשראי שלך".
תום כבר לוקח אותנו לדור השלישי: "מצחיק אותי לראות אנשים משתמשים במכונות צילום תוך כדי שהם מדברים בסמארט-פון. יש לכם בטלפון מצלמה באיכות גבוהה שכבר שילמתם עליה. תשמשו בה ותעבירו את התמונות לקריאה ורשימת הערות במחשב עם עורך הpdf שלכם".

 איפה חורשים?
"בספריות של מדעים מדויקים ושל מדעי החיים יש קליטה טובה של אינטרנט" מרחיבה חגית, "הספרייה של מדעים מדויקים שקטה אבל עדיין מורגשים בה חיים. זו של מדעי החיים שקטה כמו בית קברות. אם אתן מתכוונות לשבת שם הרבה, הבאנה סוודר. אם לא הבאתן, לכו לדשא"

 עם מי מדברים?
אלי: "דקאנט הסטודנטים עוזר למי שרוצה מעונות, כדאי לנסות. לגבי מלגות, המעורבות החברתית שהדקאנט דורש מאוד גבוהה אז כדאי לבדוק קודם אפשרות למלגות במוסדות אחרים"

 אחרי הלימודים...
"מקום מפגש פופולארי לסטודנטים הוא בר ה'ראש פינה' ברחוב ברודצקי" אומר אלי, "כרבע שעה הליכה מהשער הראשי או 3 דקות נסיעה באוטובוס. רוב חיי הלילה הם במרכז או דרום העיר, אבל מידי פעם אגודת הסטודנטים מארגנת מסיבות בתוך הקמפוס"
"הקפיטריה של גילמן היא אחלה מקום מפגש" מוסיפה חגית, "כי היא מרכזית, גדולה ותוססת. אם רוצים קצת שקט- אז מועדון הסטודנטים בבניין נפתלי הוא מקום נפלא לשכב בו על פופים ולנהל שיחות שקטות באווירה טובה, למרות שאין שם לא קליטה, לא אינטרנט, ולא חתולים. יש המון תאים באוניברסיטה שעורכים פעילויות אחרה"צ, שווה להתעדכן. מעבר לתאים השונים, יש גם פעילויות של אגודת הסטודנטים, אבל אל תדאגו, הם כבר יטרחו לעדכן אתכם מספיק פעמים"

טיפ מהוותיקים:
אלי: "מרכז עלית לספורט, בסמוך לשער הראשי, הוא מדהים - גם בגלל מכון הכושר וגם בגלל החוגים, הבריכות והסאונה. המחיר לסטודנט הוא כ 1400 ש"ח לשנה".

חגית: "מי שצריך לעשות אנגלית- אל תדחו את זה. בסמסטרים הבאים זה רק יהיה קשה יותר להכניס את זה למערכת"
תום: "להתנזר מקבוצות פייסבוק של החוג לילה לפני מבחן. חבל על הזמן. הדרופבוקס הוא ידידך - הזמנות לקבוצות וסיכומים דיגיטאליים שווים הם נכסים ששווה לאגור".

מתלבטים איפה מתאים לכם ללמוד? היכנסו לייעוץ לימודים חינם

כך נשמע העימות בין המרצה לסטודנט (צילום: אוניברסיטת בר אילן)
אוניברסיטת בר אילן | צילום: אוניברסיטת בר אילן

אוניברסיטת בר אילן – גבעת שמואל

איך מגיעים?
"התחבורה הציבורית בסה"כ טובה, ויש קווים לאן שצריך" מספרת ימית קרבלניק, סטודנטית לתואר שני ללימודי התפתחות הילד בבית הספר לחינוך של האוניברסיטה, "אני מגיעה מתל אביב, ומשתדלת מאוד מאוד לתפוס את קו 56 של חברת קווים - זה הקו הכי מהיר והוא מגיע בתדירות של 3 פעמים בשעה. יש גם את קו 70 שנוסע מרוטשילד ושאול המלך, רכבת מרכז ובני ברק, או קו 68 שנוסע דרך דרום העיר"

 יש חנייה?
אברהם צוויבל, שמתחיל שנה רביעית בלימודי הנדסת חשמל באוניברסיטה: "למי שמגיע ברכב יש שפע של חניות בסביבת האוניברסיטה במחירים סבירים הנעים סביב 9-12 שקלים ליום ולחלק מהחניונים יש הסדרים עם אגודת הסטודנטים. יש חניה חינמית ליד ישיבת בני עקיבא ברחוב ז'בוטינסקי בגבעת שמואל, אבל שמעתי שמחלקים שם לפעמים דו"חות. יש גם חניה בגבעת שמואל, בקצה רחוב יוני נתניהו, זה בערך 10 דקות הליכה מהאוניברסיטה ומתאים בעיקר למי שלומד בחלק הצפוני של הקמפוס. יש גם חניה בתשלום ליד מרכז וואהל, עם הנחה מסוימת לחברי אגודת הסטודנטים. למי שהשיג אישור כניסה לרכב לקמפוס- רוב מקומות החניה בו עמוסים, חוץ מאלו שבצפון הקמפוס, ובייחוד ליד הנדסה. אם מחנים בכחול לבן חשוב לשים לב אם בשטח של איזו מועצה מקומית נמצאים – רמת גן או גבעת שמואל"

ימית: "לפעמים אני מגיעה ברכב ואז בדר"כ מוצאת חניה על הרחוב בכחול לבן- ואז חשוב מאוד לשים פנגו/תו חניה של רמת גן ולא של גבעת שמואל, למרות השלט של ברוך הבא לגבעת שמואל, כי הרחוב הוא של עיריית רמת גן - שד' מקס ואנה ווב. יש גם חניון עם מכונות תשלום בתוך האוני' צריך לסדר את זה במדור שמ"ע כדי לקבל חניון מוזל".

 מה אוכלים?
"יש כמה בתי קפה באוניברסיטה, עגלות קפה וסניפים של ארומה וקפה גרג" מספרת שי קמלגרן, שסיימה השנה תואר ראשון בקימינולוגיה וסוציולוגיה ולימודי תעודה בעריכה לשונית, " כמעט בכל בנין יש מעין עגלת קפה עם מאפים ושתייה קרה וחמה - שזה נחמד, במיוחד בחורף. מה שכן, תתרחקו מהקפה שנמצא ליד האגודה - הוא מזעזע".

 "האפשרות הכי זולה לאכול היא לקנות אוכל מוכן בחנות המכולת שבקומה הראשונה של בניין האגודה. יש שם מבחר לא רע של סנדוויצ'ים, ארוחות מיקרוגל וסלטים" מסכם אולג דרבקין, סטודנט שנה שלישית למידע וסוציולוגיה באוניברסיטה.

איך מעתיקים?
"מחירי הצילום סבירים, כ-15 אגורות לדף במדפסות האוניברסיטה" מספר אריה, "יש גם את חנות 'המפעיל', שם ניתן לחסוך בעלויות קצת יותר. עם זאת, מקומות הצילום די מוגבלים, ולא ניתן למצוא בכל בניין מכונות צילום פעילות"

 לאלו מאיתנו שאוהבים את הפעילות שלהם און ליין, שי מוסיפה המלצה: "יש היום אפשרות לצלם דרך אתר בשם "עותקים" , שבר אילן נמצאים בהסדר איתם, זה בסביבות 7 אג' לעמוד, שזה די זול"

 איפה חורשים?
אברהם: "אני אישית אוהב ללמוד בספרייה של מדעי החברה. לתלמידי הנדסה, בספריית הנדסה ניתן ללמוד בקבוצה בתנאי שלא עושים יותר מדי רעש. מי שממש רוצה להרעיש, יכול ללמוד בחוות המחשבים שבקומה השנייה. הן לא נסגרות בערב, ואפשר לחרוש שם עד אמצע הלילה"

 ימית: "אני מאוד ממליצה להבין באופן כללי איך עובדת שיטת הדיואי של סדר הספרים בספרייה זה חוסך המון זמן בחיפוש סתמי על מדפים וכמו כן לבדוק בקלוג הספרייה האם הספר מושאל או לא, כדי לא לחפש אותו סתם, חשוב גם לשים לב לאיזו ספרייה ללכת כי יש באוניברסיטה הרבה ספריות. שווה ללמוד להשתמש במפתח חיפוש המאמרים באנגלית, במיוחד לכתיבת סמינרים ותיזות. ניתן לעבוד עליו מהבית, זה באמת חוסך מלא מלא זמן"

  אולג: "המקום הכי מומלץ ללמוד בו לטעמי הוא ספריית הכלכלה בבניין 504. יש שם אולם עם שולחנות קטנים שבו ניתן לשבת בשקט וללמוד לבד, וגם חדר אחורי כפול עם שולחנות גדולים ללמידה בקבוצות שבו אפשר לדבר"

 אחרי הלימודים...
"בסמוך לאוניברסיטה יש די הרבה דברים" מספרת שי, "יש מכבסה ממש ממול האוניברסיטה לידו יש מתחם עם כמה מסעדות, שווארמות, בית מרקחת, קצב, ספר, קוסמטיקאיות, ספר וסניף של מגה – שזה ממש נחמד, שהכול ככה קרוב"
אריה קצת פחות נלהב: "טוב, נו. גבעת שמואל. יש מרכז מסחרי מול האוניברסיטה, ויש קניון. אין יותר מדי מה לעשות מסביב. תלמדו את השאטלים מהר - לא קשה לעבוד איתם, והם באמת מקלים את הסיבובים באוניברסיטה, בעיקר אם צריך להגיע מצד אחד לצד שני".

 טיפ מהוותיקים:
אריה: "הביורוקרטיה בבר אילן יכולה לחרפן מדי פעם, אל תתנו לזה להרוג אתכם"
אולג: "בר אילן מורכבת ממספר גדול של בניינים קטנים ממוספרים לפי גושים, למי שזה עתה התחיל מומלץ מאוד ללכת לאגודת הסטודנטים או למרכז המידע לסטודנט בבניין 502 ולבקש מהם מפה של הקמפוס. זה מקל מאוד על ההתמצאות בתחילת השנה, עד שלומדים את השטח" 

אוניברסיטת חיפה, ארכיון (צילום: שי פוקס)
אוניברסיטת חיפה, הבניין הראשי | צילום: שי פוקס

 אוניברסיטת חיפה

איך מגיעים?
"אוטובוסים יש בשפע, אך יש צורך לבדוק את התדירות שלהם" מספרת חן הונינג שסיימה השנה את התואר הראשון שלה בספרות אגלית ותקשורת באוניברסיטה, "יש כאלה של פעם בשעה, כמו קו 146 ויש כאלה של פעם בכמה דקות כמו 30,37,24. האוטובוסים עוצרים בתוך המתחם של האוניברסיטה כמובן ומאוד נוחים"

יש חנייה?
טל שפיצר, סטודנט לתואר שני במנהל מערכות חינוך: "למגיעים עם אוטו מדובר בסיוט קטן זה אמנם לא עולה כסף, אבל המיקום והכמות בעייתיים. החניה היא או לאורך הכביש בתוך הקמפוס עצמו - למי שיש אישור כניסה וחנייה, או בשני חניונים סמוכים, מחוץ למתחם. אם אתה מתחיל בשעה ראשונה, לא צריכה להיות לך בעיה, אבל אם אתה מגיע בשעה 10 וצפונה אתה יכול לשכוח מחניה טובה. עדיף לרדת ישירות לחניון שוויצריה הקטנה להחנות שם ולהכנס ברגל מהכניסה שליד המעונות"

 יעקב ביטאו, סטודנט לתואר שני במנהל ומדיניות ציבורית: "החניונים חינמיים אבל טיפה מרוחקים. די מסוכן להחנות שם רכבים מפני שאין גשר שמאפשר לחצות את הכביש בבטחה. מעבר החצייה- גם רחוק. לסטודנטים לתואר שני יש אפשרות לתו חניה ממש, אבל ממש צמוד לאוניברסיטה, אבל עד שתגיעו לשם תצטרכו להסתפק בחניונים שבחוץ"

 מה אוכלים?
 המסקנה של וותיקי אוניברסיטת חיפה בנוגע למזון חד משמעית: "האוכל באוניברסיטה יקר" מספר טל, "יש גרג וסנדוויץ בר, יש מנדרין, ארומה, מקדונלדס  ובכל בניין יש גם קפיטריה - המחירים זהים ודיי גבוהים. האפשרות המועדפת ביותר היא לקנות מהקפיטריה של אגודת הסטודנטים שנמצאת בבניין ראשי בקומת ה500 שם אפשר למצוא סנדוויצ'ים, מאפים, קפה, פיצה ועוד כל מני דברים במחירים סבירים ביותר, אבל הכי משתלם זה פשוט להביא ארוחה מהבית ולחמם אותה במיקרוגלים שמפוזרים באוניברסיטה. יש לפחות 2 עמדות בכל בניין ובכל עמדה שכזו יש מיקרו חלבי ומיקרו בשרי, לטובת שומרי הכשרות"

  איך מעתיקים?
 "בבניין הראשי יש את 'קופידף' - מקום שאפשר לצלם, לכרוך, להדפיס, הכל במחיר סביר" מספרת חן, "בתוך בנייני האוניברסיטה יש כמה וכמה מכונות צילום שאפשר לצלם בהן עם כרטיס צילום שאפשר לקנות בספריה, אבל המחירים שם גבוהים יותר"

 איפה חורשים?
 חן: "הספרייה עברה הרחבה מסיבית בשנה האחרונה ויש בה הרבה מקומות שקטים בהם אפשר לשבת וללמוד בשקט. היא פתוחה משמונה בבוקר עד שש בערב, הסבירות שתמצאו שם ספרים שאתם מחפשים מאוד גבוהה"
 "בספרייה יש גם פינות למידה וגם פינות מחשבים" מוסיף טל, "ממליץ לא להסתמך על פינות המחשבים שם - אם מישהו צריך פינה שיגש לקומת ה 500 בבניין ראשי לחוות המחשבים"

אחרי הלימודים...
חן: "האוניברסיטה עצמה דלה בכל הנוגע למקומות מפגש - יש את הקפיטריה של האגודה, שם יש איזור ישיבה יחסית רחב, יש את איזור הדשא, איזור המסעדות שכולל בו כל מיני צורות של מזון מהיר, בתי קפה קטנים, אבל הדשא הוא המקום העיקרי. יש יום בשבוע שבו יש הפסקה פעילה ומופיעים אמנים ישראלים מכל הסוגים, באותם ימים יש גם דוכנים שמציעים הכל מלבוש, אביזרים לאייפון ומנויים לעיתונים.  עיקר חיי הלילה של חיפה מתמקדים במרכז הכרמל וציר מוריה, שם יש בתי קפה, פאבים ומסעדות. למיטיבי לכת אני ממליצה להגיח מדי פעם לעיר התחתית שם יש היצע גדול של פאבים שמציעים חוויות תרבותיות מעבר לגדר הרגיל.חיפה היא עיר שקטה בעיקר, אל תצפו למקומות בילוי רבים, שאולי זה חסרון אבל אפשר לראות את זה גם בתור יתרון שיש פאב שכונתי שתמיד כיף לחזור אליו"

 טיפ מהוותיקים:
 טל: "לא להתערבב עם תא סטודנטים פלוס - הם רשע טהור. תמיד יש בעיות עם אגודת הסטודנטים בחיפה, ותמיד יש עם זה התעסקויות. אוניברסיטת חיפה היא הראשונה בארץ שהחליטה על ימי חופשה מלאים גם בחגים המוסלמים וגם בנוצרים"

אין תמונה
טכניון

הטכניון - חיפה

איך מגיעים?
"יש די הרבה תחבורה ציבורית שמגיעה לטכניון" מספר איליה סטוליאר, סטודנט שנה שלישית בפקולטה להנדסה, תעשייה וניהול, "מתחנת חוף הכרמל יש את קו 11 ולמי שמגיע ממרכזית המפרץ יש את קו 142 שיוצא רק פעם בשעה. אופציה נוספת היא לקחת את קו 123, שיוצא משתי המרכזיות ומגיע למרכז זיו, משם הטכניון הוא רק 7 דקות הליכה. בימי א', קו 748, מגיע מהתחנה המרכזית החדשה בת"א ישירות לטכניון"

יש חנייה?
אור גלעד, סיים לפני כשנה מדעי המחשב:"בגדול החנייה בטכניון מוסדרת בעזרת מדבקות שיש אפשרות לקנות וכל אחת מהן נותנת הרשאה אחרת לחנייה: יש מדבקה לבנה שנותנת כניסה בשעות הערב, סופ"שים וחופשות ולא מגבילה אזורי חנייה, יש מדבקה כחולה שתופסת ל-2 חניונים בלבד, חניון אילון ושער נשר. סוגים נוספים הם מדבקות סגל, תארים מתקדמים, מדבקות לסטודנטים שגרים במעונות ומדבקות לחניונים של פקולטות ספציפיות. המחירים להן נעים בין 50 ל-300 ₪ תלוי בסוג מדבקה ובהרשאות שהיא נותנת. חשוב לחנות רק איפה שמותר לכם כי מחלקים בטכניון דוחות למי שחונה איפה שאסור לו. הדו"ח הוא 100 ש"ח ואחרי 3 דוחות אי אפשר להיכנס עם הרכב ושוללים את המדבקה. מחוץ לטכניון עיקר החנייה היא בכחול לבן, ברחובות הסמוכים בחיפה או נשר. יש גם מגרש כורכר חינמי ופצפון ליד שער נו"ש"

  טיפ נוסף שתופס גם לטכניון וגם לאונ' חיפה: כל סטודנט חיפאי זכאי לקבל מעירית חיפה תו חניה חינם בכל שטחי העיר חיפה. על מנת לקבל את תו החניה עליכם להביא למשרדי האגודות את האישורים הנדרשים (צילום רישיון רכב בתוקף, צילום רישיון נהיגה בתוקף, אישור לימודים, צילום תעודת זהות עם כתובת רשומה בחיפה) ולמלא את טופס הבקשה. מי שאינו תושב רשום בחיפה צריך לשנות את הכתובת הרשומה בתעודת הזהות.

דור נדל: יש גם חנייה טובה למי שאין מדבקה מול השער הראשי מצד ימין בחניון עפר ועוד חנייה בכניסה לאיצטדיון אתלטיקה בשער התחתון של המעונות.. רק חשוב בחניון התחתון להיזהר לא להכניס את האוטו מעבר לשער של האיצטדיון כי הוא נסגר בערב

  מה אוכלים?
"בבית הסטודנט יש כמה סוגי מזון מהיר: בורגר ראנץ, אוכל סיני, מזנון שייקים, מכולת, בית קפה - לפעמים יש מבצעים אז שווה וארוחת בוקר מפנקת ויחסית זולה" מספר דור נדל, סטודנט שנה רביעית להנדסת מים, "התמורה הכי טובה לכסף היא לדעתי המזנון בפקולטה פיזיקה- מזון הודי-צמחוני עם תפריט משתנה כל יום ומתעדכן באינטרנט, אפשר לקנות שם ארוחה שלמה ב34 שקלים פחות או יותר עם שתייה וסלט קטן"

בחטיבת הקפה ממליץ איליה על מכונות האספרסו הפזורות ברחבי הקמפוס ומציעות כוס קפה מקפסולה בעלות של 3 שקלים בלבד, "בתכלס למי יש כסף לאכול בחוץ כל הזמן?" הוא מוסיף, "הכי טוב להכין משהו בבית, לשים במקרר של הפקולטה ולחמם במיקרו מתי שרוצים"

 איך מעתיקים?
איליה: "בכל פקולטה יש מספר גדול של מכונות צילום. בדרך כלל צילום עולה 10 אגורות לעמוד בשחור לבן. צריך להתטעין מראש את הכסף בכרטיס סטודנט, מה שאפשר לעשות בדרך כלל ליד רוב מכונות הצילום בעמדה. אפשר לצלם גם עם כרטיס אשראי אבל אז זה 12 אג' לדף. בנוסף, בכל חוות מחשבים וספרייה יש מדפסות בעלות זהה לעלות צילום"

 איפה חורשים?
"אני לומד בפקולטה להנדסה אזרחית אז הספרייה שם כיפית עם ספות שאפשר להשלים שעות שינה בשקט כי הספרניות משתיקות את כולם אז זה טוב לישון לא טוב לקישקושים קולניים" מספר דור, "בעונת המבחנים כלל הסיפריות עמוסות אז הטריק הוא למצוא כיתה ריקה באחת הפקולטות ולהשתקע שמה לכל היום, לפעמים זה אומר לקום ב-8 בבוקר כדי לתפוס כיתה לכל היום. הספרייה בפיזיקה קפואה ונדרש פליז וכובע גרב כדי לשרוד בה"

 אליה ממליץ על הספרייה של מדעי המחשב: "יש שם משטר שקט קשוח ביותר. בנוסף, ברחבי הקמפוס מפוזרים חדרי לימוד בקבוצות ללמידה רועשת, המצלה אישית – חדר לימוד פנימי בתוך מתחם קיסריה בבניין אולמן"

 אחרי הלימודים...
איליה: "בסביבת הטכניון יש את מרכז זיו שיש בו הכל: 2 פאבים נחמדים, מקומות לאכול, פיצוציות, סופר פארם, מוניות, מלא חנויות ואפילו סנדלר. לא רחוק משם, ברחוב טרומפלדור, יש סניף של העירייה שאפשר להסדיר בו ענייני מים וארנונה ו-5 דקות נסיעה מהטכניון יש את הגראנד קניון. בתוך הטכניון עצמו יש דואר, בנק לאומי, בית מרקחת, חנות בגדים, חנות כלי כתיבה ואת מועדון הספורט המעולה שעולה רק 200 ש"ח לשנה. בנוסף, אגודת הסטודנטים מפעילה קולנוע בעלות של 10 שקלים לכרטיס ועוד 10 לפופקורן ושתייה, ועדי הפקולטות כל הזמן מארגנים מסיבות במחירים מוזלים עבור הסטודנטים ופעם בשבוע, בימי ד', יש הפנינג מגניב בשעות הצהריים - לא מזמן אפילו סקאזי הופיע בו"

 טיפ מהוותיקים
דור: "הרבה סטודנטים חדשים, ואף ישנים, נלחצים מציונים ומהממוצע שלהם, חשוב לי להרגיע אותם ולזכור שהם סטודנטים והם צריכים דבר ראשון להינות! לשפר ציונים ולחזור על קורסים כדי לשפר זה סתם חבל ומונע כיף. בנוסף, בסינטה בר בשדרות מוריה יש הנחת סטודנט גדולה שנשמרת בסוד - צריך להציג תעודת סטודנט כי הם לא מאמינים"

 

האוניברסיטה העברית (ארכיון) (צילום: יוסי זילברמן, חדשות 2)
האוניברסיטה העברית | צילום: יוסי זילברמן, חדשות 2

 האוניברסיטה העברית – ירושלים

 לאוניברסיטה העברית שני קמפוסים: גבעת רם וגבעה הצרפתית. 

איך מגיעים?

לגבעה הצרפתית:
"למי שמעדיף אוטובוסים, קווים 17 ו-19 ממרכז העיר. לעולם לא 4א שעושה סיבוב דרך ענקי. אם הסטודנט גר ברחביה עדיף לו לקחת 19א שלא עושה סיבוב דרך אוסישקין והוא מהיר יותר. התדירות של האוטובוסים בעייתית ולכן מומלץ לקחת מקדם בטיחות של לפחות 45 דקות לפני השיעור. הרכבת הקלה היא גם אופציה, אבל צריך להחליף בתחנת גבעת התחמושת לאוטובוס לקמפוס, שלפעמים זה מייגע"

לגבעת רם:
התחבורה הציבורית היא ככה-ככה. האוטובוס מהקמפוס לאיזור של המושבה הגרמנית לוקח די הרבה זמן והוא מפסיק לפעול בשעה מוקדמת יחסית"

יש חנייה?
הסדרי החנייה בשני הקמפוסים דומים מאוד:
"החניה בגבעת רם היא בהגרלה שלא קשה לזכור בה" מספר ישי אולטצ'יק, שמתחיל השנה את שנתו השלישית במדעי המחשב, "ניתן גם לרכוש אישור חניה בעלות של כמה מאות שקלים.

גם בקמפוס הר הצופים הזכאות למקום חנייה מבוססת על הגרלה, "בכל מקרה באיזור האוניברסיטה יש חניות כחול לבן" מספרת ניצן לוונברג, סטודנטית לתואר שני בסוציולוגיה והיסטוריה באוניברסיטה".

החנייה בתוך הקמפוסים לבעלי תווי חניה בלבד שזכו בהגרלה או רכשו תו. סטודנטים שגרים במעונות זכאים לתו חנייה בלי הגרלה. סטודנטים ללא תו חניה, רשאים להיכנס לקמפוס עם רכבם בימי חול רק מהשעה 17:00 ובסופי שבוע וזאת עם הצגת תעודת סטודנט בתוקף ורק כאשר הסטודנט נוהג ברכב. 
הסדרי חנייה מסביב לקמפוסים ובאזורים הסמוכים אליהם מפורסמים בתחילת שנת הלימודים על גבי לוחות המודעות ובאתר האינטרנט – בדרך כלל העירייה מגיעה להסדרים עם החניונים בסביבה ואפשר לרכוש מנוי שנתי במחיר של כ300 ₪ (שהם 1.5 ליום), מנוי סמסטריאלי בכ -150 ₪ או מנוי חודשי בכ-50 ₪. אם חונים על בסיס יומי המחיר הוא סביב 12 ₪.

דיירי מעונות קמפוס הר הצופים יוכלו לחנות חינם באזורי המעונות. לתלמידי תואר שני ותואר שלישי קיימים הסדרי חנייה בתשלום בחניונים הפנימיים בקמפוס - פרטים במחלקת הביטחון ועל גבי לוחות המודעות. 

 רחוב צ'רצ'יל (היאט - ביה"ח הדסה - אוניברסיטה) סמוך לקמפוס הר הצופים,כמו כן חניון ארזים וחניון מעונות מאירסדורף (רזניק) אינם כלולים בהסדרי החניה.

 מה אוכלים?
המצב בקמפוס גבעת רם לא מזהיר לדבריו של ישי, "יש שניים או שלושה מפעילים ויש רק מזנון בשרי אחד. הוא בסדר כזה, לא מדהים ולא מאוד זול. הקפה הכי טוב נמצא בקפיטריית 'הפסנתר', והקפה הכי גרוע נמצא בקיוסק העגול שנמצא בדרך מהשער הראשי לאולם קנדה. טיפ למתקדמים הוא לגלות את הקפיטרייה באקדמיה למוזיקה - יש שם אוכל בשרי טוב יותר וטיפה יותר זול"

בקמפוס הר הצופים הקפיטריה המומלצת לדברי ניצן היא 'רחל' במדעי הרוח "המחירים שם הכי זולים והשירות נהדר. יש עמדות קפה להכנה עצמית בפורום המרכזי ואולמות טבע המרוחקים שפועלים מהבוקר עד השעה ארבע. זה קפה בשנקל עם קופת אמון, ובאופן כללי די שווה. רק להקפיד לשלם! יש מיקרוגלים במקומות אסטרטגיים בקמפוס אז אפשר ויש מקום לחמם אוכל - זה חוסך הרבה כסף"

איך מעתיקים?
בכל הנוגע לצילומים והדפסות שני הקמפוסים של האוניברסיטה פועלים במתכונת דומה: "בשביל לצלם בספריות צריך לקנות כרטיס צילום בעשרים שקלים, בשביל להדפיס רצוי לחבר את הלפטופ לרשת של האוניברסיטה או להיכנס מהמחשבים של הספרייה ולהדפיס מהם" מסבירה ניצן, וישי מרחיב: "המחיר הוא 13 או 17 אגורות לעמוד, ואפשר גם להשתמש בשירות מקוון דרך האגודה ולהדפיס ב9 אגורות בערך, אבל אז מקבלים את זה רק למחרת. טיפ לגבי הדפסות: תרגילים שצריכים להגיש יש להגיש בדרך כלל עד לשמונה בבוקר. הספריות נפתחות בתשע בבוקר, ולכן מי שאינו סטודנט למדעי המחשב צריך להתכונן עם ההדפסות יום לפני".

איפה חורשים?
בקמפוס גבעת רם מספר ספריות, "מי שבאמת רוצה למצוא ספריה שקטה ורגועה שאפשר ללמוד בה, שישאל. ואם הוא מצא ספריה שקטה, שיהיה בשקט כי אין מספיק מקומות כאלה בקמפוס" אומר ישי.

 במצב בקמפוס הר הצופים, ככל הנראה, טוב יותר, " מתה על הספרייה. יש בה הכל" אומרת ניצן, "באופן כללי, ישנו 'קורס הכרת הספרייה' שצריך לעשות עד סוף שנה א'. אני ממליצה לעשות אותו בתחילת הלימודים מיד וככה לחסוך את הכאב ראש בתקופת מבחנים. קומת הכניסה היא קומת הרעש ואפשר לעבוד בה חופשי בשולחנות, לדבר בטלפון ולהתקשקש עם חברים, השוס הגדול הוא חדר האתנחתא. במקרים בהם יש הפסקה אפשר ללכת לנמנם בתוך אקווריום שקט מלא בספות ופופים. בעיניי זה גאוני - אם כי לא הגייני".

עם מי מדברים?
ישי: "האגודה עצמה לא עושה ממש הרבה, והאוניברסיטה עושה כרצונה בסטודנטים עם איחורים בהגשת ציונים ועוד כל מיני דברים. הדבר הכי גדול שאני יכול להגיד שהאגודה עושה מבחינתי הוא לתחזק 'פינת קפה' בינונית-מינוס, ואפילו אותה נועלים בלילה אחרי חצות"

 אחרי הלימודים...
השעות שאחרי הלימודים הן נקודת התורפה של עיר הקודש, "אין שום דבר שאני יכול לחשוב עליו שנמצא בסביבת האוניברסיטה והוא שימושי לסטודנטים" אומר ישי, "מדי פעם כן מתארגנים באיזו קבוצה קטנה של חברים ויוצאים למרכז העיר אבל הדגש הוא על הלימודים, לא באים לגבעת רם בשביל לבלות"

ניצן מאשרת אבל מוסיפה נקודה משלה: "בסביבות האוניברסיטה אין כמעט כלום, אם נתרחק מעט מהאוניברסיטה יש את המרכז המסחרי של הגבעה הצרפתית . אבל לא הייתי קוראת לזה מרכז בילוי. באופן כללי מי שרוצה לצאת יורד למרכז העיר, עכשיו שיש רכבת קלה זה לא כזה מסובך. הבעיה היא שהתחבורה נגמרת מוקדם ובשישי שבת אין מה לעשות מאחר והעיר סגורה - בגלל זה הנוהג הכי חשוב והכי טוב של סטודנטים בעיר הזו אלו ארוחות שישי. זה כיף, זה משפחתי, זה טעים וזו הזדמנות לפגוש אנשים חדשים"

טיפ מהוותיקים:
ישי: "אל תצפו ליותר מדי התחשבות, התייחסות או עזרה מצד האוניברסיטה. לפעמים יהיו דברים שלא יהיו הוגנים. אין מה לעשות אלא להתמודד עם זה, להמשיך הלאה ולא לצפות שיאכילו אותך עם כפית. לפעמים צריכים לשבת לבד מול גוגל במשך כמה שעות בשביל להבין על מה מדובר"

אוניברסיטת בן גוריון
אוניברסיטת בן גוריון

 אוניברסיטת בן גוריון – באר שבע

איך מגיעים?
 "רוב הסטודנטים גרים במרחק הליכה מהאוניברסיטה אז הם לא ממש משתמשים בתחבורה ציבורית" מספר ליאור ברגמן, שמתחיל שנה שלישית של לימודי כלכלה וניהול באוניברסיטה.

 "ביום הראשון ללימודים ניתן לסדר רב-קו עם פרופיל סטודנט לאוטובוס. כמו כן מידי שנה מוגרלים תווי חנייה. אם מתכננים לקנות אופניים עדיף לקנות יד שניה מסטודנט שעוזב, יש קבוצות בפייסבוק למכירה בין סטודנטים" מוסיף תומר שמתחיל את שנתו השלישית ללימודי מדעי המחשב.
"מבחינת התחבורה הציבורית" מספר ערן אגוזי, שסיים בשנה שעברה תואר בהנדסת תוכנה באוניברסיטה, "נוח להגיע איתם אבל מפוצץ בדרך חזרה. הרכבת, תמיד נוחה, אבל כמו כל רכבת זה תלוי בכמות חיילים"

יש חנייה?
בסמוך לאוניברסיטה ובתוכה קיימים מספר מגרשי חניה בתשלום בעלות של 8 ₪ ליום לסטודנט או 15 ₪ לאורח. בנוסף, קיים שטח חנייה בחלק הצפוני מאחורי מסילת הרכבת, הכניסה לשטח דרך רחוב הדעת.
ממש כמו באוניברסיטאות האחרות, גם באוניברסיטת בן גוריון הכניסה לקמפוס מותנית בתו חנייה אותו יכולים, סטודנטים שעומדים בתנאים, לרכוש באתר הרישום ברשת האוניברסיטה. שאר הסטודנטים יכולים להשתתף בהגרלה בסופה יחולקו תוויות חנייה למרכז הספורט בלבד במחיר של 390 ₪ לשנה.
מי שכבר נכנס לקמפוס – חשוב שישם לב לשילוט ולאזורי החניה כדי להימנע מדו"חות וגרירות.

 מה אוכלים?
"יותר טעים ויותר משתלם לאכול מחוץ לאוניברסיטה" מספר ליאור, "במרחק הליכה משער 90, ברחובות בן מתיתיהו ורינגלבלום אפשר למצוא חומוס, פסטה, סושי, מסעדה הודית, המבורגר, שניצל, והכל בזול ובאווירה סטודנטיאלית. המקומות האלו די עמוסים בשעות הצהריים"
 " יש כמה מפעילים באוניברסיטה במחירים סבירים אבל לא באיכות גבוהה או מגוון גדול במיוחד" מוסיף תומרף "האגודה דואגת למיקומם של מיקרוגלים לשימוש עצמי בכמה נקודות אז אפשר להביא אוכל מהבית"

 "המחירים בקפיטריות תמיד יותר זולים מבחוץ, כי זה חלק מהחוזה שלהם עם האוניברסיטה" אומר ערן, "קפה ומאפה ב-11 שקלים וארוחה חמה ב-25. יש אוכל ביתי, פיצה, חומוס, שווארמה, פלאפל למרות שגם בחוץ המחירים סבירים"

  איך מעתיקים?
"יש מספר מדפסות ומכונות צילום באוניברסיטה שניתן להשתמש בהן באמצעות כרטיס נטען או כרטיס אשראי" מספר תומר, "בשביל הדפסת מחברות או כמות גדולה עדיף ללכת לבית הסטודנט, אבל כדאי לשלוח להם את ההזמנה מראש ורק לבוא לאסוף, אחרת זמן ההמתנה נוראי"
צילום באוניברסיטה עצמה לא זול" מוסיף ערן, "אם זה בשביל דף שניים זה סבבה לגמרי, בשביל הדפסות מחברות יש מקומות צמודים לאוניברסיטה שעושים את זה בזול יותר. אחת ממש ביציאה משער רגרוהשניה באותו רחוב, אבל מעבר לכביש ודרומית יותר"

 איפה חורשים?
 מבחינת הספרייה, מצפה לסטודנטים החדשים הפתעה גדולה: "בחודשים הקרובים הספריה תהיה סגורה בגלל שיפוצים" מספר ליאור, "אני יודע שבאוניברסיטה דאגו לכמה מתחמים חלופיים, אבל אני מציע לסטודנטים החדשים שיתכוננו למצוקת מקומות לימוד ולבעיות בהשאלת ספרים. בשגרה יש שני מתחמי לימוד בבית הסטודנט ועוד מתחם תת קרקעי ליד הדשא שמול הקרנף, שהוא נוראי ואין בו קליטה, אבל הם בטח יהיו צפופים, רועשים ועמוסים כל הזמן"

עם מי מדברים?
תומר: "לגבי דקנט הסטודנטים, את רוב הבעיות ניתן לפתור מול הפקולטה, אבל באופן כללי הם די מועילים. במקרים מיוחדים לא מזיק לפנות לאגודה, יש להם השפעה"

 אחרי הלימודים...
בגזרת החיים שמחוץ לאוניברסיטה מפתיעים הסטודנטים הבאר-שבעים עם שלל אופציות מגוונות: "כל מה שאומרים על חיי החברה בבן גוריון, הכל נכון" מספר ערן, "יש מלא פאבים, מועדונים, מסיבות דירה, מסיבות בתוך האוניברסיטה עם אלכוהול זול, יש מללללא דברים, אני אפילו בקושי מכיר את כולם"
 ליאור דווקא פחות מתלהב: "יש כל מיני פאבים, אבל הם פחות מעניינים. כלומר, אתה מגיע לשם פעם או פעמיים, שותה בירה ביוקר ושומע מוסיקה מחורבנת, אבל מהר מאוד ממצים את זה. אני לא אומר שזה לא כיף, אבל אני פחות מתחבר לזה. לסטודנטים החדשים אני מציע לחפש את מסיבות הדירה, את הופעות החצר, כל מיני אירועים קצת יותר קטנים ואינטימיים. אלו דברים שעוברים מפה לאוזן או מתפרסמים בפייסבוק, ואני באופן אישי יותר נהנה מהם. האלכוהול שם זול והרבה יותר קל להכיר אנשים חדשים ומעניינים"

טיפ מהוותיקים:
תומר: "הפקולטה משפיעה על הלימודים יותר מהאוניברסיטה. כדאי לברר באינטרנט כמה שיותר על המחלקה.  ספציפית, אני ממליץ על בדיקה באתרdargoo.  ניתן למצוא דרוג של מרצים לפי מחלקה או שם, ויש הבדלים משמעותיים לפעמים באיכות ההוראה"
ערן: "יש מנהג של ארוחות שישי כאשר כולם נשארים יחד בבאר שבע ללמוד, אז כל אחד מכין משהו והולכים לבית של אחד החברים לעשות ארוחה. תמיד בשישי ב-7 בערב רואים מלא אנשים עם סירים ברחוב בדרך לארוחות שישי" 

מתלבטים איפה מתאים לכם ללמוד? היכנסו לייעוץ לימודים חינם