במסגרת שיתוף פעולה בין המחלקה לתקשורת חזותית במרכז האקדמי ויצו חיפה והמחלקות לאמנות וספרות של אוניברסיטת חיפה, יצרו סטודנטים איורים בהשראת טקסטים של 23 משוררים בני זמננו.

הטקסטים עליהם עבדו הסטודנטים הם של משוררים בני הדור החדש, הפועלים בטווח הקשת הרחבה, הפועמת, המגוונת והעכשווית של השירה הישראלית. מטרת הפרוייקט היתה לאפשר לסטודנטים להתמודד עם טקסט בעל אופי שירי, עכשווי, ולתרגם אותו לדימויי חזותי מתקשר, מקורי, כזה המאיר את הטקסט ומתכתב עמו, תוך פיתוח שפת איור אישית. 

מאחר והנושא הכללי של קובץ השירים הוא 'בית', ורבים מהמשוררים הינם ערבים-פלסטינאים, או ישראלים, הרי ששאלת הזהות הפכה למפתח שסייע בפיענוח הטקסט, שלעיתים, היה מעט מורכב יותר.

תחילת העבודה המשותפת היתה בפגישה ושיחה פתוחה עם המשוררת סיגל חן בן-יאיר, מיוזמות שיתוף הפעולה הייחודי הזה, אשר הקריאה לסטודנטים בקול את השירים, סיפרה על המשוררים, והצביעה על אספקטים חשובים בשירים ובתכנים. עבודת האיור לוותה במחקר קטן אותו ערכו הסטודנטים, על היוצרים ומקורותיהם.

קשובים אך לא מתחנפים

איור לענת לוין - "חדר"
איור של מיתר הופמן לענת לוין - "חדר"

דנה שמיר, מנחת הפרויקט, מספרת: "מיעוט הטקסט, הסידור שלו, מבנה השורות, שבירתן, סימני הפיסוק, חיבורי מילים, שבירתן של מילים והמצאתן, היוו כולם ' רמזים', מעין ' גלגלי הצלה' חיוניים, בהם נאחזו הסטודנטים, לשם הגדרת התגובה שלהם-עצמם, וזיקוקה לצורך הבנתה".

"חלק מהשירים הם בעלי גוון פוליטי או אישי מאוד. טקסטים שיצרו תחושה כי אנו נוגעים בד.נ.א מאוד פרטי ושברירי ועל כן תגובתנו כמאיירים, צריכה היתה להיות מתחשבת וקשובה ועם זאת לא מתחנפת או חוששת".

"מובן שבמהלך העבודה התקיימו דיונים, שהשוו, באופן טבעי, בין כוונת המשורר כפי שהובנה על-ידי הקורא לבין הרצון לפרשו מתוך הסכמה, או התרסה, או ביקורת, או הומור. המאייר נמצא בעמדה בה מחד, עומדת לו זכות הפרשנות האישית ומאידך, הוא אינו יכול להרחיק לכת ולהיות בלתי מובן, או להתריס כנגד המשורר ולהפכו לאוייבו".

"התוצאות -  מגוונות ומרתקות. בחלקן נוצרת התחושה כי שני היוצרים שרים את אותן המילים ובחלקן, עולה תחושה כי הנעימה משותפת, אך המלל שונה".

מתמטיקה קיומית
איור של זהר בן אלי לרועי חסן – "מתמטיקה קיומית"

"התבוננות בפרוייקט הזה ,המחייב קריאת הטקסטים והעמקה באיורים, משרה תחושת אינטימיות. זוהי האזנה וצפייה, כאילו נכנסנו בשעריו של חלל, בו נמצאים זוגות זוגות של אמנים הלוחשים בשקט מילים, משפטים, קווים ודימויים, האחד לשני. כל שנותר למתבונן הוא לאסוף את המידע העדין הזה ולהרכיב לעצמו תמונה לירית רוטטת ומרתקת", חותמת שמיר. 

ירון שין ( Jewboy) ראש המחלקה לתקשורת חזותית: "הפרויקט הנפלא הזה הוא הזדמנות לחיבור חדש ומפרה עם המחלקות לאמנות וספרות באוניברסיטת חיפה. המתווך ביננו היא לא אחרת מאשר הקבוצה המעניינת, הפוריה ובעלת הקול החזק ביותר בקרב המשוררים בישראל כיום. הסטודנטים שלנו, בהנחייתה של המאיירת דנה שמיר, התמודדו עם משימה קשה מאוד לפיצוח ונתנו אינטרפרטציה ויזואלית מרגשת ומעניינת, ובד בבד איכותית ומקצועית, לשירה זו. התוצאה הסופית הולמת מאוד את המאמצים של כולם, ותוצג בתערוכה מרשימה במוזיאון הכט באוניברסיטת חיפה בהמשך".

האיורים נוצרו על ידי סטודנטים לאיור משנה ג 'במחלקה לתקשורת חזותית בהנחיית דנה שמיר, בלווי גב' שרון פוליאקין וגב' סיגל בן-יאיר חן מאוניברסיטת חיפה.

>>> היום הפתוח יתקיים ביום חמישי 30.5. לכל הפרטים