מגפת הקורונה, אשר הפכה לחלק בלתי נפרד משגרת חיינו בשנה האחרונה, הביאה עימה שינויים בכל תחום, החל מהרגלי בילוי חדשים ועד דפוסי עבודה שלא היו נפוצים קודם לכן. בנוסף, שעות הפנאי הממוצעות גדלו, בין אם בעקבות חל"ת ובין אם כתוצאה ממעבר לעבודה מהבית, מה שהוביל אנשים רבים להרחיב אופקים בתחומים שונים ולפנות ללימודי מקצועות חדשים.

ואכן, בעקבות הביקוש שנוצר בקורונה ובניגוד לענפים אחרים במשק, העולם האקדמי לא עצר - אלא להפך. למעשה, בשנת הלימודים האקדמית תשפ"א גדל משמעותית מספר הנרשמים למוסדות האקדמיים השונים, ובמיוחד ללימודי תואר שני. ככל הנראה האפשרות ללמוד מרחוק, הזמן הפנוי והצורך ברכישת ידע וכישורים חדשים, הובילו רבים בעלי תואר ראשון לנצל את ההזדמנות להתחיל לפזול אל עבר התואר השני, למען הרחבה וגיוון של אפשרויות התעסוקה.

תואר שני – הרבה יותר ממה שחשבתם

ישראל קרובה מאוד לממוצע העולמי של בוגרי תואר שני ביחס לאוכלוסייה, בהשוואה למדינות אחרות בעולם. על פי מדד ה- OECD, כ- 12.7 אחוז מהאוכלוסייה מחזיקים בתואר שני (MA) - קצת פחות מהממוצע העולמי של מדינות ה- OECD העומד על 13.1 אחוז. הגיל הממוצע של סטודנט הניגש ללימודי תואר שני בישראל, לפי מדד זה, עומד על 33 שנים (לעומת 27.5 שנים במדד העולמי), עלייה של שנה לעומת הממוצע לפני כעשור, שעמד על 32 שנים. כמו כן, פער הגילים הממוצע בין ניגשים לתואר ראשון לבין ניגשים לתואר שני עומד על יותר מ- 8 שנים, מה שאומר שבישראל, בניגוד למרבית מדינות העולם, בוגרי תואר ראשון מעדיפים להשתלב בעבודה ולעבוד מספר שנים לפני שהם ממשיכים לתואר שני.

ואכן, בניגוד ללימודי תואר ראשון התופסים חלק נכבד מחייו של הסטודנט, לימודי תואר שני יכולים להשתלב בקלות עם חיי היום-יום. הלימודים מורכבים לרוב מתוכנית לימודים גמישה, בה ניתן להמשיך ולנהל את לוח הזמנים שלכם מבלי להפסיק את שגרת העבודה. בנוסף, אפשרות הלמידה המקוונת, שקפצה מדרגה בתקופת הקורונה, הופכת את חלום התואר השני לנגיש ופשוט יותר, במיוחד עבור מי שכבר נמצאים בשלב אחר בחיים - בעלי משפחה שכעת נדרשים לג'נגל בין הלימודים, העבודה הקבועה שאמורה לפרנס את המשפחה וכמובן ההשקעה המתמדת בחיי המשפחה ונוכחות הורית על כל המשתמע מכך.

מלבד הנוחות שמאפיינת את הלימודים לתואר שני, רוב בוגרי התואר השני מדווחים שלאחר שנתיים של לימודים משולבי עבודה, נפתח בפניהם עולם חדש של אפשרויות, מקידום במקום העבודה ועד משרות חדשות שהוצעו להם. בנוסף, רבים מהם הצהירו שעם המעבר לתפקידים בכירים יותר כך גבר האתגר המקצועי ועימו תחושת הסיפוק מהעבודה.

ראיון עבודה (צילום: shutterstock By Africa Studio)
רוב בוגרי התואר השני מדווחים שנפתח בפניהם עולם חדש של אפשרויות בקריירה | צילום: shutterstock By Africa Studio

כאן המקום לציין שמשבר הקורונה יצר המון הזדמנויות תעסוקתיות - בין אם בשל המעבר לעבודה מרחוק ובין אם בעקבות שינוי במצב כוח האדם בארגונים שונים. מה שאומר שהתואר השני לא רק יציב את הבוגרים שלו בעמדת יתרון מול מחפשי עבודה אחרים בעלי תואר ראשון בלבד, אלא ברובם המוחלט של המקרים הוא גם ישדרג משמעותית את השכר ואת התנאים המוצעים לבוגריו - משום שהוא יאפשר להגיש מועמדות ולהתקבל למשרות מפתח ולתפקידי ניהול, אשר ייתכן והיו חסומים בלעדיו.

מרכז גיוס - למנהל משאבי אנוש | מאחיות - למנהלות מחלקה רפואית

אז אחרי שהבנו עד כמה התואר השני הוא משמעותי בעולם של היום, הגיע הזמן להתקדם להחלטה חשובה לא פחות: מה ללמוד והיכן. בשוק קיימים מגוון מוסדות המציעים לימודים לתואר שני בתחומים שונים, ולכן צריך להגיע לחיפוש ממוקדים עם המטרות שתרצו להשיג מהתואר כמו גם להיות בטוחים לגבי המאפיינים שהכי חשובים לכם מבחינת אופי המוסד וצורת הלמידה. המכללה האקדמית עמק יזרעאל למשל, מציעה תוכניות לימוד לתואר שני שנערכות בקבוצות קטנות, המאפשרות יחס אישי לכל סטודנט, ונפרסות למשך לימודים של יום או יומיים בשבוע במשך שנתיים בלבד, עם אופציה ללמידה מקוונת. המכללה מעודדת שילוב לימודים ועבודה ומסייעת בקידום בוגרי התואר בשוק העבודה.

באקדמית עמק יזרעאל ישנם 5 מסלולי תואר שני (M.A) המיועדים למחזיקים בתואר ראשון מוכר במקצועות סיעוד, ייעוץ חינוכי, פיתוח וייעוץ ארגוני, פסיכולוגיה חינוכית ומנהל מערכות בריאות. התארים השניים במקצועות אלו עתידים לשמש כקרש קפיצה חיוני מתפקידים ראשוניים לתפקידים ניהוליים.

כך למשל, תואר שני בפיתוח וייעוץ ארגוני יכול להוביל רכזי כוח אדם ומגייסים להתקדם לתפקידים של ניהול משאבי אנוש; מנהל משאבי אנוש יכול להתקדם לתפקיד של סמנכ"ל משאבי אנוש; מורים, מדריכים ומטפלים יכולים להתקדם גם הם לתפקידי יועצים חינוכיים בזכות תואר שני בייעוץ חינוכי; ובוגרי תואר שני בפסיכולוגיה חינוכית, שהוא נחשב להכרחי עבור עבודה בתחום, יוכלו לעבוד כפסיכולוגים במוסדות חינוך ובארגונים, ואף להקים קליניקה פרטית כעבור מספר שנים. חשוב לציין שגם לא מעט נרשמים לתואר שני הם אחים ואחיות, השואפים להתקדם לתפקידים ניהוליים בתוך מערכת הבריאות. ואכן, בזכות תארים שניים בסיעוד או במנהל מערכות בריאות, אחים ואחיות יכולים לעבור לתפקידי מפתח כמו ניהול מחלקה או מרפאה, ניהול שירותי סיעוד של בתי חולים או בתי אבות ואף לצאת לעבוד בחו"ל.

אז אם אתם בעלי תואר ראשון שמעוניינים להרים את הקריירה שלכם, לשדרג את עצמכם מבחינה מקצועית וכלכלית - זוהי כנראה התקופה הטובה ביותר לעשות זאת. אז קדימה - שנתיים בלבד, ויש לכם תואר שני שיקנה לכם אפשרויות קידום נרחבות ואפיקים חדשים במקצוע בו אתם עוסקים.  אין זמן טוב יותר מעכשיו.