שנת הלימודים האקדמית באוניברסיטאות תל אביב ובן גוריון נפתחה אתמול באופן חלקי, בעקבות שביתה של הסגל האקדמי הזוטר. באחרונה נחתם הסכם בין ועד ראשי האוניברסיטאות לבין הסגל הזוטר בבר אילן ובאוניברסיטה העברית, אך בשאר האוניברסיטאות מתנגדים להסכם. הסגל הזוטר באוניברסיטת חיפה החליט לפתוח את הלימודים כמתוכנן, והיום (ב') תתקיים ישיבת משא ומתן עם הנהלת האוניברסיטה. הסגל הזוטר בטכניון נמצא הכי קרוב להסכם, אך עדיין לא הגיעו להסכמות מלאות. בשבע מכללות הכריזו סכסוך עבודה ומאיימים בשביתה החל מה-21 באוקטובר ולמשך שבוע.

במשרד האוצר ובוועדה לתכנון ותקצוב של מערכת ההשכלה הגבוהה (ות"ת) אישרו באמצע ספטמבר הסכם שכר חדש לסגל האקדמי הזוטר באוניברסיטאות. ההסכם כולל בין היתר תוספת שכר בשיעור ממוצע של 10.5%, מענק חד פעמי לחבר סגל, ביטחון תעסוקתי מוגבר, הגדלת הפרשות לפנסיה, הסדרת תנאי מעבר ממסלול מורה מן החוץ לעמית הוראה ועוד.

הסגל הזוטר בת"א כולל 5,000 עובדים, והם הודיעו כי במהלך השביתה יקיימו פעולות מחאה ברחבי הקמפוס ומחוצה לו. "לא נותרה לנו ברירה אלא לשבות. לאחר שנה וחצי של משא ומתן, וכאשר בארבעת החודשים האחרונים האוניברסיטה התעלמה מפניותינו החוזרות לקיים הידברות לצורך מניעת הפגיעה בלימודים, רק עכשיו, לאור איום השביתה, חזרה ההנהלה לשולחן המשא ומתן", מסרה נטלי לוי, יו"ר ארגון הסגל האקדמי הזוטר באוניברסיטת ת"א. "אנו ציבור העובדים הגדול ביותר בקמפוס, אך תנאי העסקתנו מחפירים ושכרנו הנמוך לא התעדכן מזה 4 שנים. לא רק זאת, כרגע מנסה האוניברסיטה לכפות עלינו הסכם שנדון מאחורי גבנו ופוגע קשות בזכויות הסוציאליות שלנו. נעצור את השביתה ברגע שהאוניברסיטה תכיר בכך ותציע פתרונות ראויים. כרגע, לצערי הרב, הדבר רחוק מכך".

באוניברסיטת בן גוריון יש 2,500 עובדי סגל זוטר, שמהווים 75% מכלל הסגל האקדמי בו. הם דורשים לעגן ביטחון תעסוקתי לעובדים, ולהביא בין השאר לכך שיזכו להתראה מוקדמת באשר להמשך העסקתם בשנת הלימודים הבאה, למתן שכר הוגן לתלמידי התואר השני, להשוואת תנאיהם של מסטרנטים ודוקטורנטים באוניברסיטה למקביליהם באוניברסיטאות אחרות, להתאמה בין היקפי המשרה לשעות העבודה בפועל, ולשמירה על הזכות לימי מחלה ואבל.

"השביתה שאנו יוצאים אליה היא לא על צ'ופרים או מותרות, אלא על ביטחון תעסוקתי ושכר הוגן. איפה נשמע הדבר שעובד במוסד אקדמי המבקש להיות בחזית המחשבה החופשית והנאורות, לא יזכה לימי מחלה ואבל, או יפוטר ללא הליך שימוע הוגן? זה לא רק שערורייתי אלא בלתי חוקי. אנו ערים למשמעות השביתה עבור אלפי הסטודנטים, אך נשבות ככל שיידרש בדיוק כדי שנוכל להבטיח שייהנו מהוראה איכותית ומרצים שמתפרנסים בכבוד", מסר יו"ר הסגל הזוטר באוניברסיטת בן-גוריון, עמית שמרת.

הסגל הזוטר במכללות: "האוצר מתעקש להנציח את האפליה"

הפורום המתאם של הסגל הזוטר במכללות הציבוריות וארגון כוח לעובדים הודיעו בחמישי על שביתה בשבע מכללות ציבוריות, אך רק החל מיום ראשון ה-21 באוקטובר. המכללות השובתות הן מכללת ספיר, מכללת כנרת, המרכז האקדמי רופין, סמינר הקיבוצים, המכון הטכנולוגי חולון, מכללת אחווה, ומכללת אשקלון.

ביום חמישי התקיימה ישיבת משא ומתן בין נציגי הפורום, האוצר ו-ועד ראשי המכללות הציבוריות (ור"מ), שהסתיימה ללא תוצאות.

הפורום המתאם דורש תיקון של אפליה מתמשכת והשוואת תנאים בין עמיתי ההוראה במכללות לבין עמיתי ההוראה באוניברסיטאות, פערי שכר העומדים על כ-40% על אותן היקפי משרה. "לצערנו במקום להתקדם במשא ומתן ולתקן עוולות של שנים, בוחרים באוצר להציג את סגלי ההוראה במכללות כמי שמעוניינים לקבל יותר תמורת פחות עבודה", אומר שגיא מעיין, חבר הפורום ומרצה במכללת ספיר. "האוצר מציג מצג שווא לפיו סגל ההוראה מעוניין להשוות את תנאיו לאלו של תלמידי המחקר במקום לתקן 25 שנה של אפליה בין סגלי הוראה שמבצעים את אותה עבודה בדיוק". ארגוני הסגל הזוטר במכללות מאוגדים על ידי ארגון כוח לעובדים, ולמעשה במשך שנים ארוכות הם לא היו מאוגדים.

מוועד ראשי המכללות הציבוריות נמסר כי "מתקיים משא ומתן חיובי. המכללות האקדמיות הציבוריות רואות חשיבות רבה בהסכם שייטיב עם חברי הסגל וישפר את מנגנוני הביטחון התעסוקתי שלהם, ולטובת העניין פועל צוות מטעם ור"מ שעוסק בכך באופן מסור ואינטנסיבי. בנושאים רבים הגיע צוות המשא ומתן של ור"מ להבנות מול הפורום המתאם של הסגל הזוטר, וכמו בכל משא ומתן נותרו גם נקודות במחלוקת.

"ועד ראשי המכללות האקדמיות הציבוריות רואה בחומרה רבה את הכוונה להשבית למשך שבוע ימים את הלימודים בחלק מהמכללות. מדובר בשביתה שלא תקדם דבר ורק תפגע בסטודנטים שלא לצורך. מוטב היה שנציגי העובדים יתמקדו בניסיונות להביא את המשא ומתן לסיומו המוצלח, ויוותרו על הפגנת הכוח המיותרת".