תמונת אילוסטרציה | למצולמים אין קשר לכתבה (אילוסטרציה: By Dafna A.meron, shutterstock)
מה עושים עכשיו? | אילוסטרציה: By Dafna A.meron, shutterstock
סיימתם צבא, יש מצב שכבר חזרתם מהטיול הגדול מלאי חוויות ואולי אפילו עם ראסטות, ועכשיו אתם לגמרי מוכנים לשלב הבא - עולם הלימודים קורא לכם. יכול להיות שהכיוון כבר ברור לכם לגמרי, וגם יכול להיות שאתם יודעים שהגיע הזמן להתחיל ללמוד אבל אין לכם שמץ של מושג מאיפה להתחיל. אז איך תחליטו מה ללמוד? כמה שאלות פשוטות שיעזרו לכם להגיע להחלטה המרגשת, ועל הדרך יעשו לכם לא מעט סדר.

1. הקשיבו ללב

לפני הכל, תשאלו את עצמכם בכנות מה נטיית הלב שלכם? קודם כל, ולפני הכל, מה אתם בכלל רוצים? שימו רגע בצד דברים ששמעתם מאחרים (היוש אבא ואמא), מקצועות שאולי יעניקו לכם רמות שכר נאות (גם לזה נגיע), חברים שמוכרים לכם את החלומות שלהם - פשוט תעצרו ותתחברו רגע לרצון האמיתי שלכם - מה באמת מעניין אתכם ומה אתם אוהבים. זה המקום הראשון להתחיל ממנו.

2. אנחנו יודעים שאתם מוכשרים, אבל במה?

אחרי שהבנתם מה אתם רוצים, זה הזמן לחבר את זה גם לכישורים שלכם: במה אתם ממש טובים ומה יש לכם להציע לעולם. אם אתם אלופים במדעים, פורחים במעבדות, מלכי מחשב או שדווקא מעולים במקצועות הומניים, כדאי שתבינו ותגלו את העוצמות האלה עוד לפני ההחלטה על תחום הלימודים. במהלך הלימודים תקבלו כלים ומיומנויות מקצועיים, אבל ההחלטה מה ללמוד עוברת גם דרך הכישורים והכישרונות שלכם, שהם לגמרי פנס שיכול לעזור לכם להאיר את הדרך, עד להחלטה.

3. למה בכלל אתם רוצים ללמוד?

אם אתם סגורים על מקצוע שסימנתם כמטרה כבר מזמן, אז די ברור לכם למה אתם רוצים ללמוד - הלימודים יהיו האמצעי שייקח אתכם לשם. אם אתם חולמים להיות רואי חשבון, למשל, או עורכי דין, מהנדסים, מורים וכדומה, בחירת מסלול הלימודים תהיה מן הסתם הרבה יותר ממוקדת. אבל אם אין לכם מושג מה תרצו לעשות כשתהיו גדולים ואתם מרגישים שהגיע הזמן שלכם ללמוד, חשוב להבין למה.

התשובה לשאלה הזאת תסייע לכם לבחור את המסלול שיהיה הכי מתאים עבורכם. בהקשר הזה כדאי לחשוב מה באמת חשוב לכם: עניין, הגשמה, מקצוע, שכר - אחרי שתבינו מה באמת חשוב לכם ומה מניע אתכם במהלך הזה של לימודים, תוכלו לדרג את זה ולקחת החלטה מושכלת יותר.

4. אוניברסיטה VS. מכללה

ההבדלים בין השתיים, על פי רוב, די מוכרים. מכללה תפטור אתכם מלעשות פסיכומטרי, אך תחייב אתכם בשכר לימוד גבוה יותר. באוניברסיטה תצטרכו לעמוד בתנאי קבלה קצת יותר נוקשים, ושכר הלימוד שתהנו ממנו יהיה נמוך יותר. על פי רוב, מכללות יהיו קטנות יותר, עם יחס אישי יותר, והלימוד באוניברסיטה יהיה בכיתות גדולות יותר - למרות שתמיד יש יוצאי דופן לכאן או לכאן, אבל תחשבו אתם איפה יותר מתאים לכם להיות ואיך יותר נכון לכם ללמוד. בנוסף, צריך לזכור שיש גם פערים גדולים בין המכללות עצמן ואם אתם מחליטים ללכת על מכללה, תעשו מחקר קטן איך היא "נתפסת" בשוק ואיזה תדמית יש לה בקרב המעסיקים.

קחו בחשבון שכיום, בחלק מהמקרים תואר אוניברסיטאי עדיין נחשב יותר ומעסיקים סבורים כי הוא מעיד על סינון מוקפד יותר של הסטודנטים. למצב הזה יש לא פעם השפעה על סיכויי קבלה לעבודה או לתואר שני.

בנוסף, לבחירת מקצוע הלימודים ישנה השפעה מכרעת איפה יותר כדאי לכם ללמוד: מקצועות כמו עיצוב, למשל, פחות מפותחים באוניברסיטאות ויש כיום יותר ויותר מכללות שמתמחות בכך. אם אתם רוצים ללמוד משהו כללי יותר, כמו מדעי החברה ומדעי הרוח, תוכלו למצוא באוניברסיטאות קמפוסים שמתמחים במקצועות האלו ופחות במכללות.

תמונת אילוסטרציה | למצולמים אין קשר לכתבה (אילוסטרציה: AimPix, shutterstock)
תחשבו אתם איפה יותר מתאים ונכון לכם ללמוד | אילוסטרציה: AimPix, shutterstock

5. עד כמה אתם מכירים את עולם העבודה?

קחו בחשבון שעולם העבודה כמו שאנחנו מכירים אותו משתנה מן הקצה אל הקצה, וזאת לא תהיה הפרזה אם נאמר שבעוד כעשור עולם העבודה כפי שאנחנו מכירים אותו ישתנה ללא היכר. הטכנולוגיות המתקדמות והשינויים מרחיקי הלכת מובילים לשינויים משמעותיים מאד בעולם העבודה, וקחו בחשבון שהעולם שאתם מכירים במהלך השנה הראשונה כבר לא יהיה אותו עולם כשתסיימו את התואר.

זה בדיוק המקום לעשות מחקר מקדים, לקרוא חומרים, לדבר עם אנשים, על מנת להבין מה ייתן לכם מסלול הלימודים שתבחרו, אילו כלים ומיומנויות הוא יעניק לכם, אילו מקצועות יידרשו בעתיד ואילו ילכו וייעלמו, ואפילו לחקור את בוגרי המסלולים שאתם חושבים עליהם במקומות האקדמיים השונים - במה הם עובדים ואיפה הם התברגו בזכות התואר שלהם. זה אומנם קצת עבודה, אבל היי, תהיו בטוחים שזה שווה כל רגע כשמדובר בעתיד שלכם.

6. מה רמות השכר שתהיו מעוניינים להגיע אליהן?

את המידע הזה תוכלו למצוא די בקלות. חשוב שתהנו מהלימודים ותפיקו מהם עניין וסיפוק, אך גם כדאי לברר, במיוחד אם אתם הולכים ללמוד מקצועות ספציפיים, מהי רמת השכר שאפשר להגיע אליה בהם. השאלה אם ללכת על תואר מהנדס או הנדסאי, אם ללמוד עריכת דין או להיות משפטנים, אם ללכת על עיצוב תעשייתי או דווקא דיגיטלי ועוד עוברת גם בשאלה הזו, וכדאי שתבינו את הנגזרות שלה כי היא יכולה לעזור לכם בבחירה. 

7. כמה חשיפה לכלים, שיטות ומיומנויות מגוונים תקבלו במהלך התואר?

חשוב לברר אילו כלים ומיומנויות מציע לכם כל מסלול לימודי, שאולי פחות קשור לתוכן הישיר של התואר. יותר ויותר מחקרים מראים שרשימת המעלות הנדרשת מהסטודנטים של היום, צריכים לכלול כישורי יזמות, חשיבה יצירתית, מעוף, יכולות תקשורת ויכולות הסתגלות מרשימים. תבררו אם התואר שלכם באמת ייתן לכם גם את המיומנויות האלה, מעבר לתכנים המוכרים "הקלאסיים".

מהמקום הזה, אגב, ההמלצה היא תמיד לנסות לבחור בכמה שיותר תחומים שיעניקו לכם כמה שיותר כלים. לדוגמה, להעדיף מסלול דו חוגי על פני חוג אחד, לשלב קורסים מדיסציפלינות שונות עם שיטות מחקר שונות ועוד. ככל שתאספו יותר כלים לארגז הכלים שלכם בתואר, כך תוכלו להשתלב ביתר קלות בשוק העבודה לאחר מכן ולעשות את השינויים התמידיים שהוא יחייב.

8. איך אתם רואים את העתיד שלכם?

אם יש לכם כבר ויז'ן, מה טוב, זה רק ימקד אתכם בבחירת מסלול הלימודים. אם אין לכם, אז אולי כדאי להתחיל לדמיין, לשאול את עצמכם איפה אתם רואים את עצמכם בעוד 5 ו-10 שנים. אך בין אם העתיד שלכם כבר משורטט מבחינתכם ובין אם לאו, חשוב מאד לזכור שאף אחד מאיתנו לא יודע מה הולך לקרות מחר. אז נכון שזה יכול להיות מפחיד, כי תמיד נחפש מקום בטוח להיאחז בו, אבל היי, מצד שני זה אומר שתמיד אפשר לשנות ולהשתנות וכמה ברי מזל אנחנו שיש לנו את האפשרות הזאת.

דור ה-Y, שאתם חלק ממנו, הוא דור שהיכולות להשתנות טבועה בו, הוא כבר לא מחפש את הקביעות שחיפש דור ההורים ורוצה לגעת בכמה שיותר תחומים, לממש את עצמו ולהגשים חלומות. מה שזה אומר בעיקר, שאתם יכולים להירגע. בחירת מסלול הלימודים היא אינה הרת גורל ותמיד, אבל תמיד, תוכלו לעשות הסבות, ללמוד דברים חדשים ולהגיע למקומות חדשים. קחו בחשבון שהחקירה הראשונית שנדרשתם אליה, כפי שמופיעה בסעיפים למעלה, יכולה לחזור שוב ושוב במהלך חייכם (וכדאי שכך) ובכל שלב תוכלו לחשב מסלול מחדש, להבין מה מעניין אתכם באותו רגע ולאיפה אתם רוצים להגיע, ולנתב את עצמכם לשם.

קראתם את הכתבה ואתם עדיין מתלבטים? החודש בשירות התעסוקה מעניקים לכם קוד הטבה למערכת לאבחון תעסוקתי מקוון בחינם וגם השוואה בין כל מסלולי הלימוד והמקצועות בארץ. לחצו כאן >>

הכתבה נכתבה בסיועה של ד"ר סוזי סופר-רוט, הפסיכולוגית הראשית של שירות התעסוקה