הרבה סטודנטים בארץ ובעולם מגלים יחסית מהר שמה שהם לומדים בכיתה לא מבטיח להם השתלבות מהירה בשוק התעסוקה. ההשלכה המיידית של זה היא פגיעה בתחושת הביטחון העצמי, אך בטווח הארוך מדובר על מגבלה שמונעת מחלקם להגשים את הפוטנציאל. מצד שני, אפשר להירגע - מסתבר שיש לזה פתרון.

במסגרת “מסלול החברות”, תכנית ייחודית ביוזמת המרכז האקדמי פרס, לומדים סטודנטים לתואר ראשון ושני קורסים מעשיים המועברים על ידי בכירים בחברות המובילות בתעשייה. ד"ר טלי תאני-הררי, ראש התוכנית לתואר שני בבית הספר למנהל עסקים במרכז האקדמי פרס, מסבירה כי בתכנית זו הדברים עובדים באופן שונה מתכניות לימוד אקדמיות אחרות: "במקום שהקורס יועבר על ידי מרצה מתוך המוסד האקדמי, ההרצאות מועברות ברובן על ידי בכירים מהתעשייה", היא אומרת. "מבחינתנו, חשוב כל הזמן לבחון את עצמנו ולראות כיצד אנחנו משלבים פרקטיקה עם אקדמיה, כך שהסטודנטים יצאו לשוק העבודה מוכנים בכל ההיבטים ויוכלו להיכנס לתפקיד ולהתחיל לעבוד".

למה סטודנטים צריכים את זה?

במסגרת הקורס, מסבירה ד"ר תאני-הררי, הסטודנטים מציגים את עבודת הגמר שלהם במשרדי החברה, לעיני הבכירים אשר לימדו אותם בקורס. "דמייני מה זה בשביל סטודנט להציג עבודת גמר אל מול סגל שופטים שמשמשים כמנהלים בכירים בתעשייה, כולל מנכ"ל החברה. מדובר בהתנסות חשובה ובהזדמנות אמיתית. הסטודנטים מתרגשים ונהנים וזה ממלא אותם במוטיבציה ללמוד".

עוד עולה מהשיחה עם בכירי המסלול שאחת המטרות המרכזיות היא להכשיר סטודנטים אשר ישתלבו באופן מיטבי ומהיר בשוק העבודה, תוך חתירה למשרות המשפיעות במשק הישראלי. ד"ר תאני-הררי מציינת בהקשר הזה כי "נוצרים קשרים לטווח הארוך בין סטודנטים לבכירים אשר לימדו אותם במסגרת הקורס. בפועל, בתעשייה מכירים ומדברים על התכנית והקשרים שנרקמים מסייעים לסטודנטים מיד עם סיום הלימודים".

מסלול החברות (צילום: רותם שוורץ)
"נוצרים קשרים לטווח הארוך בין סטודנטים לבכירים אשר לימדו אותם במסגרת הקורס" | צילום: רותם שוורץ

"זו נוסחת פלא שעובדת לכל הצדדים"

עצם השהות באותה מסגרת עם בכירי התעשייה משרתת את האינטרסים של הסטודנטים. כך לדוגמא ברשימת החברות שלוקחות חלק בתכנית ניתן למצוא את בנק הפועלים, רן רהב תקשורת, ביה"ח שערי צדק, חברת שיכון ובינוי, קופ"ח לאומית, לשכת עורכי הדין, משרד הפרסום גיתם BBDO ועוד. 

ואיך זה נראה מהצד השני? הסטודנטים מעידים שהתכנית גרמה להם להתאהב בקריירה בה בחרו ולהתרגש לקראתה. שלומי צייטלר, בוגר "מסלול החברות" וסטודנט לתואר ראשון במנהל עסקים, מסביר כי "מדובר בקורס פרקטי שלא ניתן למצוא באף מוסד אקדמי אחר בארץ. במהלך הקורס עברנו מחלקה-מחלקה בחברה וראינו ממש בתכלס מה כל אחד עושה. עם סיום הקורס סטודנט יכול להיכנס לחברה בזרימה ולפעמים אפילו לא יהיה צורך בחפיפה".

עוד ניכר שיש משמעות להיכרות הממשית עם אנשי המקצוע. מתן יעקובסון למשל, סטודנט לתואר ראשון במנהל עסקים, מספר שבקורס שהועבר על ידי משרד יחסי הציבור של רני רהב, ההרצאות הועברו על ידי דמויות מאד חשובות בעולם הפרסום כולל על ידי רני עצמו. "שאלתי את רני ואת הסמנכ"לית שלו המון שאלות, הם העבירו לנו המון מידע מהשטח ונתנו דוגמאות ספציפיות מהעולם האמיתי", מעיד יעקובסון ומוסיף: "אני חושב שיש ערך מוסף רב בלהביא מישהו שהוא מחוץ לאקדמיה, שמגיע מהחיים האמיתיים. חוץ מזה, המסלול הזה נותן לך כלים, גורם לך לרצות להתקדם ולהגיע רחוק וגורם לך ממש להתאהב בקריירה החדשה שלך".

"מדובר במתנה אמיתית לכל סטודנט", מסכמת ד"ר תאני-הררי. "היום לא פשוט למצוא את עבודת החלומות ודרך מפגש בלתי אמצעי עם בכירים בתעשייה הסטודנטים יודעים בדיוק איך תראה הקריירה שלהם. מעבר לכך, אני חושבת שהחיבור הזה מאד נכון גם לאקדמיה וגם לתעשייה – מדובר בנוסחת פלא שעובדת נפלא ובפריצת דרך של ממש. בינינו, לא ברור לי איך לא חשבו על זה קודם".