אנחנו חיים בעולם של דימויים חזותיים - בטלוויזיה, בקולנוע, על מסך המחשב ובסמארטפון שלנו, וצורכים ללא הרף תמונות שמקיפות אותנו. חשיבותו של הצילום באה לידי ביטוי בתחומים רבים ומגוונים בחיינו, כגון אמנות, בידור, תקשורת וחדשות, פרסומות בכל המדיומים, אופנה, אוכל ועוד.

סטודנטים שבוחרים ללמוד צילום במחלקה לאומנויות הצילום והמסך נחשפים במהלך לימודיהם לתכנים רבים  הקשורים לעולם הצילום, החל מלימוד טכני ומקצועי של צילום סטילס אנלוגי ודיגיטלי, הדפסה, צילום ווידאו, עריכה, וסאונד.      

"הבוגרים שלנו לא יוצאים עם תחום התמחות צר, אלא רוכשים מיומנויות רבות להתמודד עם כל הטריטוריות שקשורות לצילום וידיאו וסטילס בעולם המקצועי", מסביר ערן חדד ברק, ראש המחלקה לאומנויות הצילום והמסך במרכז האקדמי ויצו חיפה. "בתור בוגר של המחלקה החלטתי לעסוק ביצירה תיעודית,  יש לנו בוגרים שמפיקים סרטי תדמית לחברות היי טק, לרפואה, למדע. יש בוגרים שהם צלמי אופנה, מזון, אמנים ויוצרים עצמאים ועוד. אנחנו רואים בצילום הסטילס בסיס שעליו אפשר להתפתח באין ספור דרכים".

לימודים שמדמים את העולם האמיתי

תכנית הלימודים הייחודית מבוססת על "כיתת אמן" המדמה סדנאות מעשיות שמשולבות עם לימודים עיוניים בהיסטוריה של הצילום, הקולנוע, התרבות והחברה. בין המרצים שמעבירים את כיתות האמן נמצאים הצלם פרופ' שמחה שירמן, הבמאית ליבי קסל, הצייר ראובן קופרמן והאמן אורי גרשוני, כולם גם יוצרים מובילים בתחומם.

"הלימודים בסדנאות מדמים את העולם האמיתי. בניגוד לבתי ספר רבים לצילום ואמנות שלומדים לימודים אקדמאיים מאוד 'סטריליים', הלימודים שלנו כבר משנה א' מביאים את הסטודיו של האמן לתוך המחלקה", אומר חדד ברק, "אנחנו לומדים איך נראה תהליך עבודה יצירתי – משלב האינטואיציה והגישוש דרך היציאה לצילומים, גיבוש השפה האישית והבנת המרחב התרבותי בו מתקיימת העבודה. בשנת הלימודים השלישית כל סטודנט יוצא לסטאז' של 130 שעות, בו הוא מתנסה בעבודה מקצועית באפיק הלימודים בו בחר. השנה הרביעית מוקדשת לפרויקט גמר והכנה לכיוון ההתמחות".

לימודי צילום- ויצו חיפה (צילום: ערן חדד ברק)
סדנת בימוי | צילום: ערן חדד ברק

בסיום הלימודים במרכז האקדמי ויצו חיפה מקבלים הסטודנטים תואר ראשון בהוראת הצילום וכן תעודת הוראה (B.Ed.F.A). לדברי חדד ברק, "תעודת ההוראה מקנה לסטודנטים ביטחון תעסוקתי, והם יכולים להתברג בבית ספר פורמלי או לא פורמלי וללמד שם, במקביל לעבודה בתחום. בנוסף, הלימודים בתחום החינוך אצלנו כוללים פוטותרפיה, טיפול בצילום, תחום מאוד נחשק היום".

הרצון לצאת ממרחב הלימודים "הסטרילי" משתקף גם במרכז החברתי לקולנוע ותעודה, שייפתח בשנה הבאה בלב לבו של שוק תלפיות בחיפה, בשיתוף עם עמותת "אמנות לתלפיות" וקרן הדרים. הסטודנטים של המרכז האקדמי ויצו חיפה ילמדו שם פעם בשבוע, ומעבר לכך, הוא ישמש בשעות אחר הצהרים והערב כמרכז לאמנים וקולנוענים באזור הצפון. "הסטודנטים יפעילו את המקום ויערכו בו ערבי קולנוע, סדנאות אמן ואירועים תרבותיים אחרים, בהנחייתנו המרצים", מספר ברק חדד. "הרעיון הוא לצאת ולפעול בעיר וליצור קהילה תומכת המחליפה רעיונות ומשתפת פעולה סביב פרויקטים אמנותיים שונים".

ערן חדד ברק (צילום: רועי ברק)
ערן חדד ברק | צילום: רועי ברק

"לייצר אינטרקציה בין אדם לבין מצלמה"

פרויקט יוצא דופן שנעשה השנה במחלקה היה במסגרת קורס של תלמידי שנה ג' יחד עם 10 אסירי עולם בכלא שטה השמור. " למדנו על אמנות, קולנוע וצילום, ויצרנו פרויקט משותף – 'מחברות הכלא'. זו הייתה חוויה עוצמתית, והסטודנטים עדיין מעבדים את התוצרים", מספר חדד ברק. "האינטראקציה בין האסירים לסטודנטים הייתה מפתיעה מאוד. המרחב המשותף הפך למקום בו מוחלפים רעיונות, תחושות וסיפורים. אסור היה לנו לצלם אותם, אז הקלטנו את המפגשים, ועכשיו הסטודנטים משתמשים בהקלטות ומצלמים בהשראתם סרטים, עבודות וידאו וסטילס. בנוסף, כל אסיר וסטודנט כתב במחברת מן יומן אישי המורכב מסיפורים, זיכרונות ותצלומים במהלך הסדנה". שיתוף הפעולה עם שירות בתי הסוהר צפוי להימשך גם בשנת הלימודים הבאה.

_OBJ

"אנחנו מאמינים שאפשר לעשות סרטים ועבודות וידיאו גם בצוותים קטנים" אומר חדד ברק. "בעולם היום יוצר לא צריך לחכות בשביל לקבל 2 מיליון שקל כדי לעשות סרט. המציאות המורכבת בה אנו חיים יחד עם חזון יצירתי, תשוקה ומיומנות יכולים להביא ליצירות משמעותיות לא פחות מעבודות היוצאות מתעשיית הקולנוע".

אלינה מיטלמן, בוגרת המחלקה לצילום ואמנויות המסך במרכז האקדמי ויצו חיפה, זכתה בפרס ראשון בצילום בפסטיבל דוקאביב 2019 על הסרט "עולם קטן". "הסרט הזה הוא דוגמה מאוד טובה לקולנוע שאנחנו שואפים אליו. אלינה צילמה אותו לבד בתוך דירת המשפחה שלה בנצרת עלית – סרט מופלא שקיבל הכרה ע"י פרסים ומלגות. זה הכיוון", אומר חדד ברק.

ולמה כדאי להגיע דווקא לחיפה? "זאת עיר שאפשר ללמוד בה 4 שנים בראש שקט. השכירות פה מאוד זולה. זו עיר גם מאוד סבלנית, יש פה גיוון מרתק של אוכלוסיות, היסטוריה מרתקת  ומתחילים לזוז פה דברים ברמה האמנותית, תרבותית", אומר חדד ברק. "השילוב בין תוכנית לימודים ייחודית, תחושת קהילה יוצרת ועבודה במרחב העירוני החיפאי הופכים את הלימודים במחלקה לחוויה מעצבת ומשמעותית."

 

יום פתוח בזום למרכז האקדמי ויצו חיפה ייערך ב-11 ביוני. לפרטים.

לאתר עבודות של סטודנטים בשנה ג שנוצר בימי הבידוד במסגרת הקורס ״העיר כמרחב פעולה פוליטי״ בהנחיית ליבי קסל ואסף אורן - corona visual diary