מהנדס הוא כבר מזמן לא טיפוס ממושקף שיכול לצטט נוסחאות במתמטיקה, הוא חייב הרבה יותר מזה, להיות עם ראש פתוח ולפתור בעיות תוך כדי תנועה. ככל שהטכנולוגיה מתקדמת, כך גם הביקוש למהנדסים בעולם ההיי טק, החשמל, הרפואה ועוד מגוון תחומים רק עולה, כך גם השכר והאפשרויות לקידום וכיום הדרישות מבוגרי לימודי הנדסה הן מאוד גבוהות אבל ברוב המקרים גם מתגמלות.

המושג הנדסה הוא מאוד רחב ופותח דלת לעולמות שונים. הנדסה רפואית שבה אפשר לפתח מוצרים מצילי חיים, הנדסת חשמל שתאפשר לכם לעבוד בפרויקטים עצומים של תשתיות, הנדסת תעשייה וניהול שתחשוף אתכם גם לעולם העסקי, הנדסת מכונות וכמובן הנדסת תוכנה שתכניס אתכם לעולם ההיי טק. אז חייבים ציונים גבוהים? איך בוחרים איזה תחום ללמוד? למי לשלוח קורות חיים ואיך אפשר להתקדם? יש כל כך הרבה התלבטויות לפני ואחרי אבל מה שבסופו של דבר יקבע הוא עד כמה אתם מוכנים להשקיע, להתמיד ואפילו ללמוד מטעויות. הנה כמה שאלות ותשובות לפני שמתחילים לבנות קריירה כמהנדסים.

צריך להיות גאונים?

התשובה היא כן ולא. ברור שציונים גבוהים במתמטיקה או פיזיקה יכולים להעיד עליכם שאתם בכיוון הנכון אבל יש המון תחומים שיכולים להתאים גם אם אתם לא הגרסה הישראלית לאלברט איינשטיין. יש סטודנטים להנדסה רפואית שהגיעו בגלל האהבה לתחום הרפואה, מהנדסי מכונות שנמשכו לתחום בגלל חלומות על רובוטים ומהנדסי תוכנה שגילו את גוגל בגיל מאוחר.

אז מה ללמוד?

כל אדם הוא שונה עם סדרי עדיפויות שונים, למשל יש שמתחברים יותר לעולם המכניקה, אחרים לעולם הרפואה או כאלו שחולמים לשבת עם בירה במשרדים מעוצבים של סטארטאפ בעמק הסיליקון. חשוב להכיר את התחומים השונים ולאן הם מכוונים בסיום הלימודים. במהלך הלימודים ובמיוחד כשתנסו למצוא עבודה, יש המון עובדות או מיתוסים שפתאום תגלו שהם לא נכונים.

סטודנטית לומדת (צילום: ThinkStock)
להיות מוכנים לעבודה קשה והרבה התמדה | צילום: ThinkStock

מה יעזור לי להצליח בלימודים?

הלימודים קשים ותובעניים אבל בשביל זה צריך להיות מוכנים לעבודה קשה והרבה התמדה, אם יש לכם את זה, אתם במקצוע הנכון. הרבה יותר מבעבר, המהנדסים של היום נדרשים להיות הרבה יותר יצירתיים, תקשורתיים ועם יכולת שיווק עצמי. גם אם לא נולדתם כאלה, תוכלו לתרגל את היכולות האישיות כשאתם עוד סטודנטים ואל תפחדו לטעות, רק ככה לומדים.

איך מוצאים עבודה?

יש לנו עצה: תתעלמו ממודעות הדרושים, הן לא משקפות שום דבר ורק יגרמו לכם להתייאש. מהנדסים שרוצים למצוא עבודה טובה צריכים לשאול את עצמם איפה הם רוצים לעבוד ולא מי יעסיק אותם. כמוכם יש מאות בוגרים של לימודי הנדסה ששלחו קורות חיים והסיכוי שלכם הוא לא גבוה. לכן כדאי להכיר את השחקניות בתחום שלכם ולכוון לעבוד במקום שהכי מתאים לכם, לפנות אליהם בצורה יזומה ולא לנחות אצל המעסיק הראשון שהסכים שתגיעו לראיון.

תמונת אילוסטרציה | למצולמים אין קשר לכתבה (אילוסטרציה: Shutterstock)
יש עוד מאות מועמדים לכל משרה שמתפרסמת | אילוסטרציה: Shutterstock

איך בונים קריירה?

עולם ההנדסה הוא מאוד מגוון עם אינספור חברות שבכל אחת מהם יש תרבות אירגונית שונה. לכן חובה שתתאימו אליהן ושתדעו מראש לאיזה כיוון אתם הולכים. שאלות כמו מה מניע אתכם? והכרה מוקדמת של המקצוע וגם הארגון בו אתם מתקדמים, הם קריטיים כדי שתוכלו להתפתח כמהנדסים. קחו אחריות על עצמכם ועל הבחירות שלכם, זה המפתח להצלחה.

המידע בכתבה מתוך שאלות ותשובות נפוצות שעלו במרכז הקריירה של אפקה - המכללה האקדמית להנדסה בתל אביב. מכללת אפקה נמנית עם המוסדות המובילים בתחומה ומאז הקמתה הכשירה אלפי מוסמכים ובוגרים אשר סיימו לימודי ההנדסה לתואר הראשון והשני.