השבוע נפתחה שנת הלימודים האקדמית, ורגע לפני שאתם צוללים לתוך הסמסטר, זה בדיוק הזמן להכיר את הזכויות המגיעות לכם. עו"ד שרון הורנשטיין, העורך הראשי של אתר 'כל זכות', יצר עבורנו מדריך לכל הזכויות שחשוב שכולנו נדע לדרוש:

עוסקים בפעילות חברתית וקהילתית במהלך התואר?

אם עניתם כן, חשוב שתדעו שהחל משנת לימודים זו, תהיו זכאים ל-2 נקודות זכות עבור פעילות חברתית קהילתית במהלך שנת הלימודים. יש לשים לב, כי הזכאות לנקודות הזכות הינה פעם אחת במהלך הלימודים לתואר אקדמי ראשון. בנוסף, במידה וקיבלתם נקודות זיכוי בגין פעילות חברתית קהילתית, לא תוכלו לקבל בנוסף גם נקודת זכות בגין שירות מילואים, ולהפך. 

יש לכם הפרעות קשב וריכוז? דעו מה מגיע לכם

סטודנטים שאובחנו כבעלי לקות למידה, זכאים להתאמות כגון: הארכת זמן בבחינות, בחינה בעל פה, הקראת הבחינה, מתן אפשרות להקלטת הרצאות ופריסת התואר לתקופה ממושכת יותר. בנוסף, על מוסד הלימודים לדאוג לשירותי תמיכה לסטודנטים עם לקויות למידה ו/או הפרעות קשב וריכוז. ברוב מוסדות הלימוד קיימים מרכזי תמיכה למטרה זו. הפעילות במרכז התמיכה כוללת אבחונים לצורך קביעת התאמות, קורסים וסדנאות לשיפור כישורי למידה, ליווי ותמיכה אישיים וקבוצתיים במהלך הלימודים, תמיכה רגשית וטכנולוגיות מסייעות כמו תוכנות הקראה, תרגום וכדומה. בנוסף, סטודנטים עם הפרעות קשב וריכוז, שנקבעו להם לפחות 20% נכות רפואית, עשויים להיות זכאים לסיוע במימון לימודי תואר ולקצבה חודשית במהלך הלימודים.

זכויות המגיעות להורים ולאלו שבדרך

הריוניות שימו לב: בתקופת הבחינות סטודנטיות בהיריון זכאיות ליציאה לשירותים בזמן הבחינה ולתוספת זמן של 25%. כמו כן, החל מהחודש השביעי ועד חודש לאחר הלידה, את זכאית לחניה ללא תשלום בקרבת מקום הלימודים, וכן להקצאת מקום ישיבה מתאים. לאחר הלידה, סטודנטית שנעדרה מבחינה בתקופה של עד 14 שבועות מיום הלידה, זכאית להיבחן במועד נוסף. גם סטודנט שהפך לאב ונעדר מבחינה בתקופה שלאחר הלידה, עשוי להיות זכאי לבחינה במועד נוסף.

משרתי מילואים או בני זוג של משרתי מילואים? גם לכם מגיעות זכויות

בחלק ממוסדות הלימוד, בני זוג של משרתי מילואים שהם הורים, עשויים להיות זכאים למועד בחינה נוסף במידה ובן/בת הזוג היו במילואים בעת הבחינה. כמו כן, הם גם עשויים להיות זכאים לסיוע בהשלמת חומרי לימוד ודחיית הגשת עבודות ותרגילים. גם סטודנט המשרת במילואים, עשוי להיות זכאי לסיוע בהשלמת חומרי לימוד ואף להארכת הלימודים ב-2 סמסטרים ללא תוספת שכר לימוד, במידה והסטודנט שירת במהלך לימודיו 150 ימים במצטבר במילואים. יתר על כן, החל משנה זו, סטודנט משרת מילואים הלומד לתואר ראשון עשוי להיות זכאי ל-2 נקודות זכות עבור שירות מילואים של 14 ימים לפחות במהלך שנת הלימודים, ואף ניתן לבדוק מול רכז המילואים אפשרות להכיר בשירות המילואים כפעילות המזכה בנקודות זכות לצורך קבלת מלגה או כתוספת למלגת פר"ח (במידה והסטודנט חונך בפרויקט פר"ח).