אם עדיין לא הפנמתם שהעולם שלנו, כמו שאנחנו מכירים אותו, נמצא ממש על סף שינוי. הטכנולוגיות המתפתחות במהירות מסחררת לא מחכות לאף אחד: הן משנות את החוקים המקובלים, טורפות את השווקים המוכרים, מנפצות את המשרות הקלאסיות ויוצרות משהו חדש. חדש לגמרי.

השינויים בשטח דורשים הכשרה, מיומנויות וכלים חדשים, שעד כה לא נדרשו כלל. הדור של היום חייב להתאים עצמו לקצב השינויים הזה, אחרת ימצא את עצמו מחוץ למשחק. למזלם, ולמזלנו, שינוי הוא שמם השני.

אז מה יידרש מהמהנדסים של המאה ה-21? ריכזנו עבורכם רשימה שתעזור לכם להבין. מוכנים?

1. רב תחומיות - תחומי ההנדסה "הקלאסיים" כגון הנדסת מכונות, הנדסת תעשייה וניהול, הנדסת חשמל, הנדסת תוכנה והנדסה רפואית הולכים ומשתנים, ובעיקר - מתערבבים. תחשבו על השינויים מרחיקי הלכת המתרחשים היום בכל תחום ותחום - מתעשיית המכוניות ועד הבנקאות, ותבינו שמהנדסי העתיד יידרשו לשלב תחומים שונים ממערכות ודיסציפלינות שונות על מנת למצוא פתרונות מדויקים יותר.

ההתפתחויות הטכנולוגיות לא עוצרות לרגע והמהנדס של המחר צריך לדעת, להבין ולנתח את ההתפתחויות שיקרו מחרתיים. בדיוק בשביל זה הוא חייב שיהיה לו ידע עמוק ונרחב בשלל תחומים, כדי שיוכל לתת את המענה הנכון, המדויק ולא פעם גם היצירתי בכל מקרה ומקרה.

2. יכולת מנהיגות - נכון שיש קצת אינפלציה בשימוש במילה הזו, שנכנסת ליותר מדי תחומים בחיינו, אבל זה בדיוק המצב. העבודה כיום בחברות ההיי-טק והטכנולוגיה מתאפיינת בעבודת צוות ומצריכה יכולת עבודה משותפת, כשהמהנדסים, מתוקף תפקידם, הופכים כמעט באופן אוטומטי לחוד החנית המוביל. תשכחו מזאב בודד מול מחשב ותחשבו הובלה של צוות.  

3. כישורי תקשורת - הם חשובים והכרחיים בכל תחום, קל וחומר במקצוע הזה. המהנדסים יזדקקו לכישורים אישיים ויכולות תקשורת מפותחות. כן, מהנדס מצוין יצטרך להיות בעל כישורים אישיים מצוינים לצד הידע הרחב והעמוק שלו, ותודו שזה שינוי מרענן. אגב, ארגון התקינה האמריקאי ABET מצא שהתכונה הראשונה שמעסיקים מחפשים במהנדס היא יכולת תקשורת אפקטיבית, אז אנא, רשמו לפניכם.

סטודנטים (צילום: By OPOLJA, shutterstock)
יכולת מנהיגות | צילום: By OPOLJA, shutterstock

 4. ראייה מערכתית - אתם אולי מכירים את הדרישה הזו מהצבא, אבל בשוק העבודה של היום אי אפשר לתאר עד כמה היא חשובה. מהנדסי העתיד יצטרכו לראות את התמונה הגדולה בבואם לפתח מוצר או מערכת, כי כל הפרויקטים שמקדמים מהנדסים הם בעצם פרויקטים מערכתיים. רק לצורך ההשוואה, קחו למשל מהנדס שפיתח בעבר מערכות שידור בווידאו ונדרש לייצר כרטיס חומרה מאוד ספציפי שמתאים לווידאו או לטלוויזיה. בתוך שנים הקפיצה הטכנולוגית המטאורית הביאה לצרכים אחרים לגמרי - כמו התאמת הכרטיסים לסמארטפונים ולטלוויזיה.

5. התמודדות עם חוסר ודאות דרך יצירתיות וחדשנות - כי כבר הבנתם שהשינויים קורים ומתרחשים בכל זמן ורגע ואף אחד לא באמת יכול לדעת מה יוליד יום. מהנדס העתיד צריך לדעת להתמודד גם עם חוסר הוודאות המאפיין את השוק ויצטרך להציע כמה שיותר חלופות בהתאם לשינויים המתרחשים. הוא צריך לחשוב מחוץ לקופסה, לחדש ולהיות יצירתי מספיק כדי להציע פתרונות חדשים שמתאימים עצמם לשוק המתפתח.

6. אוטודידקט - למידה עצמית היא מתנה, אך פה היא קריטית. יכולות הלמידה העצמית והסקרנות יסייעו למהנדס להטמיע את החדשנות הטכנולוגית המתפתחת ללא הפסקה. אם אתם חולמים להיות מהנדסים מצוינים ומובילים בתחומכם, קחו בחשבון שתצטרכו לנוע כל הזמן, ולהתמיד להרחיב את הידע וללמוד גם בתתי תחום עיסוקך. תהיו בטוחים שהיכולת הזאת תסייע לכם בכלל בחיים.

7. אחריות חברתית – מדובר נושא חם בכל העולם והמודעות אליו, לשמחתנו, רק הולכת וגדלה. מהנדסי המחר יהיו חייבים להצטרף לזרם ולוודא שהפתרונות שהם מציעים לחברה תורמות, מובילות שינוי ומשפיעות  על חיי אדם, בעלי חיים ועוד.

8. וגם פסיכולוגיה לא תזיק - בעידן שלנו אי אפשר שלא לקחת בחשבון גם היבטים חברתיים וכלכליים של מערכת או מוצר שמפתחים, וקחו למשל את הדוגמה של פיתוח הסמארטפון שבעצם מסבירה הכל; דוגמה פסיכולוגית מובהקת לפיתוח מבריק של מוצר. המהנדס של המאה ה-21 יהיה חייב להיות מומחה לא רק בטכנולוגיה, אלא גם בהעדפות המשתמשים במוצר שהוא מפתח ובאופי הממשק המועדף על ידם. סופרמן? כמעט. פשוט מהנדס המחר. 

לימודי הנדסה (צילום: By Nomad Soul, shutterstock)
האם אתם מהנדסי המחר? | צילום: By Nomad Soul, shutterstock

עשינו לכם חשק להיות מהנדסים? אפקה המכללה האקדמית להנדסה בת"א תקיים יום פתוח למועמדים ללימודי תואר ראשון בהנדסה .B.Sc ביום ו' 9.2.2018 בשעה 9:00 בקמפוס אפקה, רחוב מבצע קדש 38 ת"א.
היום הפתוח מיועד לתוכניות תואר ראשון בהנדסה בתחומים הבאים: הנדסת חשמל, הנדסת תוכנה, הנדסה רפואית, הנדסה מכנית (מכונות) והנדסת תעשייה וניהול.