ביקנוב (27), אלוף אירופה בהחלקה מהירה על קרח, אינו מסתפק ב-8 שעות אימון ביום, ו-8 שעות שינה בלילה, כפי שחייב מי ששואף לקחת מדליה באולימפיאדת החורף הבא, שתתקיים ב 18 בפברואר, 2018 בדרום קוריאה. את מעט שעות הפנאי שנותרו לו הוא מקדיש ללימודי תואר בניהול ובכלכלה, באוניברסיטה הפתוחה.

זה לא שמשעמם לו, או שהוא מרגיש בודד. לביקנוב, שמתגורר בעיר הולנדית קטנה, שם הוא מתאמן עם קבוצת מחליקי קרח הולנדית, דווקא יש חברה הולנדית, ספורטאית לשעבר, ומשפחה בישראל שאותה הוא מבקר מספר פעמים בשנה, כשמתאפשר.

אז מה בער לך לדחוס לתוך סדר היום העמוס שלך גם לימודי תואר?

"אני יודע ומבין שלא כל החיים אהיה ספורטאי. מתחילת הקריירה שלי, מהיום שהתחלתי להראות הישגים, בגיל צעיר, ההורים שלי תמיד הדגישו בפני שאני צריך להתכונן ליום שאחרי . לכן, תוך כדי הספורט גם היה לי חשוב ללמוד ולהעשיר את עצמי בכיוונים אחרים, לא פחות מאשר בספורט. כיום אני גם לומד וגם מנהל קריירה ספורטאית עשירה ואין מרוצה ממני".

ולדי ביקנוב (צילום: יחסי ציבור)
"אני יודע ומבין שלא כל החיים אהיה ספורטאי" | צילום: יחסי ציבור

הוא נולד בלבוב שבאוקראינה ועלה לישראל בגיל 5. המשפחה שלו מתגוררת בקריית שמונה. שם גם החל ללמוד החלקה על קרח. באולימפיאדת החורף של 2014, שנערכה ברוסיה, ביקנוב נבחר להיות נושא דגל המדינה בטקס פתיחת המשחקים, והוא הספורטאי (גבר) הישראלי הראשון שהתחרה באולימפיאדת החורף בענף זה. שנה לאחר מכן, באליפות אירופה שנערכה בהולנד ב2015 זכה ביקנוב במדליית זהב בתחרות ל-3000 מטר ובכך היה למחליק הקרח הישראלי הראשון שזכה בתואר זה.

מסלול לקרייריסטים באוניברסיטה הפתוחה - אולי זה מה שמתאים עבורך? 

"החלום הכי גדול שלי הוא לקדם ולפתח את הספורט מבחינה מקצועית, שיווקית וכלכלית. בישראל יש זה פוטנציאל אדיר שעדיין לא מומש, לדעתי. אני רוצה לעשות משהו בכיוון, יש לי כל מיני רעיונות שבינתיים אני שומר לעצמי. כשאסיים את התואר אני מאמין שאמצא את הכיוון שלי שמשלב גם את הספורט וגם מודל כלכלי כלשהו.  אני אוהב ספורט, אבל כשאפרוש מתחרויות אני לא רוצה להיות מאמן, הכיוון הניהולי מתאים לי יותר ותואר בניהול ובכלכלה יכול לפתוח דלתות. לימודים לתואר יסייעו לי להבין איך העסק עובד ואיך אנשים מתנהגים", אומר ביקנוב בראיון טלפוני מהולנד, בהפסקת הצהריים שיש לו בין אימון אחד לשני.

ועדיין, עם סדר היום העמוס והמדוקדק שלך, מתי אתה מוצא זמן ללמוד?

"אני לומד את מספר הקורסים שמתאים עבורי בשנה ובוחר אותם בקפידה על פי מועדי ההגשות ומבחנים, כדי שלא אצטרך להגיש בתקופות של תחרויות. אני עושה את התואר שלי באוניברסיטה הפתוחה, כך שאני יכול לבחור את כמות הקורסים המתאימה לי. השנה, בחודשים אלה, כשאני מתכונן למוקדמות אולימפיאדת דרום קוריאה, אני מעלה את קצב האימונים ויודע שזו עונה עמוסה וחשובה מאד. כל יום מתוכנן, לא לוקח ימי חופש, לא נוסע לישראל. אני חייב להיות באימונים אינטנסיביים עד פברואר. אז הורדתי את מספר הקורסים שלי ואני מתאים את קצב הלימודים לצרכים שלי. אלמלא האוניברסיטה הפתוחה כנראה לא הייתי יכול לעשות את זה".

ולדי ביקנוב (צילום: יחסי ציבור)
"החלום הכי גדול שלי הוא לקדם ולפתח את הספורט מבחינה מקצועית" | צילום: יחסי ציבור

בזכות הגישה של האוניברסיטה הפתוחה ביקנוב לומד בקצב שלו, צופה בהרצאות און ליין באמצעות "מערכת זום" או בשיעורים מוקלטים באינטרנט, כך שהוא לא חייב להיות נוכח בהן בזמן אמת, ויכול להתקשר למרצה או לשאול אותו באמצעות האימייל. "זה מאד מקל עליי", אומר ביקנוב. "יש אנשים שלימודים יכולים להכניס אותם לסטרס, אבל אצלי זה בדיוק להפך: כשאתה ספורטאי, אתה פוחד להיכשל בתחרויות, זה הלחץ הגדול. בשבילי הלימודים הם מקום של שקט ורוגע".