מה אתם רוצים לעשות כשתהיו גדולים? תודו שהשאלה הזאת חלפה לפחות פעם אחת, אם לא אינספור פעמים, בראשכם. אם אתם כבר יודעים, מעולה. ואם עדיין מתחבטים בשאלה הגיע הזמן להתייחס אליה, לא? בכל מקרה, הדרך להחלטה מה תרצו לעשות עוברת קודם בשאלה "איך תעשו את זה?", או בשתי מילים: מה תלמדו?

רגע לפני ההחלטה המשמעותית והמרגשת הזאת, אתם צריכים לבוא מוכנים. שוק התעסוקה כפי שאנחנו מכירים אותו הולך ומשתנה לנגד עינינו, ואם אתם רוצים למצוא את עצמכם מגשימים את החלומות שלכם מחר, תצטרכו להחליט כבר היום על מסלול הלימודים שינתב אתכם לשם. אנחנו לא יודעים לגמרי לאן תוביל אותנו המהפכה הזאת, אבל דבר אחד כבר ברור: עולם ההנדסה יהיה מפתח הכניסה אליה, כי השינויים המתרחשים ללא הרף, הטכנולוגיות המתקדמות והשיטות החדשניות, מצריכות יותר ויותר מהנדסים שיובילו את כולנו בעידן החדש הזה.קחו בחשבון שכבר מההחלטה לבחור את תחום ההתמחות ההנדסי שלכם, אתם טווים את הקריירה העתידית שלכם, את רף השכר שתוכלו לקבל ואת מקומות העבודה החדשים בהם תוכלו להשתלב.

אז איך תדעו איזה מהתחומים לבחור ואיך תבטיחו שתקבלו את הכלים והמיומנויות שבאמת יעזרו לכם בשטח? בדיוק בשביל זה שוחחנו עם עינת חצבני, מנהלת מרכז קריירה, שעשתה לנו סדר בין כל מקצועות ההנדסה שנלמדים במכללה האקדמית להנדסה אפקה, ומה תוכלו לעשות איתם רגע אחרי שתסיימו את הלימודים.

הנדסה רפואית

מה זה: הנדסה רפואית נועדה לספק פתרונות הנדסיים לבעיות רפואיות, לתכנן ולפתח מכשור רפואי ולחקור בעיות מתחומי מדעי החיים והרפואה לתועלת ולרווחת האדם.

תכל'ס, מה עושים: המשרות בתחומי ההנדסה הרפואית משתנות בהתאם לתפקיד שיהיה לכם בחברה המפתחת ויכללו נגיעה בשלל תחומים. מהנדסים רפואיים יכולים לעסוק בייעוץ הנדסי שיווקי, איפיון מערכות רפואיות, ניסויים קליניים ואנליזות, בקרת איכות ואינטגרציה. תוכלו להשתלב בתפקידים בתחומי הנדסת מערכות, הכוללים העברה מפיתוח לייצור והנדסת הייצור. בחלק מהתפקידים תוכלו לעסוק גם במחקר ובפיתוח של פתרונות שונים מתחומי ההנדסה.

איפה עובדים: כמהנדסים רפואיים ייפתחו בפניכם לא מעט אפשרויות. חברות בתחום המדיקל, הנדסה ביו רפואית והסטארט אפים הרבים רק הולכים ומתרבים והם מחפשים אתכם. גם חברות שהמוצרים שלהן נוטים לכיוון המכני-פיזיולוגי, כגון תחום עיבוד תמונה (מוצרי MRI, למשל) או חברות שמפתחות מערכות מידע לבתי חולים, רובן ככולן מחפשות מהנדסים רפואיים.    

כמה תקבלו: שכר מהנדס רפואי מתחיל נע בין 12,000 ל-14,000 ש"ח בממוצע בחודש.

הנדסת חשמל

מה זה: הנדסת חשמל עוסקת במחקר, בפיתוח וביישום טכנולוגיות המבוססות על מערכות חשמליות מתקדמות. כיום נחשבת הנדסת חשמל לאחד משדות המחקר הנדרשים והחיוניים ביותר לעיצוב הטכנולוגיות שישרתו אותנו את דור העתיד.  

תכל'ס, מה עושים: ההתמחות "הקלאסית" בהנדסת חשמל הינה התמחות בחשמל זרם חזק או "הנדסת הספק ואנרגיה" (כפי שמכונה במכללת אפקה), שבמסגרתה תוכלו לפתח מוצרים בתחום החשמל ולתכנן תשתיות. מהנדסי חשמל במפעלים, למשל, יעשו תפקידי רוחב, שיכללו ייעול תהליכים, אינטגרציה, תפעול ולאו דווקא רק פיתוח נטו. קחו בחשבון שככל שהחברה קטנה יותר, המהנדס יידרש להיות מעורב בתהליכים חוצי ארגון בתחומי המכירות, השיווק, הפיתוח, הבדיקות, האינטגרציה ועד לתמיכה בייצור. בחברות גדולות על פי רוב מהנדסי חשמל ייקחו חלק בתחומי אחריות רחבים ויוכלו לעבוד כמהנדסי פיתוח בתחומים שונים. מהנדסי אינטגרציה לרוב יעבדו במעבדות, יבנו דגמים ואבי טיפוס, יבצעו ניסויים ויציפו בעיות מול אנשי הפיתוח. מהנדסי תפעול במקומות בהם הקווים דורשים הרבה ידע מקצועי בתחומי החשמל, יעדיפו שמהנדס החשמל יהיה גם בקו הייצור. משעמם לא יהיה לכם לרגע.

איפה עובדים: כיום, ניתן לחלק את עולם התעסוקה לחברות הפועלות בתעשייה הנחשבת מסורתית, כגון מפעלים, תעשיות ביטחוניות ועוד ולחברות טכנולוגיות מתקדמות כגון חברות היי-טק.

אחד התחומים החמים והמבוקשים בארץ ובעולם, הוא כל תחום האנרגיה הירוקה, שמשווע לידע שלכם כמהנדסי חשמל. חברות וסטארט אפים בתחום, מביאים איתם שלל אפשרויות עבור מהנדסי החשמל, שיכולים לפתח מוצרים של התייעלות אנרגטית, שאין כיום כמעט חברה בעולם שלא מחפשת אותם. בנוסף, גם הפירמות הגדולות ומשרדי התכנון ישמחו לשלב אתכם, ומהנדסי חשמל זרם חזק יוכלו לעבוד בתהליכי הייצור והתחזוקה של מפעלים גדולים. מהנדסי חשמל יכולים להתברג גם כמנהלי פרויקטים בעבודת תשתית חשמל במקומות כמו הרכבת הקלה, עבודה מול קבלני בנייה אזרחית ועוד.

כמה תקבלו: שכר מהנדס חשמל מתחיל נע בין 12,000 ל-14,000 ש"ח בממוצע בחודש.

הנדסה תעשייה וניהול

מה זה: הנדסת תעשייה וניהול היא תחום הנדסי המשלב תורות מעולם התעשייה, המתבססות על מודלים מתמטיים ומדעיים. התחום הולך ומתפתח, בעיקר בשל הצורך הגובר במציאות פתרונות בארגונים ובחברות שמייצרים שיטות מחקר חדשות ופיתוח מוצרים חדשים. התחום התרחב גם לענף הפנים ארגוני והפתרונות שהוא מציע נותנים מענה גם בתחומי השירות והניהול.

תכל'ס, מה עושים: קחו בחשבון שבכל מקום שתגיעו אליו, תפקידכם כמהנדסי תעשיה וניהול יהפוך אתכם מיד לבעלי תפקיד מרכזי מאוד בחברה, הנוגע באינספור תחומים. מהנדסי תעשייה וניהול שישמשו כמנהלי פרויקטים יצטרכו ידע בניהול מטריציוני ויתבקשו לתווך בין מחלקות הפיתוח, השיווק, המכירות, הספקים, הייצור והקשר מול הלקוח. בנוסף, תצטרכו לדאוג לנושא התקציבים, העמידה בזמנים, איכות המוצר ולדעת להפעיל בדיוק את מי שצריך על מנת לקדם את הפרויקט ללקוח. מהנדסי תעשיה וניהול שייבחרו את עולם מערכות המידע יתווכו בין עולמות הפיתוח והקודים לבין הלקוח ובין הממשקים הפנים ארגוניים. תדרשו לנתח את תהליכי העבודה, להבין את הצרכים, את יכולות המערכת ואת האילוצים שלא פעם מתלווים אליה, ותמיד לחשוב על פיתוחים עתידיים.  

איפה עובדים: מהנדסי תעשייה וניהול משמשים כיועצים במשרדי פירמות מול תעשייה מסורתית (low tech, מפעלים) ובפירמות משרדי ייעוץ. בנוסף, מהנדס תעשייה וניהול יכול לעבוד גם במוסדות ציבור ובחברות היי-טק. תוכלו לעבוד כמהנדסי בקרת איכות, מהנדסי תפעול וייצור, מהנדס או"ש (ארגון ושיטות) וקביעת תקני שכר, מהנדסי שירות, מהנדסי לוגיסטיקה ותכנון (פלנרים, למשל), מהנדסי ממשקי אדם (מכונה, ארגונומיה) ועוד.

חברות מערכות מידע וחברות היי-טק שיש להן מוצר ליבה בפיתוח, תמיד מחפשות מהנדסי תעשייה וניהול, בין היתר בתפקידים כאנליסטיים – בתחומי כריית מידע, פיתוח ממשקי לקוח UI, UX, GUI ותוכלו להשתלב גם בחברות שזקוקות לבדיקות QA.

כמה תקבלו: שכר התחלתי של מהנדס תעשייה וניהול נע בין 10,000 ל-12,000 ש"ח בממוצע בחודש.

הנדסת מכנית

מה זה: הנדסת מכנית הינה ענף הנדסי העוסק בתהליכי מחקר, תכנון, פיתוח, ייצור ותחזוקה של מערכות מכניות ומערכות אנרגיה. לכאן נכנסים גם מנועים, כלי רכב, מכונות, מערכות הפקת אנרגיה וניצולה, מערכות מיזוג אוויר, מערכות בקרה ואוטומציה, רובוטים ומערכות אלקטרו-מכניות.

תכל'ס מה עושים: מהנדס מכונות הוא בעצם הטכנולוג שרואה בראייה מערכתית רחבה את עולם המוצרים: הוא מכיר את עולמות החומרה, התכנה והמכניקה, ולכן הוא נדרש כמעט בכל מקום בו יש פיתוח של מכלול הכולל היבטים מכניים. לרוב הוא ילווה מוצר החל משלבי האיפיון שלו, דרך הפיתוח, הבדיקות והניסויים, ועד העברתו ליצור ותמיכה בלקוח. רק תחשבו על רעיון שראיתם אותו בעיני רוחכם ועכשיו קורם עור וגידים. בחלק מהתפקידים תעבדו מול תוכנות לתכנון הנדסי מכני, הכוללות חישובים, תכנונים וסימולציות.

איפה עובדים: מהנדסי מכונות משתלבים בשלל תחומים כמו למשל בחברות ביטחוניות, חברות תשתיות ואנרגיה, חברות בתחום המדיקל, דפוס תלת מימד ועוד. בחברות הפירמה, משרדי תכנון וייעוץ הנדסי מכני לארגונים תוכלו לעבוד כמהנדסי תכנון ופיתוח. גם משרדי פטנטים וחברות עיצוב תעשייתי זקוקות לא פעם למהנדסי מכונות כמוכם. בחברות ההיי-טק הפועלות בתחומים שונים, ישנו ביקוש גובר למהנדסי מכונות שישמשו כמהנדסי תכנון הנדסי מכני במחלקות הפיתוח השונות. גם בתעשיות המסורתיות, כגון טקסטיל, מתכות וחומרים, פלסטיקה ועוד תוכלו לתפוס עמדות מפתח, תוכלו לשמש כמהנדסי שירות ומכירות, מהנדסי אנליזות במעבדות או בשטח וכמנהלי פרויקטים הנדסיים בתחומים שונים. שפע של אפשרויות שרק מצריכות מכם לבחור.

כמה תקבלו: שכר מהנדס מכונות מתחיל נע בין 10,000 ל-14,000 ש"ח בממוצע בחודש.

הנדסת תוכנה

מה זה: הנדסת תוכנה מקיפה כוללת את הידע, השיטות והכלים הנדרשים עבור התוכנה, בניית תוכנה, בדיקות תוכנה, תחזוקת תוכנה, ניהול תצורת תוכנה ואיכות תוכנה. תחום הנדסת התוכנה נועד להפחית את המורכבות שבפיתוח תוכנה, לשפר את אמינותה ולהקטין את עלויות התפעול והתחזוקה. לכאן נכנסים גם פיתוח מערכות מורכבות הכוללות חומרה, תוכנה ותקשורת. הנדסת תוכנה מושתתת על הבסיס התיאורטי של מדעי המחשב, הנדסת מחשבים, הנדסת מערכות, הבטחת איכות, הנדסת אנוש וניהול פרויקטים.

תכל'ס מה עושים:. היכולת של מהנדסי תוכנה להמיר פתרון בעיות ולממשם לקוד יישומי, מעניקה להם לא מעט עצמה וידע שניתנים למימוש בהרבה תחומים. בתחום הניהול הטכנולוגי, למשל, הם יוכלו לעבוד כמנהלי צוותי פיתוח, כמנהלי פרויקט או מוצר. חלקם ישתלבו בתפקידים הכוללים נגיעה בממשקי לקוח ובממשקים הקשורים לתהליכי מכירה, שיווק ותמיכה, וחלקם יבצעו תפקידים מערכתיים ורוחביים יותר, כגון מהנדסי מערכת, מנתחי מערכות, מנהלי מרכזי תמיכה-פיתוח ויועצים בשלבי מכירה ושיווק.

איפה עובדים: בחברה כמו שלנו, בה עולם התוכנה תופס נתח נכבד מהשוק, אפשרויות הקריירה הינן רבות ומגוונות. מהנדסי תוכנה יכולים למצוא את עצמם במשרות בכירות בחברות מערכות מידע, בחברות המתעסקות בכל מה שקשור לעולם המובייל, לחברות למידה און ליין שמתפתחות בצורה מדהימה, בחברות סייבר שצוברות תאוצה בארץ ובעולם ובחברות אבטחת מידע. מהנדסי תוכנה יכולים להשתלב בענקיות התוכנה והתקשורת, בחברות ביטחוניות וגם בסטארט אפים חדשניים שצמאים לפונקציה הזו בעסקים שלהם. אגב, לא פעם תגלו שההכשרה שלכם כמהנדסי תוכנה תאפשר לכם להגשים את החלומות שלכם, ורעיונות שתעלו עליהם במהלך הלימודים יהפכו בהמשך לסטראט אפים שלכם, אשר באמצעות הכלים שתרכשו תוכלו להפוך אותם למציאות.

כמה תקבלו: שכר מהנדס תוכנה מתחיל נע בין 12,000 ל-15,000 ש"ח בממוצע בחודש.

עשינו לכם חשק להיות מהנדסים? מכללת אפקה ללימודי הנדסה ומדעי המחשב תקיים יום פתוח למועמדים ללימודי תואר ראשון בהנדסה. B.Sc ביום ו' 17.1.2020 בשעה 9:00 בקמפוס אפקה, רחוב מבצע קדש 38 ת"א.
שימו לב, הנרשמים ביום הפתוח יקבלו הנחת רישום של 1,500 שקל.