שמעתם שיש מקצוע כזה, אבל תמיד תהיתם מה באמת עושים יועצים אסטרטגיים? מעניין אתכם להשפיע על מקבלי החלטות אבל לא בטוחים מה זה אומר? רוצים לבדוק אם אתם מתאימים למקצוע? בשיתוף אתר  MyRole  בדקנו את כל מה שחשוב לדעת על התפקיד – דרך נתונים סטטיסטיים וחוכמת ההמונים.

איפה עובדים בזה?

בעיקר במסגרת חברות יעוץ גדולות או במחלקות יעוץ של תאגידים גדולים. חברות הייעוץ הבולטות הן למעשה שלוחות של חברות הייעוץ הגלובליות, ובנוסף להן קיימות גם חברות מקומיות בישראל. קיימים גם הרבה משרדי בוטיק של יועצים אסטרטגיים ושותפויות קטנות של יועצים מתחומים שונים, כך שהאפשרויות מגוונות. 

איך מגיעים לעבוד בזה?

רוב העוסקים ביעוץ אסטרטגי באים מתחומי הכלכלה ומנהל העסקים, אחרי תואר ראשון או שני, תלוי ברמת התפקיד. עם זאת, ניתן להגיע לתחום בחלק מחברות הייעוץ גם מתארים מגוונים אחרים (מדעי המדינה ואפילו ספרות), ובלבד שמבטאים יכולות רלוונטיות לעבודה ועוברים את המבחנים.

בפעם הקודמת בדקנו מה באמת עושים מאמני כושר בעבודה>>
כמה מרוויחים מעצבי חווית משתמש>>

כמה מרוויחים מנהלי משאבי אנוש>>>
מה צריך ללמוד כדי להיות פיזיותרפיסטים>>
למי מתאים לעסוק בעולם הקוסמטיקה?>>
האם באמת משתלם להיות תסריטאים בישראל>>
כל מה שצריך לדעת על עבודה כמאמנים בחדר כושר>>

מה תכל'ס עושים?

יועצים אסטרטגיים עובדים עם הנהלות בכירות של חברות כדי לסייע לארגון להשיג את מטרותיו העסקיות. אופי הפרויקטים משתנה מלקוח ללקוח ויכול לכלול, למשל, איתור שוק חדש למוצר, איתור הזדמנויות צמיחה במסגרת שינוי רגולציה ודוגמאות נוספות שכוללות התמודדות עם אתגרים שונים שהשוק מציב. המטרה היא ברורה - פיתוח יתרון יחסי בר קיימא על פני המתחרים. הדרכים משתנות בהתאם לאופי התעשייה הנחקרת וכך גם הנתונים על בסיסם יועצים אסטרטגיים מבצעים את האנליזות – הם נאספים בתהליך מחקרי דומה, אך שונים במהותם מפרויקט לפרויקט. לעיתים הפרויקטים לא אסטרטגיים אלא טקטיים (למשל בחינת פתרונות ישימים לבעיה מוגדרת), ולעיתים נושקים לתחומים שונים כמו שיווק או טכנולוגיה. מסיבה זו קיימים יועצים שמתמחים יותר בתחום מסוים מאחרים, למשל היכרות עם תעשיה ספציפית או עם תחום ספציפי, שיווקי או טכנולוגי, מה שיוביל לשיבוצם בפרויקטים בהתאם.

 

ע"פי גולשי Myrole, יועצים אסטרטגיים מבלים למעלה מ-30% מזמנם בפגישות חיצוניות, מדובר בהחלט באחד המקצועות שדורשים שהייה ממושכת יחסית מחוץ למשרד. הסיבה נעוצה בכך שיועצים מבקרים רבות בבית הלקוח וגם מראיינים מומחי תעשייה שונים במסגרת המחקר, מה שמצריך מהם פגישות מרובות. אחוז דומה מהזמן (גם קצת מעל 30%) מבלים יועצים אסטרטגיים בעבודת תוכן "נטו", מעט זמן יחסית למקצועות אחרים. עבודת התוכן שלהם כוללת אנליזות לנתונים שנאספים, הרבה מאוד עבודה על דו"חות ובעיקר – מצגות. המצגת היא כלי עבודה לארגון מידע, מודלים ורעיונות ולכן זמן לא מבוטל מוקדש גם לעבודה זו.

שווה לעבוד בזה?

את התשובה לשאלה הזאת נפרק לכמה קטגוריות:

שביעות רצון: מידת שביעות הרצון שניתנה למשרה הזו על ידי הגולשים היא 9 מתוך 10 בממוצע, ציון שמעיד על רמת העניין הגבוהה שמתארים העוסקים בתחום.

שכר: יועץ שעובד בחברת יעוץ יכול לצפות להשתכר בטווח שבין 9,000 ש"ח ל-15,000 ש"ח בתחילת דרכו, תלוי בסוג חברת הייעוץ ובתפקיד הספציפי. מטבע הדברים בחברות הייעוץ הגלובליות השכר ההתחלתי קרוב יותר לטווח העליון, אך שעות העבודה בהתאם. בחברות אלו קיים מסלול מובנה של שותפות (מזוטר ועד בכיר) ובחברות יעוץ קטנות יותר קיימים מסלולי ניהול שונים. בעמדות בכירות יותר משכורתם של יועצים אסטרטגיים צפויה להגיע ל-20,000 עד 25,000 ש"ח וצפונה מכך בתפקידים בכירים מאוד. בחברות יעוץ קטנות השכר קרוב יותר לטווח התחתון כמובן.

כמו בכל מקצוע, יועצים עצמאיים משתכרים לפי פרויקטים, וגם אצלם יש שינוי גדול מאוד בהתאם לענף בו הם מתמחים.

גיוון לעומת שחיקה: גולשי MyRole נתנו לתפקיד ציון 5 מתוך 5 ברמת הדינמיות והגיוון, וציון 3 מתוך 5 ברמת השחיקה. המקצוע מתואר כמגוון במיוחד גם מבחינת אופי המשימות וגם מבחינת מהות העבודה, שכוללת לימוד מתמיד והתמודדות קוגניטיבית עם סוגיות מורכבות. עם זאת, במיוחד בחברות יעוץ גדולות, שעות העבודה מאוד ארוכות והעומס רב (משכורות גבוהות לא באות בחינם), ולכן רמת השחיקה די גבוהה במחוזות אלה.

ביקוש לעובדים במקצוע בשוק: בשנים האחרונות חלה עליה מתמדת בביקוש ליועצים אסטרטגיים, עם הגלובליזציה ועם ההבנה וההכרה בחשיבות התחום, ובמיוחד לאור קצב שינוי השווקים והטכנולוגיות. הצורך באנשי מחקר ויעוץ עולה וניתן לראות לא מעט משרות הפתוחות לרמות שונות של יועצים. מנגד, קיימת רוויה של יועצים בשוק בכל הדרגים. כך שעם הביקוש למקצוע - גדל גם ההיצע.

עומס בעבודהעומס העבודה הממוצע מוגדר כגבוה (4 מתוך 5), וזו אחת הבעיות העיקריות שמובילות לשחיקה לפי הגולשים.

למי מתאים התפקיד?

שאלנו עובדים שעוסקים במקצוע "מה הן התכונות הכי חיוניות לתפקיד יועץ אסטרטגי?", ומתוך מכלול התכונות שצוינו "כושר למידה עצמאי" היא התכונה שחזרה על עצמה הכי הרבה פעמים, ואחריהן חזרו הביטויים "יכולת אנליטית" ו"עסקי". המסר הכללי מהגולשים מכוון לכך שיועצים אסטרטגיים חייבים להיות בעלי אוריינטציה עסקית גבוהה ובעלי מסוגלות גבוהה ללמוד לבד תחומים חדשים – זו מהות העבודה. על מנת לתקף את הטיעונים שלהם, יכולת אנליטית חשובה ליועצים האסטרטגיים גם בהיבט של האנליזות לנתונים ובעיקר להיבט הלוגיקה הנדרש בניתוח פתרונות מורכבים.

בנוסף, תחום ידע שחזר על עצמו כרלוונטי למקצוע הוא "פיננסים", שצוין בעיקר בהקשר של תיאור האנליזות שמבצע היועץ העסקי במסגרת המחקר שלו כדי לתקף את המסקנות וההמלצות.

מהי המגמה הכללית של המקצוע?

השוק המשתנה ללא היכר בשנים האחרונות, מגביר את הצורך ביועצים אסטרטגיים לסיוע באיתור מגמות חדשות מכל הסוגים שמשפיעות על חברות בכל הגדלים. אחד הגולשים מספר שלקוחות מעוניינים בפתרונות ישימים ופרקטיים בעיקר בגלל שהדברים זזים מהר. "המלצות תאורטיות לא מספיקות, במיוחד במצב שהקצב חייב להיות מהיר מאוד."

מהפיכת הדאטה מיטיבה מאוד עם המקצוע הזה, כיוון שהיום קל יותר לאתר נתונים שפעם היה קשה מאוד להגיע אליהם, בזכות הדיגיטליזציה שמאפשרת לשמור הרבה נתונים המשמשים לצורך אנליזות שונות. מצד שני – קל מאוד "ללכת לאיבוד" בין הנתונים ולכן הפרקטיקות המקצועיות במובן הזה חשובות היום עוד יותר מפעם - דווקא בגלל כמויות המידע הנגיש, נדרשת יכולת האבחנה בין עיקר לטפל.

סוגי יעוץ ומה הקשר לבחירות?

כיוון שמטרתו של היועץ האסטרטגי היא לייצר יתרון תחרותי בר קיימא ללקוח – הרי שמדובר בגבולות גזרה מטושטשים מבחינת תחומי העיסוק שלו או שלה. לכן ניתן למצוא יועצים אסטרטגיים שעוסקים גם בהטמעה וביעוץ תהליכי, ובכך מתקרבים לעבודה של יועץ ארגוני. מנגד, ניתן לראות יועצים אסטרטגיים שעוסקים גם ביעוץ פיננסי במסגרת עבודתם. יש יועצים אסטרטגיים שרוב עבודתם עוסקת ביעוץ שיווקי, אבל מהיבטים אסטרטגיים (הצבת המטרות ולא רק היישום).

אמנם מרבית היועצים האסטרטגיים עוסקים בעולמות העסקיים ומטרתם לייצר צמיחה, אבל לא נדיר לשמוע על תפקיד זה גם בהקשרים פוליטיים. בעולמות הפוליטיקה יועצים אסטרטגיים עוסקים במחקר וסקרי דעת קהל, וכדי לייצר תמהיל עבודה נרחב עובדים לעיתים גם כיועצי תקשורת (במיוחד בכל הקשור לניהול משברים) או כיועצים פוליטיים למועמדים (לרשות העיר למשל). ברמה הארצית יועצים אסטרטגיים רבים עובדים עם מפלגות שונות, החל מניהול אסטרטגיית קמפיינים וכלה במו"מ קואליציוני, ובאופן לא מפתיע עסוקים מאוד במיוחד בתקופת הבחירות. יועצים אסטרטגיים - פוליטיים לרוב מגיעים מתחומי מדעי החברה השונים ולאו דווקא בעלי רקע אחיד.

כאמור, מהות העבודה ואופי הנתונים והניתוחים משתנה מאוד בהתאם להתמחות היועצים ובהתאם לתחום ו/או התעשייה שבמסגרתה הם מייעצים, אך המכנה המשותף הוא המחקר, מתודולוגיות הייעוץ וההשפעה -וכמובן המטרה: למצב את הלקוח כבעל יתרון ברור על פני המתחרים.

קולות מהשטח: ומה אומרים מי שעוסקים בתחום בפועל?

רעות שעובדת כיועצת אסטרטגית עצמאית, מספרת שהסוד טמון בתחום ההתמחות במקצוע, ושהבנה מעמיקה בתעשייה ספציפית אם היא גדולה מספיק, מספקת הרבה מאוד עבודה. עוד היא מציינת שהיכולת לעבוד על פרויקט יעוץ מתחילתו ועד סופו חשובה ביותר ודורשת מגוון כישורים, אך מכתיבה גודל מסוים של scope (טווח העבודה) שיועץ אחד יכול לבצע.

תומר, שעובד כיועץ אסטרטגי באחת מחברות הייעוץ הגלובליות, מציין את היתרון העצום שבעבודה עם צוות יועצים מנוסה ומדגיש את ההשלמה שנוצרת כשצוות שלם עובד על פרויקט. לכן, בעיניו, היתרונות עולים על החסרונות בעבודה בחברת יעוץ, על אף העומס והאינטנסיביות.

יתרונות המקצוע: "אני לא מכירה מקצוע שאפשר ללמוד ממנו יותר מהר על כל כך הרבה תחומים", אומרת רעות, "מדובר בלמידה בלתי פוסקת, בתחום מגוון ודינמי, תמיד מעניין ומאתגר, וכמובן – לא פחות חשוב, עובדים עם אנשים מאוד חדים גם כלקוחות וגם כקולגות, כך שממש מרגישים שמחדדים את המחשבה תוך כדי עבודה".

חסרונות המקצוע: "עבודה לפי פרויקטים מייצרת לפעמים מצבים של עומס בלתי סביר בתקופות מסוימות (16 שעות עבודה ביום לפעמים), ולאחריהן תקופות עם מעט עבודה. בעיה עוד יותר גדולה היא שלא תמיד אפשר גם לחזות מתי זה יקרה, כך שהכל מתנהל מעכשיו לעכשיו, פחות או יותר. זה מתאים למי שיש לו יכולת להתמודד עם התנהלות לא מתוכננת ושיודע למכור היטב פרויקטים על בסיס הניסיון שהוא צבר".

הרהורים נוספים על המקצוע? "אני באופן אישי מרוצה מאוד, אבל חשוב לציין שלצד האטרקטיביות של המקצוע יש ממנו נשירה לא מועטה, כי הרבה יועצים מחפשים לפעמים קרקע יציבה יותר. אני אישית מרוצה הרבה בזכות קהל לקוחות שבניתי לאורך הרבה שנים", קובעת רעות.

ראוי לציין שהרבה יועצים אסטרטגיים שעובדים בחברות יעוץ, במיוחד אלו בעלות המוניטין, מצליחים להתברג למשרות בכירות בהמשך דרכם. כך שהנשירה מהמקצוע אכן קיימת, אך לעיתים קרובות מובילה לשדרוג בהמשך הקריירה.

*הנתונים עדכניים נכון למרץ 2019

למידע נוסף שמתעדכן כל הזמן מהגולשים>>

הכותבת היא מייסדת אתר MyRole.co.il