אישה מפוטרת עם ארגז (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
אז מה עוד שמים בארגז כשעוזבים את מקום העבודה? | צילום: אימג'בנק / Thinkstock
בסרטים תמיד רואים אנשים שעוזבים את מקום עבודתם, יוצאים עם ארגז קטן ובתוכו כל הדברים שהפכו את אותו מקום עבודה לבית השני שלהם במהלך אותה תקופה.

אז מה בדיוק שמים באותו ארגז מלבד העציץ השולחני, הספל הדקורטיבי ומספר חפצים סנטימנטליים? עו"ד ארז כהן, מומחה לדיני עבודה ומייעץ בפרקליטי IL, מסביר בדיוק מה מגיע לנו על פי החוק ואילו דברים רצוי שנזכור לקחת איתנו לפני היציאה האחרונה ממקום העבודה הישן.

לייעוץ משפטי לחצו כאן

או שעורך דין יחזור אליכם תוך 24 שעות

פיצויי פיטורין? לעיתים גם במקרים של עזיבה מרצון

1. תלושי שכר וטפסי 106
על העובד לוודא כי בידיו כל תלושי השכר, אשר ניתנים באופן חודשי וטפסי 106, אשר ניתנים לעובד אחת לשנה החל מחודש מרץ, עבור השנה אשתקד. טפסים אלו חשובים מאחר ובאמצעותם ניתן לקבל לאחר מכן החזרים ממס הכנסה.

2. סגירת חשבונות
כמובן שמעבר למשכורת האחרונה, בסיומם של יחסי העבודה, זכאי לקבל העובד מהמעסיק פדיון בתשלום של ימי ההבראה וימי החופשה שנותרו צבורים לזכותו, בהתאם לוותק במקום העבודה. ברוב מקומות העבודה לא ניתן להמיר את ימי המחלה הלא מנוצלים בתמורה כספית, אלא אם קיים הסכם קיבוצי, הסכם אישי, צו הרחבה, או שכך נהוג במקום העבודה.

3. פיצויי פיטורים
פיצויי הפיטורים אינם רק מנת חלקם של המפוטרים. ישנן נסיבות שבהן יהיה זכאי עובד שהתפטר לפיצוים כדין עובד שפוטר. כמו כן יהיה העובד זכאי לפיצויים במקומות עבודה שבהם מוסכם מראש שגם אם העובד עוזב מרצונו, יקבל את פיצויי הפיטורים המוסכמים. במידה ומדובר במקרה הפחות נעים של פיטורים, או שהעובד זכאי לפיצויים, על המעביד להעביר את פיצויי הפיטורים בתוך 15 יום ממועד סיומם של יחסי עובד מעביד. באם בושש המעביד מלהעביר את הסכום הנדרש, יכול העובד לתבוע על בסיס פיצויי הלנה של 20% לחודש. כמו כן זכאי העובד לקבל גם תשלום חלף הודעה מוקדמת, באם זו לא ניתנה כדין.

4. דמי אבטלה
עובד שפוטר זכאי על פי החוק  לקבלת דמי אבטלה באופן מיידי, אך במידה והתפטר, מסיבה שאינה מוצדקת, הינו זכאי לקבלת דמי אבטלה רק לאחר תקופת המתנה בת 90 יום. חשוב לציין כי על העובד לפנות ללשכת התעסוקה בסמוך למועד הפסקת העבודה, מאחר והחל ממועד זה מתחילים למנות את ימי האבטלה. חישוב דמי האבטלה יעשה בהתאם לשכרו של העובד, בחודשים שקדמו להפסקת העבודה, כפול כמות ימי הזכאות, בהתאם לגילו ומצבו המשפחתי.

5. קופות הגמל והפנסיה
על פי החוק כל מעביד מחויב לפתוח לעובדיו קרן פנסיה לאחר מספר חודשי העסקה. בחלק ממקומות העבודה אף מעניקים זכאות לקרנות נוספות כמו קרן השתלמות, ביטוח מנהלים ועוד. בעת סיום ההעסקה יש לוודא כי ברשותכם מכתב להעברת הבעלות של כל הקופות והקרנות שנפתחו על שמכם בעת תקופת ההעסקה.

זהו פרט שחשוב לזכור מאחר והעובד רשאי להמשיך את ההפקדות לאותה קופה, הרשומה על שמו, גם במקום עבודתו החדש. במידה וקיים לעובד ביטוח פנסיוני הינו זכאי להפרשות רטרואקטיביות בתום שלושת חודשי העבודה הראשונים. אם העובד זכאי לפיצויי פיטורים עליו להקפיד לקחת מהמעביד טופס 161, בו ניתן לראות את חישובי הפיצויים המגיעים, כך שניתן יהיה למשוך את הפיצויים מהקופה, ללא חבות במס.

אל תתביישו לבקש מכתב המלצה

6. מסמך אישור תקופת העסקה והודעה מוקדמת
על כל עובד לקבל מסמך אישור המפרט את מועד תחילתם ומועד סופם של יחסי העובד-מעביד, על פי חוק הודעה מוקדמת התשס"א 2001. במקרה של פיטורים מחייב חוק זה גם מתן מכתב הודעה מוקדמת, המפרט את יום הוצאת ההודעה ואת יום הכניסה לתוקף של הפיטורים. אם בכוונת העובד לגשת ולקבל דמי אבטלה מסמך זה הינו משמעותי לצורך קבלת דמי אבטלה ללא תקופת המתנה של המוסד לביטוח לאומי. אם העובד לא קיבל מאת המעסיק את המכתב, יש ביכולתו לתבוע בעבור הנזק שנגרם לו בשל כך.

עורך דין ארז כהן
אל תוותרו על זכויותכם. עו"ד ארז כהן

7. מכתב המלצה
אם סיימתם את עבודתכם אצל המעסיק ברוח טובה, לא מן הנמנע לבקש מכתב המלצה. את מכתב ההמלצה ניתן לצרף כנספח לקורות החיים שלכם ויש בו כדי להועיל במציאת מקום עבודה חדש.

8. הבטחת הכנסה
אם נמצא כי העובד אינו עומד בתנאי קבלת דמי האבטלה, או לחלופין, במקרה של סיום קבלת דמי האבטלה מבלי למצוא עבודה נוספת, ניתן להגיש בקשה לקבלת קצבת הבטחת הכנסה. רק מי שאין לו הכנסות או שהכנסתם נמוכה מן הממוצע למכביר יהיה זכאי להבטחת הכנסה. על העובד המפוטר להתייצב בשירות התעסוקה, כאשר במידה ולא נמצאה לו עבודה, או שנמצאה לו עבודה בשכר נמוך, יהיה זכאי לקבל את קצבת הבטחת הכנסה.

במקרה והעובד מצא את עצמו, בסיום יחסי עובד-מעביד, בחוסר של אחת מן הקטגוריות הללו, או במקרה של אי סגירת החשבונות בצורה ראויה ומספקת, ניתן להיעזר בעו"ד לדיני עבודה, לשם מיצוי זכויותיכם כנגד המעסיק.

עו"ד ארז כהן, מומחה בדיני עבודה ומייעץ בפרקליטי IL

עוד לא הצטרפתם לדף הפייסבוק שלנו?