ביום חמישי ה-21.1 התתקיימה ועידת התעסוקה של ישראל ששודרה ב-mako וב-n12, כשבמרכז הדיון של הכנס היה מצב שוק התעסוקה בימים אלה, כשנה לאחר תחילת משבר הקורונה. לפני הוועידה, קיימנו שיחה עם מנכ״לית אתר דרושים IL, ליאת הדר שרביט, שלה יש מסר אחד מרכזי להעביר: ״זה הזמן הטוב ביותר מזה שנים לחפש עבודה״.

באתר דרושים IL שמו לב לפער בין הנתונים הרשמיים שמפורסמים על ידי גופים כמו הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה ולשכת התעסוקה לעומת מה שהם שקורה בפועל בשוק העבודה. ״הנתונים האלה הם דינמיים ולרוב לא מעודכנים, ולכן קשה להתייחס אליהם״, אומרת הדר שרביט. לכן, באתר דרושים IL, גייסו את של הדר אביבי, דוקטורנטית בכלכלת עבודה מאוניברסיטת ברקלי וצליל אלוני, דוקטורנט בכלכלת עבודה מאוניברסיטת NYU - ובדקו את מדד התעסוקה.

ליאת שרביט הדר (צילום: באדיבות המצולמת)
״זה הזמן הטוב ביותר מזה שנים לחפש עבודה״. ליאת הדר שרביט, מנכל"ית אתר דרושים IL | צילום: באדיבות המצולמת

ב-2020 היו יותר הצעות עבודה מ-2019

״אנחנו אמנם לא מציגים את השוק כולו, אבל כן את רובו, חלק משמעותי ממנו ואנחנו גם שומעים מה המעסיקים אומרים״, אומרת הדר שרביט. ״ישנו פער מוחלט בביקוש והיצע של משרות כרגע לעומת מה שמדווחים בשירות הממשלתי. הנתונים שאספו בפורטל מציגים התאוששות מדורגת של השוק – בסגר הראשון של מרץ-אפריל 2020, אכן היה משבר גדול בשוק, עם ירידה של 70% בכמות המשרות, אבל בדצמבר 2020 כבר נראה גידול של 9% בכמות המשרות הפנויות בהשוואה לאותה התקופה ב-2019, כלומר - יש חזרה לשוק עבודה פעיל. מאידך, אחוז האבטלה המורחבת עומד עד 21%.

על פי מדד התעסוקה של אתר דרושים IL, בשיא המשבר (תקופת הסגר הראשון) הייתה נסיגה דרמטית בכמות המשרות הפנויות ובמקביל גם נסיגה דרמטית בכמות מחפשי עבודה. עם היציאה מהסגר הראשון היה גל גדול של מחפשי עבודה, ועלייה הדרגתית בהיצע המשרות הפנויות. אבל מאז ועד היום, החל מיולי ועד דצמבר אנחנו נמצאים בגידול בכמות המשרות בהשוואה ל-2019, אבל עם הרבה פחות מחפשי עבודה בהשוואה לשנה שעברה.

התקופה הנוכחית היא הזמן הטוב ביותר לחפש עבודה חדשה או לחזור לעבודה הקודמת

״כשהתחיל הסגר, היה מאוד טבעי לא לחפש עבודה״, אומרת הדר שרביט. ״אנשים היו במצב של אי ודאות קיצונית והעדיפו לחכות ׳אחרי המבול׳. מה שאנחנו רואים כרגע זה שבצד של המעסיקים כבר מתרחשת יציאה מהמשבר אבל לא מהצד של מחפשי העבודה. חלקם מסתמכים על המענקים של הממשלה, שבעיניי זה הדבר הכי טבעי שיש, אנשים שנמצאים בחל״ת מעדיפים להמשיך לחכות ולחזור למקום העבודה שהם מכירים ואוהבים מאשר לחפש מקום חדש או לעשות הסבה מקצועית״.

חיפוש עבודה (צילום: shutterstock By fizkes)
מהצד של המעסיקים כבר מתרחשת יציאה מהמשבר אבל לא מהצד של מחפשי העבודה | צילום: shutterstock By fizkes

למרות שהדר שרביט מבינה לחלוטין את המצב של מחפשי העבודה שרובם הקפיאו את התהליך בתקופה של הסגר הראשון ואחריו, דווקא להם היא רוצה לומר – זה הזמן. ״בסופו של דבר למצוא הזדמנויות טובות זה לא עניין של מה בכך ולכן כדאי לחפש דווקא עכשיו, כשהפער בין ההיצע לביקוש נמצא במצב שלא ראינו. לא כדאי לפספס את ההזדמנויות, אלא לחפש עכשיו ברוגע ולא בלחץ״. גם למי שנמצא בחל״ת ומעוניין לחזור למקום העבודה הדר שרביט ממליצה לפעול כרגע – ובעיקר לתאם ציפיות. ״אם יש לכם סיכוי טוב לחזור למקום העבודה, זה הזמן ליזום שיחה, לשאול מה המצב, מתי צפויים להחזיר אתכם לעבודה ומה צופים קדימה. זה ייתן לכן קדימות כי הראיתם אכפתיות, או ישחרר אתכם לחפש עבודה, דווקא עכשיו כשהתזמון הכי טוב״.

ועידת התעסוקה של ישראל התקיימה ביום חמישי (21.1) ושודרהב-mako וב-N12. לקטעי ווידאו מהוועידה ורשימת הדוברים לחצו כאן.