סביר להניח שכל אחד מאתנו יענה על השאלה "מהי קריירה משמעותית" באופן מעט שונה: אחדים יטענו כי קריירה כזו באה לידי ביטוי בשכר מתגמל, אחרים יצביעו על הקידום ויש כאלה שיגדירו אותה ככזו שגורמת סיפוק. אצל דור ה-Y למשל, כולם מחפשים עבודה מעניינת שתעשה אותם מאושרים.

בעבר, מקובל היה כי אדם רוכש מקצוע ועובד בו עד ליציאתו לפנסיה. היום העולם השתנה וישנם רבים אשר רוכשים מקצוע מסוים – אך בפועל עוסקים בעבודה אחרת. אמנם המגוון הוא ענק, אך הסכנה היא פשוט ללכת לאיבוד בתוך כל זה.

אז איך בכל זאת מצליחים להשיג את המטרה ולפתח קריירה משמעותית? בשביל לקבל תשובות שוחחנו עם ליאת ברוש, סמנכ"לית תוכנית חותם, שגם עבדה במשך 12 שנים בחברת Manpower וליוותה מאות אנשים בתהליכים שונים בקריירה. הנה מה שיש לה לומר:

תחשבו במונחי התפתחות אישית ולא במונחי קידום

כפי שמסבירה ברוש, "כיום אנו נדרשים להיות הרבה יותר וורסטיליים במיומנויות שלנו. אם בעבר אדם התחיל לעבוד בעבודה מסוימת והשלב הבא היה קידום לתפקיד בכיר יותר בארגון, היום התנועה היא מגוונת".

"עובדים עוברים מארגון לארגון, מתפקיד לתפקיד, מתחום לתחום, וכבר לא בהכרח מדובר בקידום ליניארי. לכן מה שצריך לעשות הוא לחשוב במונחי התפתחות אישית ולאו דווקא במונחי קידום ספציפיים".

טיפים לקריירה משמעותית (צילום: פרי מנדלבוים)
ליאת ברוש: "תחשבו במונחי התפתחות אישית ולא במונחי קידום" | צילום: פרי מנדלבוים

מצאו חיבור לתשוקות שלכם

ברוש טוענת שבשביל לפתח קריירה משמעותית, על כל אחד לשאול את עצמו מה מניע אותו בחיים: "בעבר אנשים לא ממש התעסקו בשאלה מה מניע אותם ומהי התשוקה שלהם, או מה מסב להם אושר. זו שאלה חשובה בבואו של אדם לפתח קריירה".

לפרטים נוספים והצטרפות לתוכנית חותם>>

"אני ממליצה לכל אחד לבדוק האם הוא מתחבר לתפקיד מסוים, ארגון מסוים או משימה מסוימת. בפועל, התשוקה היא חשובה כשאנחנו מדברים על פיתוח קריירה".

חפשו תפקיד עם השפעה

הניסיון של ברוש מלמד שלאנשים יש נטייה לחפש תפקידים עם משמעות ובעלי השפעה. "לאנשים חשוב להרגיש שהם משפיעים על מישהו או על משהו, שהם חלק ממשהו גדול מהם", היא אומרת בהקשר הזה.

זאת ועוד, "התחושה הרבה יותר מתגמלת מתלוש השכר. גם מחקרית, תפקיד בעל משמעות והשפעה נמצא במחקרים כאלמנט חשוב באושר של האדם", היא מוסיפה. 

כל מה שרציתם לדעת על עבודה כתסריטאים (צילום: Shutterstock | By Roman Samborskyi)
אל תפחדו לשבור מוסכמות | צילום: Shutterstock | By Roman Samborskyi

אל תפחדו לשבור מוסכמות

מוסכמות חברתיות עלולות להגביל אתכם במהלך חיפוש עבודה או בניסיון למצוא קידום. לכן, "צריך לשמור על הפתיחות לגוון ולהסתכל באופן רוחבי", מוסרת ברוש. "אלו שמגיעים לתכנית חותם למשל הם אנשים איכותיים שמחפשים משמעות. למרות שלא חשבו שהם יילכו לכיוון הזה של חינוך והוראה, הם בהחלט רצו לעשות את מה שהרגיש להם נכון".

"במילים אחרות, המשמעות של פתיחות היא שאולי אפילו כדאי לרדת לתקופה מסוימת מבחינת סטאטוס התפקיד - ולהשיג את העלייה בעתיד", היא מרחיבה. "היום זה מאד מקובל וחשוב". 

אין מתכון מנצח

"זה שעשית בחירה מקצועית מסוימת - לא אומר שאי אפשר לשנות ולבחור כל פעם מחדש", מספרת ברוש ומשתפת מהרקע האישי שלה. "בנוסף, זה משחרר לדעת שהבחירה היא בידיך".

חוץ מזה, לכל אחד מאתנו מתאימה קריירה אחרת. המלצה של חברים ומשפחה יכולה לעזור, אך היא לא האינדיקציה היחידה לקריירה משמעותית. "הדבר החשוב הוא לזכור שאין מתכון אחד שהוא המנצח", אומרת ברוש.

תזכרו ששום דבר הוא לא "לכל החיים"

בסופו של דבר, הדברים שאנחנו בוחרים לעשות בקריירה הם לא באמת לכל החיים ובעידן הנוכחי מרגישים את זה בצורה מובהקת.

"היום שוק העבודה מאד משתנה וכך גם אנחנו צריכים להשתנות בהתאם", מסכמת ברוש. "ההבנה שאני יכולה לעשות משהו ואחרי כמה שנים משהו אחר לגמרי, או לגוון את הקריירה שלי בהיצע רחב של דברים, זו הבנה מאד משחררת".