דו"ח של הביטוח הלאומי שפורסם באוגוסט השנה, מעלה כי 200 אלף ישראלים הורגים את עצמם בעבודה. קוראים לזה "עבודת יתר" - אנשים העובדים יותר מ-46 שעות בשבוע. מספר המועסקים ב"עבודת יתר" זינק בשנים האחרונות. מתוך 3.5 מיליון שכירים עובדים ב-2016 - 720 אלף שכירים עבדו 46 שעות או יותר בשבוע - כך עולה ממחקר שערכה ד"ר מירי אנדבלד ממינהל המחקר והתכנון של ביטוח לאומי.

מספרם של השכירים העובדים 60 שעות בשבוע ויותר, מה שמכונה עבודת יתר פלוס, הסתכם ב-200 אלף איש. בקרב העובדים שהם המפרנסים העיקריים במשק הבית עלה מספר עובדי עבודת היתר מכ-37% ב-1991 ל-46% ב-2016.

מדובר במציאות שאינה בריאה. ישראל מככבת כבר שנים בראש רשימת המדינות שבהן עובדים הכי הרבה שעות, ובראש רשימות המדינות בהן האיזון בין עבודה לחיים נמוך. 
אולי מסיבה זאת החליטה הרלב"ד (הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים) למקד את מסע ההסברה השנתי נגד שליחה וקריאה של הודעות במהלך הנהיגה - במנהלים הקוראים לעובדיהם לא לענות.

 

 

אם ב-2018 היו אלה החברים והמשפחה שקראו בפרסומת לאהוביהם "בנהיגה – אל תענה לי. אם זה חשוב – מתקשרים", השנה גויסו לכך מנכ"לים מחברות מובילות במשק. "זמינות. קודם כל זמינות", אומרת דנה לביא, מנכ"לית הדקה ה-90, ומוסיפה: "אין מה לעשות. זה הביזנס".

"זה יכול להיות לילות, שבתות, חגים", אומרת אביה מזרחי מגן, מנכ"לית רשת פתאל ומוסיפה: "את רואה ששלחתי הודעה". איציק בנבנישתי, מנכל פרטנר מציג עצמו כמנהל "קצת קשוח" ואומר: "בחברה כמו שלנו אני מחפש פתרונות בזמן אמת", וכמובן: "למה אתה לא עונה". עימאד תלחמי, יו"ר באבקום סנטרס מצהיר: "כשעובד לא עונה, זאת תקלה". ואילו אבינועם ספיר, מנכ"ל טבע ישראל, אמר: "אני מצפה לזמינות גבוהה חוץ מאשר בנהיגה".

הכל מיועד כדי להגיע למשפט החשוב: "אם זה דחוף, מתקשרים". מדובר במטרה חשובה -  אין על כך עוררין, וברלב"ד גם בחרו באסטרטגיה נכונה. אבל אי אפשר להתעלם מהמסר שהמנהלים שלקחו חלק, מעבירים לעובדיהם ולעובדים הפוטנציאלים שלהם: אצלנו אתם מצופים להיות זמינים כל הזמן, רק לא בנהיגה. אם אתם עם הילדים – אנחנו מצפים שתענו, אם חג, שבת או לילה - אנחנו מצפים שתענו. זמינות, זמינות, זמינות.

אי אפשר להאשים את הרלב"ד בתיאור המציאות, אבל אפשר לתהות למה בחרה להדהד את המסר שלפיו עובד טוב הוא מי שזמין בכל עת, ושעבודה דורשת זמינות של 24/7. מדובר במציאות שלמדינת ישראל אין מה להתגאות בה - בעיקר לאור העובדה ששעות העבודה הארוכות של הישראלים אינן מתבטאות בפריון גבוה. אולי אפילו להפך. כתיבה וקריאה של הודעות טקסט במהלך נהיגה היא סכנת נפשות ומכת מדינה, אבל אסור לשכוח שלפי ארגון הבריאות הבינלאומי גם עבודה הורגת.

הכתבה פורסמה במקור באתר TheMarker