שחיקה היא לחץ כרוני מעבודה, הגורם לתחושת עייפות וחוסר עניין. ולמרות ששחיקה בעבודה היא תופעה נפוצה למדי, היא עלולה להפוך לחמורה ומסוכנת, במיוחד אם היא משפיעה גם על מצב הרוח שלנו מחוץ למשרד. השחיקה לא נגרמת בהכרח רק מעבודה קשה מידי, אלא יכולה לנבוע גם משעמון וממחסור באתגרים.

עובדים שחשים בשחיקה נוטים לאבד את ההנאה שיש בחופש ובזמן פנוי, ואף לפתח הרגלים רעים במהלך סוף השבוע, שגורמים לתחושה עוד יותר גרועה ומתישה במהלך השבוע. אם אתם חשים שאתם סובלים משחיקה, יש כמה דברים שתוכלו לעשות כדי למנוע את התחושות הקשות ולשפר את מצב רוחכם:

 1. אל תתלו את כל תקוותיכם בסופ"ש יש הבדל בין לצפות לסוף השבוע, לבין לחכות לו נואשות ולפנטז עליו. כשאנשים מדברים על "שביזות יום א'" או מהללים את יום חמישי הם נשמעים משעשעים, אבל מה שהם בעצם משדרים זה שהם סובלים מחלק עצום מהחיים שלהם. כשמתחילים לפתח ראיה כזו, של שחור לבן, של טוב ורע, ושל שבוע וסופ"ש, זה רק מעצים את חומרת הבעיה. העבודה הופכת למפלצת ואנחנו לא מצליחים לשלוט באימה שלנו.

מה הפתרון? הכניסו את ההנאה של הסופ"ש לאמצע השבוע. אם סופי השבוע שלכם מלאים במפגשים עם חברים, מנוחה וטיולים, נסו לשלב אותם גם במהלך שבוע העבודה שלכם. צאו לארוחת בוקר עם חברים לפני העבודה, צאו לטיול קטן במהלך הפסקת הצהריים - כל דבר שיחדיר מעט התרגשות ליום-יום שלכם ויעזור לכם לצאת מהבאסה. כשהעבודה שלכם שואבת מכם את כל שמחת החיים אתם צריכים לעשות דברים שיפיחו בכם שמחה. יש פסיכולוגים שממליצים להקיף את עצמכם באנשים מצחיקים, או לנסות דברים חדשים שיעוררו את רוח הסקרנות והתשוקה שלכם. כשאתם מרגישים שהעבודה שלכם לא מספיק מאתגרת אתם תמיד יכולים להוסיף לעצמכם אתגרים מחוץ לעבודה, בין אם בספורט, בהתנדבות, בפרוייקט אומנותי, או כל דבר אחר.

2. תפסיקו להתעסק בעבודה כשאתם לא עובדים

לפעמים אנחנו חייבים לפרוק עצבים, וזה אפילו מרגיש לנו מועיל ומשחרר באותו הרגע. אבל כשמסתכלים לטווח הארוך זה יכול לגרום לנזק. אם אתם רק מתבחבשים בתחושות שלכם ולא מצליחים להשתחרר מהן, ההתעסקות הזו לא מביאה שום תועלת ורק מחמירה את הייאוש.

מה הפתרון? עצרו את עצמכם מלהתלונן ובמקום זאת שאלו את עצמכם "מה אפשר לעשות כדי לפתור את הבעיה הזו?" השאלה הזו מוציאה אתכם מהמעגל האינסופי של התלונות ומאפשרת לכם לנסות לעשות משהו קונקרטי. טענות צריכות להיות הבסיס למציאת פתרון, לא סתם מילים ריקות.

אם אתם מתקשים לחשוב בבהירות על הדברים שאתם עוברים במהלך השבוע נסו לשאול את עצמכם שאלות כמו "מה השגתי השבוע?, לאן התקדמתי? מה דורש שיפור? מאילו אירועים אפשר ללמוד?" עצם ההרהור בשאלות האלו יקנה לכם תחושה של סגירת מעגל, ולא תמשיכו להרהר בהן במהלך כל סוף השבוע באובססיביות.

יומן (צילום: shutterstock, Nadezda Barkova)
פנו ביום-יום שלכם זמן להנאות | צילום: shutterstock, Nadezda Barkova

3. תפסיקו לתת לטכנולוגיה לשלוט בכם

יכול להיות שאתם מרגישים שאתם תמיד בעבודה בגלל שאתם תמיד זמינים בטלפון, אפילו כשאתם בבית. יכול להיות שאתם מסתכלים במייל כל חמש דקות. אבל עצרו לרגע ונסו להבין מאיפה מגיע הצורך הזה להיות זמינים תמיד. בדרך כלל כל זה נובע מהפחד להפסיד משהו חשוב, או מהפחד להישאר מאחור.

מה הפתרון? הציבו לעצמכם ולאחרים גבולות. אם אתם מפחדים לא להיות זמינים בגלל ש"מה יקרה אם יצטרכו אותי?" נסו להבין איך צורת המחשבה הזו יכולה להעצים את תחושת השחיקה והייאוש. אם תלויים בכם העבודה, עצם זה שאתם מאפשרים להם להיות תלויים בכם רק מחמיר את התחושה שאתם לא יכולים להתנתק.

ברגע שתקבעו לעצמכם גבולות תוכלו להציב אותם עבור אחרים. החליטו מתי תהיו זמינים, החליטו מתי לא תהיו זמינים ועמדו בכללים שקבעתם לעצמכם.

4. זכרו ששחיקה היא לא תמיד בשליטתכם, אבל אתם תמיד יכולים לנסות לשנות דברים קטנים

כמובן שהמנהלים מעצבנים, שהדרישות גבוהות ושהדדליינים צפופים, ברור גם שכל אלו הם לא בשליטתכם. אבל אלו גם סימנים מעידים לכך שאולי הגיע הזמן לשנות את מה שלא עובד. כשתצליחו לאתר את הגורם לשחיקה שלכם, תצטרכו להחליט אם העבודה שלכם שווה את המחיר הנפשי שאתם משלמים. יכול להיות שתצטרכו לנהל שיחה עם המנהל שלכם בנוגע לציפיות שלו מכם, או לבצע תכנון מסלול מחדש בנוגע לקריירה שלכם.