תופעת המפעלים שנמצאים בסכנת סגירה או שכבר נסגרו הולכת וגוברת. בהקשר זה רק בשנה האחרונה, ניתן לציין את מפעל "מתג פלסט" שקיבל צו הקפאה זמני, מפעל שימורי "סטארקיסט" שסגר את שעריו וכ- 80 עובדיו פוטרו, "דלתא גליל" - סגרה את המפעל המיתולוגי בגליל וגם שם עשרות עובדים נשארו ללא מענה, מפעלי "טבע" השונים נמצאים בהליכי סגירה ומעל 1,000 עובדיהם נמצאים בסכנת פיטורין, רשת "קו אופ" נמצאת בהליך של צו הקפאת הליכים ומאות עובדים עשויים למצוא עצמם ללא מקום עבודה.

 "קרן מעגלים", שהוקמה על ידי המדינה לטובת עובדים שעוסקים במקצועות שוחקים, הרחיבה לאחרונה את פעילותה ונרתמת גם למען עובדים במפעלים במצוקה, באמצעות קורסי הסבה או שדרוג מקצועי. בימים אלה פועלת הקרן באינטנסיביות לקלוט את עובדי מפעל "אמיליה קוסמטיקס" העומד בפני סגירה, כמו גם הכשרת עובדים במפעלים נוספים בירוחם, לטובת עובדים העומדים בקריטריונים.

 "הבעיה העיקרית היא עבור העובדים המבוגרים יותר, שמתקשים למצוא עבודה חדשה אחרי שפוטרו, בשל גילם" אומרת יפה ויגודסקי יו"ר 'קרן מעגלים'. "כיום קרן מעגלים נותנת לעובדים אלה מענה בתכנית מיוחדת שפיתחנו במיוחד עבור 'מפעלים במצוקה' במטרה לאפשר לעובדים המפוטרים לעבור קורסים של הסבה למקצועות נדרשים כדי שלא ייפלטו ממעגל העבודה ויהוו נטל על משפחתם או המדינה. לשם כך הקרן שינתה את תנאי הקבלה לגיל 45 וכל זאת כדי לאפשר יותר הזדמנויות להיקף עובדים גדול במפעלים אשר מוגדרים "מפעלים במצוקה": "כל מפעל שנמצא בהקפאת הליכים/פירוק מרצון ושלא מרצון/סגירה".

יפה ויגודסקי  (צילום: ריאן פרויס)
יפה ויגודסקי יו"ר 'קרן מעגלים' | צילום: ריאן פרויס

 "קרן מעגלים" הוקמה בשנת 2012 במימון המדינה, ומייסדיה הם הארגונים הכלכליים וההסתדרות הכללית החדשה. הקרן הוקמה לטובת עובדים שעוסקים במקצועות שוחקים, ומעוניינים לעבור מסלול הכשרה, שדרוג, או הסבה במימון מלא של הקרן. הקרן שמה לעצמה למטרה לטפל בבעיות השחיקה בעבודה, ולהוביל מהפיכה חברתית-כלכלית בשוק התעסוקה בישראל. הזכאים לקורס במימון הקרן הם גברים ונשים בגילאי 50 עד שנתיים לפני גיל פרישת חובה, וזאת בתנאי שהם מועסקים לפחות 7 שנים ב”מקצוע שוחק”, או גברים ונשים מתחת לגיל 50 אשר צברו 20 שנות וותק במקצוע שוחק - על פי הקריטריונים שנקבעו על ידי המדינה. עד היום הוכשרו באמצעות הקרן כ-27,000 עובדים. כאמור, בימים אלה, על מנת לתת מענה לבעיית המפוטרים ב"מפעלים במצוקה" נותנת הקרן מענה גם לעובדים אלה.

תחושת סיפוק ונחת גדולה

 טל אוחנה, ראש העיר של ירוחם, אשר מתמודדת בימים אלה עם מאות עובדים מפוטרים, תושבי העיר, מהמפעלים 'אמיליה קוסמטיקס' 'ופיניציה'. "החזון שלי הוא להשיג בירוחם צמיחה כלכלית וחברתית, שהדרך לממשה עוברת בהכשרות מקצועיות מתקדמות כמו אלה שמציעה קרן מעגלים לתושבי העיר" אומרת אוחנה. "קבענו יעד של 500 עובדים מוכשרים עד 2021, וכראש עיר אני חשה אחריות גדולה כלפי התהליך הזה - המבקש לתת כלים להשתלבות תעסוקתית איכותית, למי שלא זכה להם בגיל צעיר יותר" היא מסבירה. "לשם כך, אנו בונים לכל עובד ועובדת, יחד עם אנשי 'קרן מעגלים', תוכנית אישית ומלווים אותם לאורך ההכשרה ועד להגשמת הקריירה. המסר שלי לתושבים הוא החובה והזכות שלנו לגדול ולהתפתח, גם כמבוגרים, אנחנו חייבים זאת לעצמנו וגם לילדים שלנו. יש לי תחושת סיפוק ונחת גדולה לראות את בוגרי ההכשרות מצליחים במקומות העבודה החדשים ואני מודה לשרגא ברוש וליפה ויגודסקי על אהבתם הגדולה לירוחם ואנשיה. אין ספק כי מוביליות חברתית בין-דורית נבנית בכלים אלו, יום יום, שעה, שעה."

על מנת להכשיר את העובדים שפוטרו למקצועות שיש להם דרישה באיזור מגוריהם, פועלת הקרן בצמוד לראשי הערים ומרכז השילטון המקומי. "רק לאחר שאנחנו מבררים את הצרכים המקומיים אנחנו מחליטים איזה קורסי הכשרה לפתוח וזאת על מנת שהעובדים יוכלו להשתלב בעבודה מייד בסיום ההכשרה." אומרת ויגודסקי.

 "שנים עבדתי במפעל "אמיליה קוסמטיקס", אומר שמעון פרץ תושב ירוחם. בזכות הקורס לנהגי אוטובוס שעברתי באמצעות "קרן מעגלים" ובמימון המדינה, רכשתי מונית ואני עובד כעת כעצמאי ומשתכר בכבוד."

 שמעון ורבים אחרים כמותו, קבלו הזדמנות שנייה לקריירה חדשה, באמצעות הקרן, הזדמנות זו אפשרה להם להשאר במעגל העבודה להמשיך ולהתקיים בכבוד, חלקם אפילו לאחר גיל הפרישה.