"מדעים" היא כותרת כוללת למגוון רחב של תחומים. כשאומרים מדעים מתייחסי לרוב למדעים המדוייקים (בניגוד למדעי החברה או מדעי הרוח). המשותף לכל תחומי הלימוד המדעיים הוא העיסוק באיסוף ובחקר נתונים. מדעים מדויקים, כשמם כן הם - מדויקים ועוסקים בחומרים, בתופעות ובמודלים שניתן למדוד ולהוכיח באופן מדוייק, ופחות בתאוריות. תחומי המדעים המרכזיים הם מעולמות המתמטיקה, הפיזיקה, הביולוגיה והכימיה. מי שילמד מדעים מדויקים יוכל להשתלב במגוון תחומים, לרוב בתפקידים הכוללים מחקר ופיתוח.

מה לומדים?

הקורסים שילמדו בתואר במדעים תלויים כמובן בתחום הספציפי, אבל לרוב יכלולו קורסי בסיס בתחומי מדעים שונים כמו מתמטיקה ופיזיקה, לימוד איסוף נתונים ושיטות מחקר, כולל סטטיסטיקה והסתברות - הנלמדים כמעט בכל תואר אקדמי - קורסים בסיסיים במחשבים וקורסים של התנסות מעשית שהתרחשו במעבדות ויכללו ניסויים ואיסוף נתונים.

מסלולי לימוד מובילים:

כימיה, הנדסה כימית, הנדסה גרעינית, ביולוגיה, מתמטיקה, סטטיסטיקה, פיזיקה, קוגניציה ומדעי המוח, מדעי המחשב, מדעי הטבע, גנטיקה, אסטרונומיה, אסטרופיזיקה, תורת המשחקים, ננוטכנולוגיה, ביו-כימיה וביו-רפואה.

עדיין מתלבטים באיזה מסלול הכי מתאים לכם ללמוד? Leap, הכלי החכם לבחירת מסלול קריירה בהתאמה אישית יעזור לכם להחליט.

תנאי קבלה:

תנאי הקבלה לתואר ראשון במדעים מדויקים משתנים בהתאם למוסד הלימודים בו תרצו ללמוד ובהתאם לתחום ההתמחות הספציפי. באופן כלל ניתן לומר כי תנאי הסף לקבלה לתואר באוניברסיטאות גבוהים יותר מאשר במכללות. תנאים נפוצים לקבלה לתואר ראשון במדעים במוסדות השונים הם ממוצע פסיכומטרי של 650 ומעלה וכן בגרות מלאה, הכוללת לימודים של לפחות 4 יחידות מתמטיקה. בנוסף ידרש לרוב ציון בגרות ממוצע העולה על 85 וכן פטור מאנגלית אותו תוכלו להשיג באמצעות ציון גבוה בחלק האנגלית בפסיכומטרי, באמצעות מבחן אמיר או על ידי קורס שתעברו בשנת הלימודים הראשונה.

איפה עובדים?

העבודה של בוגרי רוב תחומי המדעים היא בעיקר במחקר. בהתאם לתחום הלימודים, יוכלו בוגרי התואר הראשון במדעים מדוייקים להשתלב במגוון חברות בתעשייה במשרות מחקר ופיתוח. כך למשל יוכל מי שלמד כימיה, לפנות למעבדות תעשייתיות, חברות תרופות ועוד, מי שלמד ביולוגיה יוכל לפנות לחברות מזון וחברות קומסטיקה. בנוסף, לכל תחומי המדעים יש ביקוש רב בתעשיות שונות, בהייטק ואפילו במערכות הביטחון ובחברות ממשלתיות.

הביקוש לבוגרי מדעים מדוייקים הוא גבוה במיוחד ועולה ככל שהטכנולוגיה מתפתחת, והם יכולים להשתלב כמעט בכל תחום בשוק העבודה החל בחינוך וכלה בהייטק. בשל הביקוש הרב, מי שיתמיד וימשיך גם לתואר שני בתחום ויתמקצע במחקר, יבטיח לעצמו שילוב קל אפילו יותר בתחום העבודה וכן שכר גבוה.

שכר צפוי:

בהתאם למגוון המקצועות הרחב שהשם מדעים מדוייקים מאגד תחתיו, כך גם אפשרויות התעסוקה וטווחי השכר רחבים מאוד - כך לדוגמה מי שלמדו כימיה או ביולוגיה יאלצו להסתפק לרוב בשכר התחלתי ממוצע למדי של 7,500 עד 9,000 שקלים, אך בהחלט יוכלו להתקדם עם השנים בדרגות השכר ולהשתכר גם בכ-20 אלף ש"ח לחודש במעמד של מנהלים או בכירים; סטטיסטיקאים יתחילו במשכורת הנעות סביב 10,000 ש"ח ועם השנים והוותק יוכלו להגיע לכ-15,000 ש"ח; פיזיקאים לעומת זאת, יוכלו לקבל כבר בתור שכר התחלתי מעל ל-16,000 שקלים, ועם השנים תעלה משכורתם לכ-24 אלף ש"ח לבעל ותק של מעל 5 שנים ואפילו ללמעלה מ-30 אלף שקלים לאלו שיגיעו לתפקידים ניהוליים בכירים.

עם זאת, במקום הראשון בדרגות השכר ההתחלתיות של המדעים המדוייקים נמצאים ללא ספק מדעי המחשב, עם מגוון רחב של אפשרויות תעסוקה בתחומי החומרה והתוכנה, בהם משכורת התחלתית הנעה לרוב בין 15 ל-20 אלף שקלים, עם אפשרויות טיפוס דומות לאלו של הפיזקאים בדרגות השכר עד לשכר בכירים ומנהלים של 30 אלף שקלים בממוצע.

*נתוני השכר המוצגים מבוססים על מחקרים שונים, אולם ישנם משתנים נוספים רבים שמשפיעים על שכר העובד. הנתונים המוצגים מאפשרים הערכה גסה בלבד לנתוני השכר בכל תחום. הנתונים והמידע נבדקו ונתקבלו מחברת TACK אסטרטגיות צמיחה.