ידיים אוחזות אחת בשנייה (צילום: jupiter images)
איך תמצאו את האחד שיקח אתכם יד ביד? | צילום: jupiter images

נניח שאתם תקועים בצומת דרכים, מבולבלים, מתלבטים, לא מבסוטים מהחיים. שמעתם שבדיוק למצבים כאלה יש שיטה שנקראת "אימון אישי", והחלטתם לתת לזה צ'אנס. עכשיו אתם רק צריכים למצוא מאמן. אם ניסיתם לחפש לאחרונה קואוצ'ר, בטח כבר הבנתם שהרבה יותר קל לנווט ביערות האמזונס בלי מצפן. כשהשוק מוצף במאות קואוצ'רים, וכולל גם את שולה הספרית ומוטק'ה מדוכן הפלאפל, די ברור שהתחום נפרץ ללא גבולות. המדריך שלפניכם נועד לעשות לכם סדר בבלגן, או בשפת הקואוצ'ינג: לאמן אתכם לקראת האימון.

שלב ראשון: הגדרת המטרה

כאמור, אתם מבולבלים, מתלבטים ולא מבסוטים מהחיים, ובכל זאת - נסו להבין מה המטרה שלכם, או לפחות על איזה תחום אתם רוצים לעבוד. כמעט בכל נישה תמצאו אימון מתאים: אם נמאס לכם לישון באלכסון, סביר להניח שאתם זקוקים לאימון בזוגיות; אם אתם חייבים שינוי בקריירה, מתאים לכם אימון עסקי; אם אתם נאבקים בדיאטה, לכו על אימון להפחתה במשקל; ואם הביטחון העצמי שלכם שואף לאפס, יש גם אימון לאסרטיביות.

שלב שני: גישושים

א'. שלחו אימייל לרשימת התפוצה שלכם וספרו שאתם מחפשים קואוצ'ר מעולה. ייתכן שחלק מהחברים שלכם הולכים בעצם לקואוצ'ר או שמעו על מאמנים טובים. הם גם מכירים אתכם מקרוב ובטח מבינים די טוב את הצרכים שלכם. אל תשכחו לציין באיזה תחום של אימון אתם מעוניינים, אחרת זה כמו לחפש עבודה בלי להתייחס לסוג התפקיד.

ב'. אם שיטת חבר מביא חבר לא נשאה פירות, או שאין לכם חברים (קורה), אין מנוס מפניה לעזרת גוגל. שימו לב – השתמשו במילות חיפוש לפי המטרות שהצבתם לעצמכם, לפי תחום התמחות ואיזור גיאוגרפי. אם תכתבו "אימון" או "אימון אישי", תקבלו יותר תוצאות מ"יודה ונינט".

שלב שלישי: תחקיר

כמעט לכל מאמן יש היום אתר באינטרנט. בקרו שם ובדקו אם אתם מתחברים לתכנים ולסגנון. נסו להבין, מעבר לתכנים השיווקיים, מיהו הבנאדם שעומד מאחורי האתר ומה מייחד אותו ממאמנים אחרים. האם יש בו משהו אמיתי שמדבר אליכם? האם הוא קלישאתי ורעשני או מכובד ומזמין? התרשמו גם ממכתבי ההמלצה שכתבו למאמן לקוחותיו הקודמים. אם יש לכם הרגשה טובה לגביו, רצוי להתקדם הלאה, להיכרות אישית. שיחת טלפון היא מסנן לא רע, אבל אין כמו פגישה פנים מול פנים.

שלב רביעי: מבחן התאמה

בין אם הגעתם אליו דרך חברים ובין אם שלפתם אותו הרגע מגוגל, הגיע הזמן לבדוק אם הקואוצ'ר הזה מתאים לכם. הנה רשימת הנקודות שרצוי לבחון בשיחה עם המאמן:

אישיות - האם הוא קשוב או מרוכז בעצמו? יוצר תחושת נוחות וביטחון או מתנשא וממהר לייעץ? בקשו ממנו לספר על עצמו, על התהליך שעבר בחייו והתרשמו מגישתו לחיים. שימו לב להתנהגות שלו: האם הוא מגיע בזמן לפגישה, איך הוא מתייחס למלצר בבית הקפה, האם הוא מכבד אתכם.
יש מאמנים בעלי גישה קשוחה וצבאית, ולעומתם מאמנים בעלי גישה רכה יותר. גם מידת הפרקטיות משתנה בין המאמנים השונים. כל אחד יודע באיזו סביבה הוא מרגיש הכי בנוח, אבל אם אתם לא בטוחים, כדאי ומקובל לראיין מספר מאמנים, עד שתמצאו את זה שמתאים לכם.

מקצועיות - משימת המאמן אינה לחוות את דעתו על סיפור חייכם אלא לדובב אתכם בשאלות שינחו אתכם קדימה. התרשמו מכושר הניהול שלו את הפגישה מההתחלה ועד הסוף. בררו האם הוא ממשיך להתאמן בעצמו - זהו אחד הפרמטרים לכך שהוא מתקדם בתחום ולא קופא על שמריו.

מאמנת מגישה שאלונים (צילום: jupiter images)
ויש לי גם מכתב המלצה מאלון גל | צילום: jupiter images

הכשרה - בררו באיזה בית ספר למד המאמן שלכם, מה כוללת תוכנית הלימודים (ההכשרה המינימלית המקובלת היא 100 שעות אקדמיות), כמה זמן היא קיימת, האם הוא עבר סטאז' והאם יש לו תעודות. בדקו גם מי היה סגל המרצים בבית הספר והאם היה מיון לתוכנית או שכל מי ששילם כסף התקבל.

השכלה אקדמית - אמנם מקצוע האימון אינו מחייב תואר אקדמי, אבל כדאי לבדוק אם למאמן יש לפחות תואר ראשון ובאיזה תחום. תואר אקדמי אינו ערובה לאיכות המאמן, אבל הוא יכול להיות סימן ליכולתו ולמוטיבציה שלו כאדם, או במילים אחרות: מה הוא עשה בחיים שלו. בחלק מהמקרים יכול התואר להצביע גם על כישורים ספציפיים שחשובים לכם אצל המאמן. כך לדוגמא, אם מטרת האימון שלכם היא עסקית, תרצו מאמן שיש לו רקע והבנה בתחום.

המלצות - בקשו טלפונים של מתאמנים שעבדו בחברת המאמן. בררו איתם אם הם הרגישו בנוח במהלך התהליך, אם המאמן היה הגון וקשוב, אם הוא היה ישר ואמין ואם הוא היה זמין עבורם גם מחוץ לפגישות האימון. כאמור, חברים ומכרים הם בהחלט מקור מהימן לקבלת תמונה בהירה על איכות האימון, גישתו של המאמן, התקשורת איתו והתוצאה הסופית. עם זאת, זכרו שאתם מחפשים את המאמן המתאים ביותר לכם, לא להם.

שלב חמישי: המספרים

אורך האימון וזמן הפגישה משתנים ממאמן למאמן. עלות האימון היא כבר עניין גמיש הרבה יותר. כשאתם נפגשים עם המאמן הפוטנציאלי, חשוב שתתאמו ציפיות.

תקופת האימון - כשלושה חודשים, 12 פגישות, אחת לשבוע, כאשר רוב המאמנים מאפשרים להאריך את האימון לשלושה חודשים נוספים בכל פעם. 

משך הפגישה - בין שעה לשעה וחצי, ובכל מקרה לא פחות משעה.
מקובל שבין פגישה לפגישה המתאמן מתייעץ עם המאמן בטלפון או במייל. עם זאת, יש מאמנים שמטילים וטו על העניין או מצמצמים אותו לעדכונים קצרים וממוקדים בלבד. אם נוח לכם יותר שרוב הפגישות יתקיימו בטלפון או באמצעות האינטרנט, חפשו מלכתחילה קואוצ'ר שעובד בשיטות הללו.

מחירים - החל מ-100 ש"ח ועד למעלה מ-300$ לפגישה. תלוי בקרדיט, בניסיון ובהכשרה של המאמן. קואוצ'ר מתחיל שעדיין צובר לקוחות יגבה את הסכום המינימלי. קואוצ'ר בעל הכשרה נוספת (למשל: פסיכולוג) יגבה סכום גבוה יותר ממי שלמד רק קואוצ'ינג. תעריף של למעלה מ-1,000 ש"ח לשעה הוא בדרך כלל פריווילגיה של קואוצ'רים בעלי מעמד, כמו טל רונן שמאמן את שרי אריסון או דורון ליבשטיין, הקואוצ'ר של אילן שילוח (מקאן-אריקסון). סכומים מקסימליים יגבו גם קואוצ'רים-סלבס כמו אלון גל, וכן מאמנים עסקיים למנכ"לים שהחברה מממנת להם את האימון.
מה שחשוב לזכור הוא שהמחיר לא מעיד בהכרח על איכות המאמן. מצד שני, הוא עשוי להצביע על וותק, מוניטין והכשרה. בכל מקרה, מומלץ לבדוק מה עומד מאחורי המחיר והאם הוא רלוונטי עבורכם.

עברתם אימון אישי? תנו לנו את הטיפ שלכם למציאת מאמן

סייעו בהכנת הכתבה:
עופר אטד, מאמן אישי ועסקי המתמחה באימון לחיים בריאים
ליאת רבה, מאמנת אישית ועסקית, מנכ"ל מרכז Comeet

>> קואוצ'ינג: כך תגשימו חלומות
>> סדנת קואוצ'ינג משרדי