גוף אישה בסריג לבן מחזיקה קופסת מתנה כחולה עטופה ב
נתינה לאחרים – מתנה גם לעצמנו | צילום:
לפעמים נדמה לנו שערכי המוסר שעליהם חונכנו, ערכים עליוניים כמו אכפתיות כלפי אחרים ועזרה לזולת, מתנגשים עם אורח החיים הקפיטליסטי, התחרותי, של דאגה בראש ובראשונה לעצמנו. בדיוק השבוע, שבו נתבקשנו כולנו לתרום לעמותת עזר מציון בעבור שני ילדים חולים, כדאי שנדע שנתינה משרתת גם את הנותן, לא רק את המקבל - ובגדול. 

מחקרים בפסיכולוגיה חיובית מצאו קשר דו-כיווני בין נתינה לזולת לבין אושר. קודם כל, אנשים שמחים מוכנים יותר לתת ולעזור לאחרים. בניסוי אחד, החוקרים פיזרו מטבעות בתאי טלפון ציבוריים. האנשים שמצאו אותם ונתקלו אחר כך במישהו ש"במקרה" הפיל חבילה, היו נדיבים ומוכנים לעזור הרבה יותר מאנשים שלא מצאו מטבעות. גם בניסויים אחרים, בהם שימחו אנשים על ידי עוגיות או סוכריות, ניצחון במשחקי וידיאו או התבוננות בתמונות משמחות, התוצאה תמיד הראתה שאנשים שמחים נדיבים ועוזרים יותר מאלה שלא היתה להם סיבה מיוחדת לשמוח.

ומה לגבי הקשר ההפוך? האם נדיבות ונתינה לזולת משפרת את אושרנו?
מסתבר שכן. במחקר שנערך לאורך שנים ועקב אחרי אלפי מתנדבים, נמצא שכאשר אנשים הגבירו את עבודת ההתנדבות שלהם, כל המדדים של אושר ורווחה עלו גם אצלם. במיוחד מרוויחים מכך קשישים: אצלם גם הבריאות משתפרת ואפילו תוחלת החיים עולה.

איך אפשר להבין זאת?
יש כמה סיבות לכך שעשייה התנדבותית משפיעה בצורה כל כך חיובית על האושר ואפילו על הבריאות. ראשית, התנדבות מאפשרת לנו לצאת מעצמנו, להרחיב את הרשת החברתית וליצור לעצמנו קהילה – הגורם הכי חשוב להגברת האושר. שנית, עשייה למען הזולת מאפשרת לנו להרגיש את יכולותינו ולזכור שיש לנו שליטה בגורלנו וזה גורם מאד משמעותי באושר. שלישית, עצם זה שאני יכול לתת לאחרים אומר שיש לי מה לתת ומחזק את תחושת השפע והעושר הפנימי שלי. וכן, זה גם מחזק את תחושת המשמעות והטעם בחיינו ואין דבר חשוב מזה.

אז איך אנו יכולים להתחיל לתת מעצמנו?
אין פשוט מזה. לפעמים אנו מכירים באופן אישי מישהו שזקוק לעזרה ותמיכה, כמו שכן קשיש ובודד שישמח לביקור ושיחה מדי פעם, או אם חד-הורית שתעריך מאד אם תבואו לשחק עם הילד ולפנות לה זמן.

אפשר גם לפנות לארגון שעוסק במטרה הקרובה לליבכם ולברר כיצד תוכלו לתרום בעשייה, לאו דווקא בכסף. אם קשה לכם לחשוב על כיוון, הנה פורטל התנדבות בישראל שמרכז אינפורמציה על מאות גופים התנדבותיים בארץ. שם ודאי תוכלו למצוא מטרה אחת שתחמם לכם את הלב.

עצה חשובה: הכל במידה. שאלו את עצמכם כמה זמן ואנרגיה אתם מסוגלים להשקיע מבלי שהדבר יכביד עליכם מדי. גם אם תעשו מעט זה עשוי להיות מאוד משמעותי הן למקבל והן לנותן. נסו לעקוב אחרי ההרגשה ומצב הרוח בעקבות הנתינה, ואני מבטיחה לכם שמפלס האושר האישי שלכם יעלה.

לאתר הבית של הפסיכולוגית איריס רילוב