תה תפוחים (צילום: mako)
סערה בכוס תה ירוק | צילום: mako

בניגוד למה שאתם אולי חושבים, עלי נענע בכוס מים חמים זה לא תה ירוק. גם חליטת לואיזה, מרווה, גרניום לימוני או תערובת של כולם ביחד לא ממש נופלות תחת ההגדרה החמקמקה הזו. זה נשמע מוזר אבל למעשה, הדבר הכי קרוב לתה ירוק שאתם מכירים הוא דווקא המשקה ההסתדרותי החום ההוא, שכל אחד מכם יכול להפיק בבית מתיון רגיל לחלוטין. כי בדיוק כמו התה המוכר אליו כולנו רגילים, גם תה ירוק עשוי אך ורק מעלים של שיח התה. אז מה משאיר דווקא את עלעליו ירוקים? העובדה שהם לא עברו תהליכי תסיסה וחמצון, זה הכל.

ההבדל אמנם קטן, אבל מאוד משמעותי: התה הירוק מכיל נוגדי חמצון, כלומר חומרים המעכבים את תהליך הבלאי וההזדקנות בגופנו. יש המכנים את התה הירוק מלך צמחי המרפא, והוא אפילו מוכר כמשקה לאומי בסין וביפן. מניסיון אישי של שנים אוכל להעיד שהוא מרענן, מחזק, מועיל לריכוז, נהדר אחרי ארוחה כבדה ומשרה תחושה נעימה של בריאות.

מחקרים רבים נערכו על התה הירוק, חלקם אף גילו שיש לו תכונות אנטי סרטניות, אנטי זיהומיות, וכי הוא מחזק את מערכת החיסון, טוב לדלקות חניכיים ומעיים, מפחית כולסטרול ויתר לחץ דם, מרגיע, מטפל באקנה, ומועיל במניעת סוכרת.

קל מאוד להשיג בחנויות תה ירוק בכל מיני גרסאות, כולל בתיונים ובשילוב עם צמחים וטעמים שונים.
מה כדאי או לא כדאי לעשות איתו? הנה כמה המלצות:

1. קנו תה ירוק בתפזורת, או של ויסוצקי או סוג יפני אקסלוסיבי, שגם יעלה בהתאם. מלאו ספל במים רותחים והשליכו פנימה כמות קטנה של עלעלים (בערך 6-12). כסו את הכוס למשך כמה דקות עד שהעלעלים ישקעו.

2. שושלות סיניות עתיקות עלולות להתהפך בקבריהן אם תוסיפו סוכר למשקה. התייחסו לתה הירוק כאל משקה שלא אמור להיות מתוק, כשם שבירה לבנה איננה מתוקה.

3. חוויית הלגימה של התה הירוק היא מעניינת. הוא לא ערב לחיך כמו שהוא נעים בגרון - כשבולעים אותו מתקבלת תחושה נעימה במורד הושט. התחושה אינה חזקה אלא מעודנת וצריך מעט ריכוז כדי להתחבר אליה, אבל היא בהחלט שווה את זה.

4. רוצים להרגיש את השפעתו של התה הירוק וליהנות מיתרונותיו הבריאותיים? שתו מינימום 5 כוסות במהלך היום, ורצוי הרבה יותר.

5. עקב החומרים המעוררים שבתה הירוק, לא מומלץ ללגום אותו לפני השינה. יש אפילו מעטים שחומרים אלה יוצרים אצלם חרדתיוּת כזו או אחרת, כך שכדאי לשים לב לאיך שהתה משפיע עליכם. לבריאות.

אורי אלישר הוא מטפל ומורה לרפואה סינית ושיאצו, המנהל המקצועי שלמרכז נועה לרפואה משלימה