זוג מציץ מבעד לשמיכה על מיטה לבנה (צילום: jupiter images)
כל לילה - קאשארל | צילום: jupiter images

האם פעם עלה בדעתכם שיש קשר בין חלומות, או סיוטים רחמנא לצלן, לריח בחדר השינה? כמובן שלא. אבל מחקר גרמני חדש טוען שזה נכון: הריחות שאנחנו מריחים בזמן השינה משפיעים באופן דרמטי על אופי החלומות שלנו. 

החוקרים הגרמנים בחנו קבוצת נבדקים שהריחו בשנתם חומרים מסריחים, למשל ביצים סרוחות, ולעומתם נבדקים שהריחו ריחות חיובים ונעימים כמו ריח של ורדים. כשהנבדקים התעוררו משנתם תועדו תגובותיהם והתגלה שאופי החלומות היה ברובו שלילי לנבדקים שהריחו ריח שלילי, וחיובי לנבדקים שספגו ריחות נעימים. זו הפעם הראשונה, אגב, שבה נמצא קשר כלשהו בין חוש הריח לחלומות.

"לריח אכן יכולה להיות השפעה חזקה", מאשרת מפענחת החלומות דפנה ביסמוט. "ברגע שאנחנו מצליחים לשלוט על המציאות שלנו לפני השינה, בין אם זה באמצעות ריחות מתוקים, הדמיה חיובית או אפילו תפילות מחזקות – אנחנו יוצרים מציאות של רוגע בשינה. בנוסף, כשהגוף חוזר למצב של ערות הוא יישאר עם אותה מציאות רגועה וחיובית, משום שתת המודע משפיע על המודע שלנו ועוזר לנו לקום בבוקר בהרגשה חיובית".

גם הנטורופתית שרית דגן-רבינר מאמינה שלריחות יש תפקיד מרכזי בחלומות: "זה עניין כימי לחלוטין, הריח מצליח לעבור את מחסומי הגוף והמוח שלנו ((body brain barrier . באופן אישי הייתי ממליצה ללכת על שילוב שיבטיח שינה נינוחה וישפיע, בעקיפין, על אופי החלומות: אמבט שמנים עם ריחות מרגיעים כמו לבנדר או לימון, ארוחה לא כבדה מדי לפני השינה, חליטות מרגיעות בטעם פסיפלורה או לואיזה – הכל ביחד יכול להתחבר לדבר הנכון". חלומות מבושמים.