שמנמוד (צילום: Weekend Images Inc., Istock)
מי רוצה ביס? | צילום: Weekend Images Inc., Istock
עכשיו זה רשמי: תינוקות עגלגלים באמת שמחים יותר. כך לפחות טוען מחקר חדש שהתפרסם השבוע בכתב העת Biological Psychiatry. צוות חוקרים בריטי-קנדי גילה שתינוקות בעלי משקל נמוך נוטים לסבול בחייהם הבוגרים מדיכאון וחרדה בשיעור גבוה בהרבה מילודים עגלגלים. גם קצב ההתפתחות המוטורית של ילודים קלי משקל הינו איטי ביחס לבני גילם.

המחקר, שנמשך לאורך 40 השנה האחרונות, כלל 4,600 נבדקים שנולדו בבריטניה בשנת 1946 ואובחנו כסובלים מדיכאון וחרדה ממושכים. החוקרים שללו כל גורם זר שעלול להטות את תוצאות המחקר, כגון ילדות קשה, עוני ותזונה לקויה. ראש צוות המחקר, ד"ר איאן קולמן מאוניברסיטת קיימברידג', סיפר לרשת ה-BBC שמשקל נמוך בקרב ילודים מהווה, במקרים רבים, עדות לקיומו של מתח תוך רחמי המשפיע על בריאותו הנפשית והגופנית של העובר. "כשהאם סובלת מלחץ נפשי, כמות הדם המגיעה אל הרחם הינה מוגבלת, העובר מקבל פחות מזון וכתוצאה מכך לא צובר די משקל. בנוסף, מוחו של העובר מושפע מהורמונים המופרשים מגופה של האם במצבי מתח ועוברים אליו דרך השליה".

לטענת ד"ר קולמן, ממצאי המחקר מוכיחים את עצמם גם במקרים קלים של דיכאון וחרדה. לעומת זאת, תינוקות "כבדים" הינם בעלי סיכוי גבוה ליהנות בבגרותם מבריאות נפשית תקינה. "למחקר יש מסר ברור אחד", אומר ד"ר קולמן, "החברה צריכה לסייע לנשים הרות להישאר רגועות ולהימנע ממצבי לחץ במהלך ההיריון".

ד"ר וירג'יניה בקט, דוברת ה"רויאל קולג'" למיילדות וגניקולוגיה, הגיבה בספקנות לממצאי המחקר: "קשה לקבוע ממצאים חד משמעית כאשר יש כל כך הרבה גורמים לדיכאון וחרדה, כמו גם למשקל הילוד. בכל מקרה, אני מסכימה שחשוב לדאוג לנשים הרות, מכיוון שמצב בריאותן הנפשית משפיע על הצאצאים יותר מכפי שניתן לשער".