כמעט כל אחד מאיתנו מבלה חלק מהחורף במטחי האפצ'י מייגעים, אז במקום להתבאס ולחכות שיעבור לבד בואו ללמוד כמה שיטות לחיסול הצטננות: החל ממרקים חמים של אמא, ויטמינים ושמן אורנים, ועד לשטיפת סינוסים במים ומלח, חליטת ג'ינגר ורשימת תבלינים סינים לסוגי הצטננות שונים. בואו לנשום לרווחה.

רפואה אסיאתית: תסניפו מי מלח

אישה בלונדינית מקנחת את האף (צילום: Luis Pedrosa, Istock)
ג'ינג'ר ניסית? | צילום: Luis Pedrosa, Istock

גיא אהרונסון ממליץ: לשטוף את הסינוסים במים ומלח

שטיפת סינוסים היא שיטה הודית עתיקה שמוכיחה את עצמה כבר אלפי שנים. בזמן הצטננות, כשהאף נוזל, שטיפת הסינוסים עוזרת לייבש את הנזלת ולפתוח את מערות האף.

אז בואו נעשה את זה פשוט וקל: קחו כוס מים ורבע כפית מלח (עדיף מלח אטלנטי או אורגני אחר). המיסו את המלח בכוס המים ובאמצעות טפטפת או מזרק (נטול מחט, כמובן) הזליפו את המים המומלחים אל תוך הנחיריים והעבירו אותם אל חלל הפה ע"י הטיית הראש לאחור. לאחר שעשיתם זאת, אל תבלעו את המים אלא פשוט תירקו אותם לכיור. אם תקפידו על היגיינת הסינוסים שלכם לאורך כל השנה, תחלו לעיתים נדירות

מומלץ גם להשתמש בצמח הג'ינג'ר, שלפי הרפואה הסינית, ניחן בתכונות ריפוי רבות וחשובות. קחו שורש ג'ינג'ר וגרדו אותו בעזרת פומפייה. הוסיפו אותו לכוס תה או למים רותחים והקפידו לשתות לאורך כל היום. הג'ינג'ר מחמם ומייזע את הגוף ועוזר למערכת החיסון שלכם להלחם במחלה.

נתורופתיה: תאכלו מרק

ד"ר אתי נחשון מציעה: מרקים, ויטמינים ושמן אורנים

כשאנחנו מצוננים, מערכת החיסון שלנו נחלשת. כדי לחזק אותה, קודם כל נעבור לתזונת חורף. זה אומר: אוכל חם כמו מרקים ותבשילים ביתיים. מומלץ לוותר על מוצרי חלב כי הם קרים ומקררים את הגוף. כנ"ל לגבי מזונות יוצרי ליחה כמו כריכים, מתוקים ובצקים למיניהם.

ויטמינים – לקחת ויטמין סי (מקסימום 500 מיליגרם ביום), פרופוליס ואכינציאה, אבל לא להגזים איתם. ויטמינים בכמות מתאימה עוזרים למערכת החיסון לייצר תאים לבנים שמגנים על הגוף, אבל כמות עודפת מתישה את המערכת וזה לא טוב.

כדי לפתוח את דרכי הנשימה, נשתמש בשמן אורנים אתרי, שעשוי ממחטי אורנים. אפשר לטפטף מעט ממנו על הכרית, להפיץ אותו בחדר באמצעות מבער שמנים או להניח במכשיר אדים למשך כל הלילה.

רפואה סינית: שתו חליטת ג'ינג'ר ובצל

דודי פרלה מאבחן: תרופות שונות לשני סוגי הצטננויות

הרפואה הסינית מבחינה בין שני סוגים עיקריים של צינון: רוח קרה ורוח חמה: רוח קרה מאופיינת בנזלת שקופה בהירה ומימית, התעטשויות, רתיעה מקור, צמרמורות, כאבי ראש וכאבי שרירים. במצב זה מומלץ להרבות בתבלינים ומזונות בעלי טעם חריף ואנרגיה מחממת שיגרמו לכם להזיע, כמו: בצל, בצל ירוק, ג'ינג'ר טרי, קינמון, עלי חרדל, פלפל שחור, פלפל חריף, ציפורן, חזרת. כמו כן, מומלץ לשתות כוס מים שהורתחו עם 3-4 פרוסות ג'ינג'ר טרי, 3-4 פרוסות מהחלק הלבן של הבצל הירוק ומעט סוכר חום.

רוח חמה מאופיינת בחום, כאבי גרון, נזלת צהובה וצמיגית, כאבי ראש, שקדים נפוחים והזעה קלה. במצב זה יש להשתמש בתבלינים ומזונות בעלי טעם חריף ואנרגיה מקררת, כמו: נענע, מנטה, צנון, שורש קודזו. פורמולת צמחים סינית מצוינת למצב זה: yin qiao san (להשיג בחנות לצמחי מרפא סיניים).

כאשר ההצטננות "עוברת פנימה" והופכת לשיעול המלווה בליחה צהובה, ניתן להרגיע את הגוף עם סירופ מצוין המורכב מכף דבש מעורבבת עם חתיכות בצל קטנות שהושארו בכלי סגור למשך לילה שלם.

יש לכם טיפים משלכם? שתפו אותנו

למשולש הקודם: איך מטפלים בכאבי פרקים?
>> לכל המשולשים במדור