אין תמונה
לא חשוב איזה, העיקר שתהיה תקינה. מזוזות

היא נמצאת על כל משקוף, חלקנו כלל לא מבחינים בה, חלקנו מנשקים אותה באדיקות, אבל רבים מאיתנו בכלל לא יודעים מה יש בתוכה ולמה היא נועדה. האם המזוזה באמת שומרת על הבית? מה המשמעות שלה? ובשביל מה היא צריכה את הנשיקות שלנו?

"כשאדם מאמין במה שכתוב בתורה - רק אז אפשר להתחיל לדבר איתו על מזוזה", פותח הרב יפתח סופר. הרי עבור אדם שלא מאמין, מזוזה היא בסך הכל קלף שעליו כתובות פרשיות התורה, או מקסימום סמל יהודי עלום. אבל האדם המאמין מבין שמדובר בדבר בעל השפעה רחבה על דיירי הבית ובכלל.

"לפי תורת הקבלה בכל בית, ובפרט בבתים של יהודים, ישנם יצורים רוחניים הנקראים 'מזיקים', שרוצים להזיק לבית וליושביו. כדי שתהיה שמירה על הבית - שמים מזוזה", מסביר הרב סופר. "אני מכיר באופן אישי אינספור סיפורים על מקרים שבהם אות אחת במזוזה לא הייתה במקום - והדבר גרם לבעיות שונות בבית. אני מכיר אדם שהיה מאוד עצוב במשך תקופה ארוכה, ולא הבין למה יש בו מידה כזו של עצבות לא מוסברת. הוא לקח את המזוזה לבדיקה, ואחרי שפתחו אותה גילו טעות. במקום הפסוק 'ונתתי עשב בשדך' היה כתוב 'ונתתי עצב בשדך'".

כמו נורת אזהרה בלוח השעונים

איך זה שלשינוי כל כך קטן, של אות אחת, יש כזו השפעה עצומה?
"קודם הקב"ה שולח איתותים, ואז האדם צריך לבדוק את המעשים שלו, את המזוזות ואת כל מה שסובב אותו – זה כמו נורת אזהרה בלוח השעונים באוטו. למה כל שינוי קטן יכול לפסול את המזוזה? זה כמו שניקח מהנדס שבסך הכל שינה קצת את הקווים בשרטוט, ובסוף הבניין יצא עקום. הוא יגיד 'אז מה, החליקה לי היד והקו קצת עקום'. חוץ מזה, אפשר לומר שיש דברים שאנחנו לא מבינים, והמזוזה היא אחד מהם. טעות אחת של הסופר, או רטיבות שנכנסת בפנים ומורחת טיפה את הכתב, יוצרים מבחינה רוחנית מציאות שבה המזוזה פסולה, וכך בעצם אין הגנה על הבית – וזה גם ביטול מצוות עשה חשובה מאוד".

הרב יצחק גבאי מדגיש שאין הכוונה לשמירה הרמטית שמגנה גם מפני גנבים, למשל – למרות שגם במישור הזה יש למזוזה השפעה: "המשמעות היא בעיקר שמירה ממזיקים חיצוניים שמסתובבים בעולם. בוא נקרא לזה אנרגיות שליליות. הן יכולות להשפיע על האדם במחשבה, בדיבור ובמעשה. אדם יכול לקום בבוקר עם עצבות וסתם אנרגיה שלילית, כביכול בלי סיבה נראית לעין. המזוזה מרחיקה את האנרגיות האלה".

מעבר לשמירה מפני מזיקים, מה עוד התפקיד של המזוזה?
"הרמב"ם כותב ששמים מזוזה בכניסה על מנת שהאדם יזכור באופן טבעי שהקב"ה נמצא איתו בכל מקום", מסביר הרב סופר. "הרי בדרך כלל האדם מתנהג יפה ברחוב כי אנשים רואים אותו. הבעיות מתחילות כשהוא נמצא במקומות נסתרים, בחדרי חדרים. לכן המזוזה היא בין השאר סימן לכך שהקב"ה נמצא בכל מקום, למי ששוכח זאת. יש עין רואה ואוזן שומעת, וכל מעשיך בספר נכתבים".

ולמה מנשקים את המזוזה?
"כי זה דבר חביב. כשאדם מנשק את בנו – אנחנו שואלים למה הוא עושה זאת כל יום? חוץ מזה שהבן איש חי אומר שכשאדם שם את היד בצאתו מהבית, אומר מספר פסוקים ומנשק, הוא בעצם מושך את השמירה של המזוזה".

 >> לתשובת השבוע שעבר: למה לדתיים יש הרבה ילדים?
>> לכל תשובות השבוע הקודמות