נושא המיניות ביהדות מורכב ומרובה פרטים. בשבוע שעבר ביררנו מדוע אסורים יחסים לפני הנישואים. כעת נותר לנו לבדוק - מה עמדת היהדות לגבי יחסי אישות בין בני זוג נשואים?

זוג מאוהב בים (צילום: Jacob Wackerhausen, Istock)
בא לכם אחד על השני? תבדקו בלוח השנה אם מותר | צילום: Jacob Wackerhausen, Istock

תהיה לכם הזדמנות לדבר

אפשר לחשוב שאם לפני הנישואים אסורים יחסי האישות, אז אחרי הנישואים הם מותרים. אבל גם פה יש מספר גבולות, כפי שמסביר הרב יצחק גבאי: "אם הכל יהיה מותר וחופשי חופשי, תוך זמן מסוים תהיה שחיקת רגשות. 'אדם רגיל באשתו וקץ בה', אומרים חז"ל. לכן התורה יצרה מושג של חידוש מערכת הנישואים, שזו הפסקה של כשבועיים בתקופת הנידה".

למה נדרשת ההפסקה הזו?
"כל קיום יחסים מהווה חיבור בין נשמות. מבחינה רוחנית, כאשר קיים מגע עם אשה נידה, במקום השפעה הדדית איכותית המתבצעת בין בעל לאשתו בימי הטוהר, יש השפעה הרסנית המזיקה לשניהם. לכן לפי הרבה פוסקים, זה בגדר של ייהרג ובל יעבור. ואפילו אם זו רק נגיעה - בוודאי שהיצרים מתחילים לפעול, וזה גורם לתוצאות שליליות, כמו לדוגמה הוצאת זרע לבטלה".

שבועיים זה הרבה זמן לזוג שאוהב זה את זו.
"זה עלול להבהיל, אבל צריכים לראות את היתרונות הגדולים שבכך. ברגע שהחיים הזוגיים מסתכמים בחיי מין, נוצר מצב שבני הזוג פחות מכירים זה את זו מבחינה פנימית. כשיש תקופה ללא יצרים, ומערכת הזוגיות לא מתרכזת בעיקר בנושא הפיזי, אז מדברים יותר, וזה המפתח לקשר המבוסס על האישיות. אני לא בא לטעון שאין זוגות בעלי קשר טוב שאינם שומרי תורה ומצוות, אבל התורה מעניקה הדרכה ממשית בנושא". 

סוף סוף מצווה שכיף לשמור

הרב יפתח סופר מצביע על בעיה נוספת בקיום יחסים שאינם לפי התורה: שפיכת זרע לבטלה - אחת העבירות החמורות ביותר. "כל הכח של האדם נמצא בזרעו. כשאדם נותן אותו - זה גומר את הכח שלו", מבאר הרב סופר. "הרמב"ם מסביר שאדם כזה, תש כוחו, הוא מזדקן לפני עתו, חולאים רבים באים עליו. גם השולחן ערוך מביא שהעבירה הכי חמורה בתורה היא הוצאת זרע לבטלה. בל נשכח שמזרע אמור לצאת ילד. כשאדם משחרר את זה איך שהוא רוצה, זה מראה איך הוא מזלזל בחיים".

אבל זה עדיין לא ילד אמיתי.
"אבל יש בזה כוח ליצור חיים. כשזה יוצא לבטלה, אותו כוח פשוט מתבטל ומושחת לריק".

הבנו עד כה מה המגבלות. אבל מה הדין בזמנים שמותר לקיים יחסים? לרב גבאי יש תשובה משמחת: "פרו ורבו היא המצווה הראשונה בתורה. אפילו כשהאישה כבר בהריון יש לקיים את מצוות 'עונה'. אגב, בהריון ואחרי גיל הבלות אין נידה והאישה מותרת, ואז אין הגבלות. במילים אחרות, קיום יחסי אישות זו לא סתם מצווה, זו המצווה בה"א הידיעה".

>> לתשובת השבוע שעבר: למה אסור לקיים יחסי מין לפני הנישואים?
לכל תשובות השבוע הקודמות