דוכן כיפות (צילום: Shutterstock)
כיפות. תזכורת לאל שלמעלה | צילום: Shutterstock

אחד הדברים הפחות מובנים ביהדות, לפחות כלפי חוץ, הוא נושא כיסוי הראש. הרי בתורה לא כתוב באף מקום שגבר צריך ללכת עם כיפה, וגם כיסוי הראש עליו כל כך מקפידות נשים דתיות לא ברור. הרי השיער הוא לא איבר שצריך להצניע, מה גם שלכאורה לא ברור למה לאישה רווקה מותר ללכת בגילוי ראש, ואילו לאישה נשואה הדבר אסור.

"בתלמוד כתוב 'כסה ראשך כדי שתהיה עליך יראת שמים'", מסביר הרב זמיר כהן, יו"ר ארגון הידברות. "כלומר, אדם המתהלך כשראשו גלוי עלול לחיות בתחושה של פורקן שלילי, ואילו כיסוי הראש מזכיר לאדם שיש סמכות מלמעלה, שהוא כפוף למשהו".

זה גם ממש ציווי הלכתי, מעבר לתחושה עצמה?
"בשולחן ערוך כתוב שאסור ללכת ארבע אמות בגילוי ראש. כלומר, פחות משני מטר מותר ללכת בלי כיפה. בזמננו, לכיסוי הראש יש משמעות הרבה יותר כבדה מהדורות הקודמים, מכיוון שהכיפה מייצגת את שומר המצוות בעוד שגילוי ראש מייצג את מי שאינו שומר מצוות. לכן כשאדם הולך עם כיפה הוא בעצם מכריז מול כל הסביבה שהוא נאמן לקב"ה, ועצם ההכרזה היא קידוש השם".

ומה לגבי כיסוי ראש של נשים? הרי שיער הוא לא חלק אינטימי בגוף
"ראשית, בתורה כתוב 'ופרע את ראש האישה' על אישה שיש נגדה עדויות מחשידות שבגדה בבעלה. כלומר, מאחר ולא נהגה כראוי, היו מסירים ממנה את כיסוי הראש על אף היותה אישה נשואה החייבת ללכת בכיסוי ראש. חז"ל מתייחסים להליכת אישה נשואה בפרהסיה בכיסוי ראש כעניין שהוא מחויב מהתורה ואינו בגדר תקנת חכמים".

אז למה לרווקה מותר לגלות את שיערה, אם מדובר לכאורה באיבר מוצנע?
"בכיסוי הראש של הנשואה טמון מסר לבעל - 'את עיקר היופי שלי אני שומרת לך'. זהו אקט שמקשר בין הבעל לאישה. לכן כשהיא נמצאת עם בעלה ואין אחרים בבית, היא יכולה להתהלך ללא כיסוי ראש. מן הראוי להוסיף את דברי המקובלים: אם ההולכת בכיסוי ראש משפיעה בכך על עדינות הילדים וחינוכם למשמעת ולכבוד".

יש מי שטוען שחבל להסתיר שיער כל כך יפה במטפחת או בכובע
"דווקא יש מבינות ביופי הטוענות שכיסוי הראש נוסך חן על פני האישה, מין אור מיוחד. יש יופי שהוא יותר חומרי, ויש חן שהוא יותר רוחני. גם אם האישה מרגישה שכיסוי הראש גורם ליופי שלה שלא להיות כמו בעבר, החן והאור שהיא מקבלת בפניה מכסה על זה פי כמה וכמה".

חרדיות, אוהבות אינטרנט? (צילום: עיבוד גרפי (חדשות 2))
אשה עם כיסוי ראש. מחנכת למשמעת וכבוד | צילום: עיבוד גרפי (חדשות 2)

"חז"ל אומרים 'שיער באישה ערווה'", מוסיף הרב יצחק פנגר. "הזוהר מסביר ששיער בכתיב חסר ובשיכול אותיות הוא עשר אבל גם רשע. המקובלים מסבירים שברגע שאישה מתקדשת, יש כוחות שליליים שהמהות שלהם היא לינוק ממקום קדוש. כוחות הסיטרא-אחרא רוצים לינוק משיער האישה, ולכן הזוהר אומר שכל הברכות של הבית - פרנסה, בריאות, כל השפע - מגיעות מהאישה. ובמידה והיא שומרת על עצמה, השפע הזה מנותב למקומות טובים".

אז למה יש חיוב לכיסוי ראש דווקא לאישה נשואה?
"מבחינה פרקטית, אישה נשואה באמת צריכה להישמר יותר מאשר אישה רווקה, ולכן מרגע שהיא מתקדשת והופכת לאשת איש היא חייבת לשמור יותר על צניעות. לגבי כיפת הגבר, ידוע שזה מועיל מאוד ליראת שמים. זה נפסק בשולחן ערוך, ולכן יש חיוב ללכת עם כיפה. זה כמו כומתה - פעם לא היו כומתות, אבל ברגע שהמטכ"ל קבע - זו חובה. וזו גם דיני ענווה, כשאנחנו מזכירים לעצמנו שיש מישהו מעלינו".

"חז"ל מספרים על רבי נחמן", מסכם הרב כהן, "שהאסטרולוגים אמרו לאמו כשנולד שהוא עתיד להיות גנב, לכן הקפידה מאוד מגיל קטן שיהיה עם כיסוי ראש. כשהיה נער ישב פעם לשנן את הלימוד מתחת דקל, ונשמט מראשו כובע הגלימה שהיו לובשים באותה תקופה. הרים את עיניו וראה את הדקל, לפתע הוא חש תאווה בוערת לגנוב, אז הוא טיפס על הדקל ונגס בתמרים. רק אז הבין את בקשת אמו שיקפיד מאוד על כיסוי הראש, כי זה מסייע ליראת שמים ויעזור לו לעמוד בניסיונות החיים. חז"ל הביאו סיפור זה כדוגמה כדי להראות עד כמה כיסוי הראש משפיע על יראת השמים. זה גם דבר שכל אחד יכול לחוש".

מדונה חושפת: כך מצאתי את הקבלה

פרשיית השבוע: מי החליט שחניון סגור בשבת חשוב מדיני נפשות?