פרה עם עגל (צילום: jupiter images)
איך אוכלים את זה? | צילום: jupiter images

הייתם חושבים שדת כמו היהדות, ששואפת לתקן את העולם, תנקוט גישה צמחונית ותגן באופן מאסיבי על זכויותיהם של בעלי החיים – אבל זה לא בדיוק המצב. היחס של היהדות כלפי בעלי החיים הוא אמנם כזה שמנסה למנוע מהם צער מיותר, אבל היא אינה אוסרת על אכילת בשר, ובמקרים מסוימים (כמו שבתות) אפילו ממליצה על כך מפורשות. איך מסבירים את זה?

שחיטה בלי צער

הרב זמיר כהן, יו"ר ארגון הידברות, מביא לידיעתנו שמבחינת צער בעלי חיים היהדות דווקא בסדר גמור – שכן השחיטה היהודית לא גורמת לבעל החיים שום סבל: "וטרינר בשם ד"ר רוברטו קליין ערך מחקר שמוכיח שבעלי החיים שהתורה התירה, ונשחטים על פי כללי השחיטה היהודית, אין בהם צער בעלי חיים אפילו לשנייה אחת. וזה ההסבר: לכל בעלי החיים יש שני עורקים שמזרימים דם למוח - עורק קדמי ועורק אחורי. אילו היה רק עורק קדמי לא הייתה בעיה, מכיוון שעם הפסקת אספקת הדם למוח אין תחושות ואין כאבים, ועצם החיתוך החד והמהיר אינו כואב, כפי שידוע למי שהתנסה בחתך חד ומהיר בידו. הבעיה היא שישנה אספקת דם למוח מהעורק האחורי, ובגללו בעל החיים נמצא עדיין בהכרה.

"אלא מה – במחקרו של ד"ר קליין התברר דבר מפליא: אצל בעלי חיים המותרים באכילה על פי התורה (מעלי גירה ומפריסי פרסה), ורק אצלם, העורק האחורי מתחבר בשלב מסוים לעורק הקדמי, ורק דרכו מוזרם דם למוח. השורה התחתונה היא שכאשר שוחטים את בעל החיים הטהור אין שום אספקת דם למוח. מסקנתו של ד"ר קליין ברורה: שיטת השחיטה היהודית היא היחידה בעולם שלא גורמת צער בעולם, אפילו לא לשבריר שנייה".

ועדיין, צמחונים טוענים שעצם האכילה הוא אכזרי, גם אם הסבל של בעלי החיים במהלך השחיטה היה מינימלי.

"צריך להבין שהממד הרוחני שבבריאה הוא מעבר למה שנראה בעיניים רגילות. לפי איך שאני מכיר את עצמי, בלי התורה גם אני הייתי צמחוני. אבל מכיוון שאני יודע שסולם הערכים נקבע על ידי בורא עולם, ויש דברים שהם מעבר לתפיסה האנושית הפשוטה שלנו - ברור שעלינו לקבל זאת".

בשר נא (צילום: istockphoto)
העובדה שזה לא כאב עדיין לא אומרת שזה מוסרי | צילום: istockphoto

"בתורת הקבלה", ממשיך הרב כהן, ההתייחסות לכל הבריאה היא התייחסות רוחנית, כשכל החומר בעולם הוא רק מעטפת לרוחניות הפנימית. ידוע שכאשר האדם ניזון מהמרכיבים שקיימים בבריאה - הוא מתקן אותם ומרומם אותם מדרגת צומח או חי לדרגת מֵדבר, עד כדי כך שהרמ"ק, מגדולי המקובלים של לפני כ-500 שנה, כתב שדווקא אדם שהגיע למדרגת צדיק הוא זה שצריך להקפיד לאכול בשר, כי בכך הוא מתקן את הבריאה".

פרחים צבעוניים (צילום: BananaStock, Istock)
ומה עם פרחים? מוסרי לקטוף? | צילום: BananaStock, Istock
שנפסיק לקטוף פרחים?

הרב יפתח סופר מפנה אותנו למחקרים המוכיחים שגם לפירות ולפרחים יש סוג מסוים של חיוּת. "אז מה, לא נאכל פירות ולא נקטוף פרחים?", הוא שואל. "התשובה היא לא, כי כל זה נברא בשביל האדם עצמו, וממילא זו תכליתו".

לדברי הרב סופר, עד לדורו של נוח היה אסור לשחוט בהמות למאכל, ורק בהמה שמתה מוות טבעי הותרה לאכילה. "גם אם נסתכל במקורות, נראה שהתורה לא ממש התירה לשחוט, אלא רק כשהתאווה של האדם לבשר גדולה מאוד. בכל מקרה, לא מומלץ לשחוט ולעשות על האש כל יום. זו לא דרך התורה".