ההורים נשארים בשלהם (צילום: חדשות 2)
מצא את ההבדלים | צילום: חדשות 2

פרשת החלוקה בין מזרחים לאשכנזים בבית הספר "בית יעקב" בעמנואל, ששוב הציתה את הדיון על אפליה בין "בובלילים" ל"פרידמנים" במדינת ישראל, עוררה בי סקרנות רבה. עד היום למדתי שמאחורי כל דבר שנראה לא הגיוני בעולם החרדי, מסתתר היגיון המסתמך על הגמרא, חז"ל ופוסקים רבים. האם יש הסבר הגיוני, הלכתי, להפרדה על רקע ארץ מוצא? האם יש או צריכה להיות הבחנה בין ספרדים לאשכנזים? ואם כן, מה הנימוקים לכך?

האשכנזי יותר מקפיד ואירופאי, הספרדי יותר עממי ועניו

"אני לא מכיר את פרטי המקרה בעמנואל", מבהיר הרב יצחק פנגר, "אבל באופן כללי, כמובן שעל פי היהדות אדם לא אמור לראות את עצמו כיותר טוב מחברו. עם זאת, יש שוני בין אנשים. גם בעבר היו 12 שבטים, ולכל שבט היו המעלות הייחודיות שלו, וגם חסרונות משלו".

אז יש הבדל בין ספרדים לאשכנזים?
"באופן כללי יש התפלגות ביניהם. זה התחיל עוד משורש הבריאה. חז"ל אומרים שקין והבל הם שני חצאים של שלם - קין היה יותר מצד הדין, קפדן יותר, נקרא לזה אשכנזי; והבל היה יותר עגול, יותר רך. באופן דומה היו בית הלל ובית שמאי. וגם היום תראה שאשכנזי יותר מחמיר מטבעו, יותר קפדן, אירופאי, ואילו הספרדי הוא יותר עממי ועניו. להבדלים האלה יש מקורות גם בהיסטוריה".

במה מתבטא השוני בין העדות?
"כמו שזה אוכל חריימה וההוא אוכל גפילטע פיש, כך יש גם שוני ברמת ההלכה והמנהגים. יש שוני בדבר הכי בסיסי, נוסח התפילה, ולכן הגיוני שיש מקומות לימוד נפרדים. זה לא שאחד טוב יותר מהשני, אלא כל אחד הולך בדרך אבותיו".

אז למה הספרדים הולכים ללמוד אצל אשכנזים?
"משום מה נוצר פה מצב שהאליטה היא האשכנזית, גם לפי דעת הרבה מהספרדים, ואז הם מנסים להשתלב במסגרות אשכנזיות. לא תמיד השילוב הזה נכון. זה לא אמור ליצור בעיות של אפליה, אבל צריך להבין שתלמודי תורה וישיבות הם מוסדות פרטיים, שמבוססים גם על אפיון. אם מנהל חיידר רוצה שהחיידר שלו לא יאבד את האפיון האשכנזי, הוא מקבל רק אחוז מסוים של ספרדים ".

הספרדים לא צריכים להיפגע

נראה שההפרדה הזו היא קרקע פורה לאפליה.
"לא, מכאן רחוקה מאוד הדרך לשנאה ואפליה. שנאה היא דבר מגונה, 'לא תשנא את אחיך בלבבך' זה איסור תורה מפורש. יש אנשים שאוהבים אקשן ומחלוקות, והם מנסים להבעיר אש בין אשכנזים לספרדים. הספרדי לא צריך להיפגע, הוא צריך להיות שלם עם עצמו, גאה בדרך שלו, ולחשוב עם השכל ולא עם הרגש".

לדברי הרב יצחק גבאי, החלוקה בין אשכנזים לספרדים קיימת רק בחלקים קטנים במגזר החרדי. "בישיבה של הרב גרוסמן יש חלוקה בין אשכנזים לספרדים?", הוא שואל רטורית. "ממש לא. גם בישיבת 'נתיבות עולם', שהקים הרב שך, הספרדים מתחתנים עם אשכנזיות ולהפך".

אז מה קרה בעמנואל?
"אני לא מכיר את המקרה, אבל יכול להיות שבאמת היה שם עוול נקודתי. הרבה פעמים מה שנראה כגזענות זה רק הקפדה בחינוך ורצון לשמור על רמה גבוהה - לא משנה באיזה מוצא מדובר. אני למדתי בישיבות עם אוריינטציה ספרדית שבהן רק 30 אחוז מהתלמידים היו ספרדים. אף אחד מהם לא מרגיש מקופח. אני עצמי גדלתי במוסדות אשכנזים גם בעבר, ומעולם לא חשתי בשוני בגלל מוצאי המזרחי. בסופו של דבר, זאת התקשורת שחוגגת על כל ילד שאמר משפט כזה או אחר, מבלי להכיר באמת את המתרחש בעולם הדתי".

>> לתשובת השבוע שעבר: למה יין כן וודקה לא?
לכל תשובות השבוע הקודמות