ביקור בבית העלמין מותיר אותנו תמיד נפעמים. כל הכבוד שאדם צבר בימי חייו, כל הכסף, האהבה, ההצלחה, הייסורים, התחושות והמחשבות - הכל מתנקז למצבת שיש קרה ומאיימת. אמנם על פי האמונה הנשמה ממשיכה לעולמות אחרים, אבל כאן בכדור הארץ נותרת רק מזכרת דוממת ומעיקה. עד לפני שנים לא רבות כולם ידעו שבמדינת ישראל ישנם כללי טהרה וקבורה יהודיים כהלכה, אבל בעשורים האחרונים החלה תופעה מצומצמת יחסית של קבורה חילונית, שריפת הגופה ואף תרומת הגופה למדע. איך זה משפיע על נשמת המת?

אישה מבוגרת בוכה על קבר בבית קברות (תמונת AVI: עדי רם, חדשות)
כדאי שתתכוננו לחיים שאחרי המוות | תמונת AVI: עדי רם, חדשות

"לפי הגמרא", אומר הרב יצחק בצרי, "הקבורה נועדה לשמור על כבוד המת, שהאדם לא יתבזה לעין כל. אבל הסיבה העיקרית היא שברגע שהאדם נקבר באדמה מתכפרים כל עוונותיו. בתורת הקבלה נאמר שכשגופו של אדם נרקב - הדינים מתבטלים מעליו. לכן יש עניין שהגוף ירקב. עצם זה שהוא נברא מהאדמה וחוזר אליה - זה עצם הכפרה".

ומה קורה למי שביקש לשרוף את גופתו?
"לפי האמונה, בעולם האמת יקחו וישרפו ויחיו אותה שוב ושוב".

מה לגבי תרומת הגוף למדע? כך לפחות תצמח תועלת מהגוף, במקום שהוא סתם יירקב.
"זה ביזיון המת. צריך להבין שמבחינת ההלכה הגוף שלנו הוא לא שלנו, זה כלי שהקב"ה נתן לנו. אם תורמים את הגוף למדע, הנשמה מתענה וסובלת במהלך הניסויים למיניהן. אין לה מנוחה".

מה עולה בגורלם של מתים שמקום קבורתם לא נודע, כמו בצבא למשל? גם הם מתענים?
"אם אדם לא נקבר מתוך בחירה - זה צער גדול למת. הרי התורה אומרת 'לא תלין נבלתו על העץ'. עם זאת, הגמרא אומרת שמת שלא נקבר כי לא מצאו את גופתו, או שלא נספד, או שחיה גררה אותו או שירדו עליו גשמים - מדובר ב'סימן יפה למת'. כלומר, יש לו כפרה בכך. הוא נכנס ישר לגן עדן".

מה לגבי קבורה חילונית ללא תהליכי טהרה, מבלי שמקדשים את אזור בית העלמין, וללא קריאת קדיש?
"זה הפסד גדול לנפטר שלא עושים לו טיהור וכפרה. הוא מאבד את ההזדמנות האחרונה לעשות את הדברים בנקיון, כדי שלא ירדפו אחריו מזיקים למיניהם. אנשים בוחרים להיקבר בקבורה לא יהודית כי הם לא יודעים שיש חיים אחרי המוות, הם לא מבינים שיש נשמה שצריכה את התפילות והקדיש כדי להזדכך. הגמרא אומרת שאחרי שאבשלום נהרג, אביו דוד התפלל ובכח התפילות הכניס אותו לגן עדן. כלומר, בכח הקדיש אפשר להעלות את הנשמה למדרגות גבוהות מאוד. ברגע שמוותרים על זה - מפסידים דבר יקר".

תעשו כבוד לגוף

הרב יצחק גבאי מביא סיבה נוספת לקבורת הגוף בדרך המסורתית - הכרת הטוב לגוף, שבמהלך השנים "שירת" את הנשמה ששכנה בתוכו. "הנשמה היא חלק מהקב"ה, ולכן צריכים לכבד אותה וגם את המקום שאחסן אותה", מסביר הרב גבאי. "בתחיית המתים אומרים שגם הגופות יקומו, כי גם להן היה חלק רוחני בהתעלות הנשמה. צריכים לזכור שגם בגוף יש חלק של קדושה, ואסור לזלזל בו. לכן הגוף צריך קבורה".

מה לגבי מי שלא נקבר - למשל טבע בים או נשרף?
"גם הם יזכו לקום בתחיית המתים. לא צריך שכל העצמות יישארו, הגוף יצמח מעצם הלוז גם אם היא כבר אפר. יש עניין גדול בחיבור ובחזרה על העפר, כפי שאמר הקב"ה לאדם הראשון 'כי עפר אתה ואל עפר תשוב'".

>> לתשובת השבוע שעבר: למה דתיים מנסים להחזיר את החילוניים בתשובה?
לכל תשובות השבוע הקודמות