אמא וילד מחובקים על דשא (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
אם הוא מתחת לגיל בר מצווה הוא נחשב ליהודי (אילוסטרציה) | צילום: אימג'בנק / Thinkstock
מרוב דיונים בכנסת בנושא אופי הגיור, נראה כי כרטיס הכניסה לעם ישראל הפך לנושא פרוצדוראלי גרידא חסר כל ערך רוחני. אך עולם היהדות מציג זווית אחרת, במיוחד כשמדובר בגיור ילדים.

מקובל להאמין, שכאשר מתבצע תהליך תקין של גיור הוא יוצר מעין שינוי במבנה הנשמה של היהודי הטרי. אך כעת נשאלת השאלה מה קורה לילד של גיורת, האם הוא מקבל כרטיס כניסה אוטומטי לעם הנבחר או שמא גם עליו מוטלת המלאכה, ומה אם הוא רק בן שנה ואין לו דעת?

אם האישה בהריון בתהליך הגיור?

ראשית, צריך לדעת כי הגיור היהודי מתייחס לכל אדם בנפרד, ולא קיים מושג כזה של גיור ציבורי.
גם אם מדובר במשפחה שלמה, שבט או קהילה שהגיעה ממקום מסוים, לא ניתן לגייר את כולם יחדיו, אלא כל אחד באופן פרטי ופרטני. למרות זאת, כאשר מדובר בילדים קטנים התהליך שונה, שכן לא ניתן לדרוש מהילד ללמוד ולקיים מצוות, ולכן, כאשר גיורת עוברת את התהליך ורוצה לצרף את ילדיה, מתקיימים שלושה תנאים – טבילה, ברית מילה (לבנים) והתחייבות של ההורים לחנך את ילדיהם על פי תורה ומצוות.

"כמובן שגם האבא צריך להיות יהודי שומר תורה ומצוות, ויתחייב להוביל ולחנך את ילדיו לקיום מצוות מעתה ועד עולם", מוסיף הרב יוסי דינקביץ', ראש אולפן גיור "מכון מאיר".

איך זה שבית הדין יכול לגייר אדם שלא הסכים על כך?
"מאחר שאנו יודעים שזכות היא להיות יהודי, בית-הדין יכול לגיירו. הרי ברור כי באדם שפחות מגיל מצוות אין דעת, ולכן, מבחינה הלכתית, גיורם נעשה 'על דעת בית-הדין' שמחליטים למענו, ומגיירים אותו. יש משפט שאומר 'זכין לאדם שלא בפניו', כלומר שניתן לעשות פעולה עבור מישהו על ידי אדם אחר - ללא ידיעתו של אותו אדם עבורו נעשית הפעולה, במקרה שהשלכות הפעולה הן רק טובות עבור האדם שעבורו נעשית הפעולה, ולכן בית הדין במקרה הזה רשאי להטיב עם הילד".

מבחינת הנשמה – איך זה שהוא נולד עם נשמה של גוי, כשהוא רוצה להיות יהודי?
"כתוב במדרש שלפני שהקב"ה נתן את התורה לעם ישראל הוא הציע אותה לעמים אחרים ששאלו אותו 'מה כתוב בה', וכששמעו השיבו בשלילה. עם זאת, בתוך כל עם ועם היו יחידים שכן רצו לקבל את התורה, והמדרש אומר שאותם אינדיבידואלים שנשמתם היא נשמה יהודית פוטנציאלית עתידים להתגייר".

כידוע, במעמד הר סיני עברו ישראל מעין גיור מיוחד שכלל גם את הקטנים למרות שלא היו הבינו ממש מה זה קבלת עול מלכות שמיים, ולכן מכאן אפשר להבין כי אין צורך שהילדים יבינו את מהות הגיור.

ישנה נקודה מעניינת  לגבי היחס לעוברים בזמן הריון. במידה והאישה נקלטה להריון לפני תהליך הגיור התינוק יחשב גוי. במידה ונקלטה במהלך תהליך הגיור והספיקה לסיים את התהליך עוד לפני הלידה, הוא יחשב יהודי, וכמובן אם ייוולד במהלך התהליך יחשב לגוי ויעבור גיור.

הרב אליעזר מלמד התייחס בעבר לשאלה "מה יקרה אם הילד ימחה ויאמר: 'אינני רוצה להיות יהודי'"? וכתב שגיורו של הקטן, כל זמן שלא הגיע לגיל בגרות, עדיין אינו מוחלט. שאם הקטן, כשיהיה בן שלוש עשרה, ימחה ויאמר: 'אינני רוצה להיות יהודי', תפקע ממנו הגירות. אבל אם בהיותו בן שלוש עשרה יקיים מצווה אחת כיהודי, למשל יניח תפילין, הרי הוא כבר יהודי לכל דבר, ושוב לא יוכל לחזור בו לעולם".

>> תשובת השבוע שעבר: למה חוגגים את ט"ו בשבט?

>> לכל תשובות השבוע הקודמות
זמני כניסת ויציאת השבת