הרב אליאור חן (חדשות 2) (צילום: חדשות 2)
כנראה שידע לחוד ויישום לחוד. אליאור חן | צילום: חדשות 2

כשאנחנו רואים בטלוויזיה חילוני מובא להארכת מעצר, אנחנו בדרך כלל חושבים לעצמנו שהוא פושע ולא מתרגשים. אבל כשאדם דתי נתפס בקלקלתו, זה יוצר אכזבה ואפילו התקוממות. בכל זאת, מדובר באדם שלפחות מבחינת אורח החיים שלו מצהיר שהוא אחר, נבדל, מציית לחוקים הלא פשוטים של התורה. אז איך בכל זאת הוא נפל? נשאלת השאלה - איך יש דתיים שלמרות כל מה שלמדו, פועלים באופן ישיר כנגד חוקי התורה? איך יכול להיות שברור להם שלדבר לשון הרע, לגנוב, לרצוח וכו' הם מעשים פסולים ואסורים מכל וכל, ובכל זאת הם עושים את זה?

הרב אלי עמר מספר שהוא נתקל מדי פעם בשאלה הזאת, ולדבריו היא יוצאת מנקודת הנחה בעייתית מאוד: "אני לא מתפלא מהעובדה שיש אנשים שיודעים דברים ומתנהגים באופן מנוגד. כל אחד יודע ששתייה ממותקת או מאכלים לא בריאים פוגעים בגוף, ולמרות הכל הרבה אנשים לא נמנעים מכך. לא חסרים רופאים שמטפלים במקרים של סרטן ריאות ומעשנים. הווי אומר, ידיעות לחוד ומעשים לחוד. איך אמר פעם פרופסור למתמטיקה? 'זה שאני פרופסור לא אומר שאני משולש'. הרעיון ביהדות הוא לקחת את הידע שיש לך ולהוריד אותן לשלב הביצועי, היישומי.

"אכן יש הרבה אנשים בעלי ידיעות נכבדות, שלצערנו לא הצליחו להוריד את הידע והתובנות לשלב המעשי, ואז אתה רואה אותם בתקשורת בידיעות לא מחמיאות. זה לא קשור לדת ולחוקים - אלא אליהם עצמם".

מלאכים יש רק בשמיים

הרב יצחק גבאי מוסיף ומסביר שכמה שאדם יהיה דתי, הוא עדיין לא מלאך. "עם כל הכבוד, אדם דתי הוא עדיין בן אדם", מסביר הרב. "יש לו גוף ונטיות אישיות כמו כל אחד. זה שהוא למד תורה לא שולל ממנו את הבחירה בין טוב לרע. 'כל הגדול מחברו - יצרו גדול הימנו', נאמר במסכת סוכה נ"ד. כלומר, דווקא היצר של הגדולים ביותר הוא הגדול ביותר. במקרים כאלה אמנם יש לך כלים להתמודד, אבל הדרישה ממך במקביל יותר גבוהה.

"באותו הקשר כתוב שהקב"ה מדקדק עם צדיקים כחוט השערה. למה האפליה, בעצם? למה הקב"ה מדקדק עם צדיקים הרבה יותר מאנשים רגילים? התשובה פשוטה: כיוון שלמדתם ואתם בדרגה יותר גבוהה, נדרשת מכם התנהגות הרבה יותר מוקפדת. ובהתאמה, גם בציבור יש ציפיות גבוהות יותר מדתיים. בעצם גם אנחנו אומרים, בצורה מסוימת, 'אם למדת ואתה יודע ואתה בן תורה - נדרשת ממך נקיות יותר גבוהה'. אבל לפני הכל ואחרי הכל, עלינו לזכור שמדובר באדם ולא במלאך. לפחות יש לו מגמה לבחור בטוב בעצם ההצהרה של הידבקות בחיי התורה.

"ברור שגם אדם חילוני שהוא אידיאליסט בכל מה שנוגע לכיבוד הורים, עלול להיכשל. תאר לך אדם חילוני שעבר סדנה של שליטה בכעסים - זה אומר שמאז ואילך הוא לא יטעה בחיים? הלמידה לא שוללת ממך את הבחירה החופשית, אלא להפך - דווקא מאפשרת לך יותר בחירה".

>> לתשובת השבוע שעבר: איך להתייחס לחוזר בתשובה?
>> לכל תשובות השבוע הקודמות