קשת בענן (צילום: SXC)
אנרגיה קוסמית, רוחנית ואף ממוזלת | צילום: SXC

אנרגיות חיוביות, אנרגיות רעות, טיפולים אנרגטיים, איזון אנרגטי. קשה להסתובב היום בחוגים רוחניים ולא לשמוע אנשים מדברים על אנרגיות. למעשה, כבר לא צריך להיות רוחני מקצועי כדי לדבר על אנרגיות ולעסוק בהן. הבעיה היא שככל שמדברים יותר, ככה קשה יותר להבין מה משמעות המושג. בשיעורי פיזיקה בבית ספר למדנו שאנרגיה היא "כוח המשמש לביצוע עבודה", ושיש כל מיני סוגים של אנרגיות (קינטית, חשמלית וכו')/ כיום הפכו ה"אנרגיה" וה"אנרגיות" למילים שהשימוש בהן מעיד בדרך כלל על מחסור במילה טובה יותר. אפשר להניח שהרוחניים של העידן החדש אינם מבינים בעצמם על מה הם מדברים, ושבעצם לא באמת אכפת להם: בדרך כלל השימוש במילה "אנרגיה" ונגזרותיה לא נועד אלא כדי לסמן את הדובר כ"רוחני".

נגמר החומר? 

עם זאת, במקרים רבים השימוש במילה "אנרגיה" באה להעניק לדובר הילה מדעית. רבים מהרוחניים מאמינים – אם כי בדרך כלל אין להם שום אמצעי להצדיק את אמונתם - שהמדע המודרני מאשר את השקפותיהם בנוגע לטיב העולם, התודעה, והיחסים ביניהם. נראה שהשקפה מוטעית זו נולדה מתוך ההבחנה העתיקה שבין "רוח" ו"חומר", שרבים החלו לזהות, בטעות, עם ההבחנה שבין "חומר" ו"אנרגיה". ניקולא מלבראנש, הפילוסוף הצרפתי בן המאה ה-17, דן במשמעות הקביעה המקובלת שלפיה אלוהים הוא ישות "רוחנית". מלבראנש סבר כי יש לומר על אלוהים שהוא "רוח", לאו דווקא כדי להביע באופן חיובי את מהותו, אלא יותר כדי לציין שהוא אינו חומרי. נראה שהרוחניים החלו להשתמש במילה "אנרגיה" מסיבות דומות – כלומר כדי לדבר על מה שלדעתם אינו חומרי. דוגמא אחת ניתן לראות בקטע הבא, שמצאתי ברשת:

"להבדיל מהמטפלים שעושים טיפולים פיזיים בלבד... ומשפיעים על הגוף הרגשי באופן עקיף, המטפלים האנרגטיים ניגשים ישירות אל הרגש בכך שהם מטפלים באופן ישיר בגוף הרגשות. אין בכוונתי חלילה להוריד בערכם של הטיפולים הפיזיים, אני רק אומרת שכשהנושא שדורש טיפול הוא חוויות רגשיות וחסימות שיושבות בגוף הרגשות – טיפול אנרגטי יהיה ישיר יותר ובדרך כלל גם עוצמתי יותר. לאנשים מסוימים זה עוצמתי מדי, והם יעדיפו להתחיל בטיפול דרך הפיזי, או טיפול פסיכולוגי או שילוב".

מקטע מבולבל זה עולה מצד אחד שהטיפול האנרגטי הוא לאמיתו של דבר טיפול ב"גוף הרגשות", ועם זאת שהוא שונה במהותו לא רק מהטיפול הפיזי, אלא גם מהטיפול הפסיכולוגי. הכותבת, מיכל ויסלברג, לא טורחת להסביר מדוע מכונה כך הטיפול שהיא מציעה (ושאותו היא מגדירה כ"טיפול משולב בעבודה אנרגטית וקריסטלים"), אבל נראה ששם התואר "אנרגטי" נועד במקרה זה כדי להצביע על משהו מופשט, היולי, שאי אפשר להגדירו.

יש לך אנרגיה מה זה מדעית

אצבעות (צילום: René Jansa, Istock)
מרגישים את זה? | צילום: René Jansa, Istock

במקרים רבים, השימוש הנפוץ במילה "אנרגיה" נובע מהמחשבה המוטעית שההבחנה בין חומר ורוח זהה להבחנה שבין חומר ואנרגיה בפיזיקה המודרנית. לאחר שאיינשטיין גילה שחומר ואנרגיה אינם אלא שני פנים של אותו הדבר עצמו, ושמסה ואנרגיה יכולות להפוך זו לזו – קיבלו הרוחניים חיזוק לאמונתם שגם הגוף והנפש (או החומר והרוח) זהים בעצם זה לזה, ושכל עולם החומר מצטיין לפיכך גם בצד רוחני. איינשטיין, כמובן, לא אמר זאת מעולם.

בדומה לכך, גם מכניקת הקוונטים משמשת את אנשי העידן החדש כדי לדבר על אנרגיות – רוחניות כמובן – שממלאות את היקום מקצה ועד קצה. כך למשל מצאתי בספר העוסק ב"הילינג" את הפיסקה הבאה: "לפי תורת הקוונטים, כל דבר ביקום רוטט באנרגיה. כל אדם הינו אינדיוידום, שפירושו בלתי-מחולק (un-divided), שלם. מחלה פיזית יכולה להיווצר מרגש או ממחשבה שאינם בריאים. וההילינג הינו דרך לאבחון מקור המחלה ולטיפול בו בגישה הוליסטית" (אילונה מלמן, הילינג. פרולוג, 1996, עמ' 5)

כמובן שאין קשר לוגי בין המשפט הראשון לבין יתר המשפטים בה, אבל ברור שהדיבור על קוונטים ועל אנרגיות אמור לספק את הבסיס המדעי למה שנאמר לאחר מכן (למרות שמכניקת הקוונטים או הפיסיקה המודרנית אינן מעלות שום מסקנות כגון אלו). עם זאת, באופן פרדוכסלי, ההתייחסות למכניקת הקוונטים או לתורת היחסות משמשת את הרוחניים כדי להינתק מהמדע ומהצורך לבסס את שיטות הטיפול שלהם באופן ניסויי. בסופו של דבר, הטיפול האנרגטי אינו מבוסס על ידע מדעי אלא על אינטואיציות, ניחושים והרגשות – שהשיח הרוחני מקבץ לעתים קרובות תחת השם הכללי "אנרגיות".

לעתים קרובות אנחנו משתמשים ב"אנרגיות" באופן מטאפורי, למשל כשאנחנו מדברים על אווירה (חיובית או שלילית) או על מֶרֶץ (כמו במשפט "אין לי אנרגיה היום"). בשימושים כגון אלה אין רע – ממילא אנחנו נזקקים למטאפורות כשאנחנו רוצים לדבר על מושגים מופשטים שכאלה – אבל רק כל עוד אנחנו זוכרים על מה באמת אנחנו מדברים. הדיבור על "אנרגיות שליליות" יכול להיות לגיטימי בהחלט אם בזה אנחנו מתכוונים לומר שלחבורת אנשים מסויימת יש מצב-רוח שפוף (עוד מטאפורה); אבל כשאנחנו משתמשים בדימויים כדי להצדיק, למשל, את שיטות הרפואה האלטרנטיביות או את האסטרולוגיה והקריאה בקלפים – אז אנחנו חורגים מהשימוש המותר בשפה ומתחילים פשוט לדבר שטויות. שיהיה לכולנו יום אנרגטי במיוחד.